Fodboldstjernens valg kan ændre familiens liv på et splitsekund

Elina og Simon Kjær gør meget ud af at skabe hjemlige omgivelser for deres børn, når Simons fodboldkarriere sender dem til et helt nyt land.

I den store, hvide villa sidder 30-årige Elina Gollert Kjær sammen med sine to sønner, treårige Viggo og Milas på knap seks år. Indretningen er hjemlig, men stilren – møblerne er lyse, og væggene er ikke overplastret med farverigt kunst.

Det er tidlig morgen, og ligesom de fleste andre børnefamilier er de i fuld gang med morgenmaden. Yoghurt med müsli. Et typisk dansk morgenmåltid. Men de er langt væk fra Danmark.

- Milas, vær sød at sætte dig ned på din stol, siger Elina Gollert Kjær på syngende svensk til sin søn, der med kridhvidt hår næsten ligner Emil fra Lønneberg.

- Sæt dig ned, og spis din mad. Ellers kommer vi alt for sent i dag, lyder det tålmodigt fra Elina igen.

Hun skal aflevere børnene i skole senest klokken 8.55. Ellers lukker porten ind til skoleområdet, og man skal hen til et kontor for at blive lukket ind.

Porten åbner først igen klokken 17.00, når forældrene kan hente deres børn.

Som udgangspunkt er jeg et meget positivt menneske, og jeg ser ikke begrænsninger. Snarere muligheder

Elina Gollert Kjær

Elina Gollert Kjær står ved det store stålkøleskab med indbygget isterning-maskine og peger på to A4-papirer, der er tapet fast. Her står begge drengenes skema for ugen.

- Jeg må kun hente dem før klokken 17.00, hvis de skal til lægen eller lignende, siger hun og peger op på skemaerne.

Det havde hun svært ved at acceptere i starten. Sådan ville dagen formentlig ikke have forløbet, hvis familien havde boet i hendes hjemland, Sverige. Eller i Danmark for den sags skyld. Men det gør de ikke, og måske kommer de heller aldrig til det.

Fodboldkarrieren i første række

Elina Gollert Kjær er svensk født, men har de seneste otte år boet i fem forskellige lande. Årsagen til nomadelivet er, at hun er gift med den danske landsholdsspiller Simon Kjær.

Han spiller i øjeblikket for Sevilla FC, og derfor har familien slået sig ned i den spanske by. Inden Spanien var det Tyrkiet, Frankrig, Tyskland og Italien.

Simon Kjærs fodboldkarriere

  • 2007–2008 FC Midtjylland
  • 2008–2010 Palermo, Italien
  • 2010–2013 VFL Wolfsburg, Tyskland 
  • 2011–2012 AS Roma, Italien 
  • 2013–2015 Lille OSC, Frankrig
  • 2015–2017 Fenerbahce SK, Tyrkiet
  • 2017– Sevilla FC, Spanien

Men sådan er det, når man er gift med en professionel fodboldspiller. Hans karriere kommer i første række. Og det er ikke uden omkostninger for familielivet. Især ikke når man har børn.

Elina Gollert Kjær gør meget ud af at skabe hjemlige omgivelser for sine to drenge, uanset hvor de bor. Men det kræver noget gåpåmod at falde til i en ny by, et nyt land og på et nyt sprog.

Ifølge Elina Gollert Kjær tager det op mod et halvt år at lære et nyt kvarter at kende. Familien skal have ny læge, finde det bedste indkøbscenter, legepladser og ikke mindst venner.

Derfor gør hun sig også meget umage med at lave legeaftaler for drengene, så de kan få nye legekammerater.

- Som udgangspunkt er jeg et meget positivt menneske, og jeg ser ikke begrænsninger. Snarere muligheder, siger Elina Gollert Kjær.

Eksempelvis er hun ikke bleg for at banke på hos naboen og sige hej, når de er flyttet ind et nyt sted. Eller tage med helt nye bekendtskaber ud og spise.

Det er en kæmpe udfordring at skulle starte forfra igen og igen. Men Elina Gollert Kjær fortæller, at hende og manden efterhånden har noget erfaring, når det kommer til at rykke hjemmet op med rod.

Elina er i gang med at skabe sit eget tøjbrand

Elina Gollert Kjær har studeret design og arbejder lige nu på at færdiggøre sin første kollektion under brandet Gollert. Hun har altid interesseret sig meget for tøj og design, og med projektet har hun mulighed for at kombineret dét sammen med hendes kreativitet.

