Hans drøm blev punkteret år efter år – nu er han en af Danmarks sjoveste

Gennem hele sin barndom vidste Mark Le Fevre, at han gerne ville optræde. Men der gik længe før, han tillod sig selv at gribe muligheden.

En hel folkeskoleklasse af 11-årige sad på hver deres lille træstub.

De var på lejrskole. Latteren rystede deres små kroppe. Deres øjne var rettet mod to af deres klassekammerater, som stod foran dem. De to drenge hoppede ivrigt rundt om hinanden, mens den ene lod, som om han ved en fejl fangede den anden med et sommerfuglenet. Det var underholdning i bedste Charlie Chaplin-stil.

Mark Le Fevres blå bog

  • Mark Le Fevre er født den 30. december 1988 
  • Han er opvokset i Horsens. Efter gymnasiet begyndte han at studere i Aarhus. I dag bor han i København
  • I 2013 ansatte radiostationen The Voice ham som vært på morgenprogrammet 'Vågn Op'
  • Han begyndte at lave comedy i 2010, og han fik sit gennembrud med sine sketches på Facebook
  • Han var nomieret til 'Årets Talent' ved ZULU Comedy Festival i 2016
  • Han blev kåret til 'Årets Webstar' ved ZULU Awards 2017
  • Han er blandt andet medvært med Lasse Rimmer på programmet 'Stormester'
  • Han udkom med sit første onemanshow 'Bøvl' i 2019 

En af eleverne grinede så meget, at hans grydefrisure hoppede, og han trillede endda ned fra sin træstub.

Den nu 30-årige komiker Mark Le Fevre var en af de to drenge, der underholdt. I dag står oplevelsen stadig skarp i hukommelsen. Han følte sig som en succes.

Men selvom Mark Le Fevre har et hav af lignende oplevelser fra sin barndom, hvor han fik de andre til at grine, skulle der gå lang tid, før han turde forfølge sin drøm om at leve af det. Om at blive rigtig komiker.

Det bebrejder han både sig selv og én bestemt kvinde på sin folkeskole for.

Siden har han udviklet sig til en af Danmarks sjoveste mænd og er netop nu nomineret som 'Årets komiker 2019' til ZULU Comedy Galla 2019 for sit første onemanshow 'Bøvl'.

Men først skulle han tage mod til sig – og overvinde sig selv.

Drømmeknuseren

Efter oplevelsen på lejrskolen var han klar til sin første samtale med skolens studievejleder. Lone hed hun. Den 11-årige Mark Le Fevre satte sig over for hende med sit lysebrune hår, sine små bitte fregner og sine drømme om at optræde.

Lones kontor mindede dog langtfra om den scene, han drømte om. Det var iltfattigt, fyldt med kradsende, karryfarvet uld, ringbind og kontorstole. Og kort efter blev drømmen punkteret i netop disse omgivelser.

Lone mente bestemt ikke, at man kunne leve af at underholde folk med komik – eller for den slags skyld generelt bare optræde foran et publikum. Lille Mark måtte finde på noget andet.

- Hun spurgte ind til, om jeg ikke var god til andre ting, husker han.

- Da vi blev enige om, at jeg måske kunne gå efter at tegne, sendte hun mig i retning af teknisk skole, siger Mark Le Fevre og fortsætter:

- Men det havde nul procent at gøre med at tegne. Hun knuste min drøm, mener komikeren i dag.

Tæt på depression

Hvert år op igennem sin skolegang fik han samme nedslående besked hos Lone. Og selvom han følte sig på rette hylde, når han optrådte for de andre, turde han ikke tro på sin komikerdrøm.

- Udover Lones nedslående facon tror jeg også, at jeg bare var for realistisk. Jeg fik sagt til mig selv, at det nok var klogt at læse på universitetet.

Han begyndte i stedet at læse en bachelor i engelsk og dramaturgi, da han blev færdig med folkeskolen og gymnasiet.

Men Mark Le Fevre var ulykkelig i det akademiske miljø. Det var noget inde i ham, som ikke blev forløst. På grænsen til depression tog han dog endelig mod til sig og traf en skelsættende beslutning.

Blå negle og sitrende læber

Mark Le Fevres ven havde kontakt til et sted, der lod unge optræde til open mic-arrangementer, hvor man som uprøvet komiker kunne stille sig op og optræde foran et publikum. Det eneste, den unge komiker skulle gøre, var at skrive en ansøgning og trykke på 'send'.

Da han sad med ansøgningen, kiggede han ned på sine hænder. Neglene blev blå. Hænderne rystede. Drømmen havde aldrig været nærmere.

- Min krop reagerede så voldsomt, da jeg skulle sende ansøgningen af sted til dem. I så mange år havde jeg bagerst i mig selv godt vidst, at jeg gerne ville optræde, men jeg havde bare skubbet det væk. Og nu stod jeg over for muligheden, siger Mark Le Fevre og fortsætter:

- På mange måder var det faktisk selve ansøgningen, der var vendepunktet for mig. Det var her, hvor jeg gav mig selv lov til at tro på, at comedy var en mulighed for mig.

Så trykkede han på 'send'.

Jokes om gymnaster

Aftenen hvor Mark Le Fevre skulle stå på scenen oprandt, og komikeren husker tilbage på oplevelsen som en stor forløsning. Det var en tirsdag på Café Smagløs i Aarhus. Stedet var halvdårligt belyst, med forskellige stole i træ og metal og små runde caféborde i marmorlook.

- Jeg lavede nogle jokes om gymnaster, men det, jeg egentlig husker