- Det har ikke noget at gøre med Simons forbindelser eller mit efternavn.

Det er vigtigt for Elina at føle sig selvstændig og ikke bare være hende bagved, men i stedet stå ved siden af Simon.

Første kollektion forventes klar til marts 2020.

Indretter hjemmet ens

For selvom de har prøvet det nogle gange, er der ikke nogen genveje, når det handler om at falde til og skabe et hjem. Det tager tid at få venner og lære kulturen at kende.

- Der er stor forskel på, hvordan kulturen er i forskellige lande, siger Elina Gollert Kjær og kommer til at tænke tilbage på tiden i Istanbul, hvor de boede sidst.

- Kulturen der var meget anderledes end kulturen her i Spanien. Og man er nødt til at være i byen eller landet i et stykke tid, før man kan forstå, hvordan tingene fungerer.

Selvom der ingen genveje er, så har familien Kjær alligevel et par tricks til, hvordan de hurtigt får en hjemmefølelse.

De indretter sig nemlig så vidt muligt ens i hvert hus. De har deres egne møbler, som de sørger for at få med til det nye sted. Lige fra gafler til senge.

Jeg er glad for at vide, at vores nomadeliv har en udløbsdato, så de (sønnerne, red.) på et tidspunkt kommer til at slå rødder et sted

Elina Gollert Kjær

Elina Gollert Kjær gør også meget ud af at indrette sine to sønners værelser på samme måde, så der ikke er for store ændringer for dem.

Og så har de altid dansk og svensk tv.

- Det lyder som en lille ting, men det gør helt sikkert, at det føles mere som hjem fra starten.

Hverdagen

Familien Kjær har boet i Sevilla siden 2017, og de to drenge, Milas og Viggo, taler allerede bedre spansk end deres mor. Elina har flere gange oplevet, at hendes to sønner har måttet hjælpe med at oversætte for hende.

Det er dejligt, at de kan kommunikere med de andre børn, men det sætter også nogle svære tanker i gang.

- Det er nok det sværeste. At se hvor lykkelige de er i skolen og med deres venner og så vide, at Simons karriere kan ændre deres liv på et splitsekund.

Men som bekendt er intet så skidt, at det ikke er godt for noget. Og drengene får ifølge Elina Gollert Kjær også en gave for livet.

- De får mulighed for at se og forstå forskellige kulturer. I sidste ende tror jeg kun, at det kan give dem en positiv erfaring, siger hun og fortsætter:

- Men jeg er også glad for at vide, at vores nomadeliv har en udløbsdato, så de på et tidspunkt kommer til at slå rødder et sted.

Savner familie og venner

Hvor Elina, Simon Kjær og børnene næste gang skal slå rødder er endnu uvist. Simon Kjær har i et tidligere interview fortalt, at han ikke har planer om at flytte tilbage til Danmark.

- Jeg er fra Lund. Min kone er fra Stockholm, så at bede hende om at flytte til Horsens eller Aarhus tror jeg sgu vil være for småt til hende, hvis jeg skal være helt ærlig. Så kunne man vælge at bo i København, men så kunne vi lige så godt bo i Stockholm, hvis det skulle være, sagde han dengang.

Elina Gollert Kjær løfter ikke sløret for, hvor hun håber på, familien skal ende med at bo. Men én ting er sikkert. Hun savner Sverige.

Det er mest familien og veninderne, der trækker længslen mod nord. For uanset hvor mange nye spændende mennesker, hun har mødt på sin vej, er det aldrig det samme som med dem, hun har kendt hele sit liv.

Derfor gør hun meget ud af at bevare kontakten. Og hun tager ikke sine veninder for givet.

Eksempelvis taler hun med sin veninde Sara en til to gange hver eneste dag.

- Sara er min superveninde, siger Elina Gollert Kjær.

Noget andet, Elina Gollert Kjær til tider kan savne ved Sverige, er, at tingene fungerer. For efter at have boet rundt i verden har hun opdaget, hvor velfungerende hendes hjemland er.

Det kan hun godt savne – at alting ikke er ”mañana”.

Du kan følge Elina Gollert Kjær, Theresa Jørgensen og Maria Duus i 'Kærester med landsholdet', der bliver vist på TV 2 ZULU i aften klokken 20.40. Du kan også se programmerne på TV 2 PLAY.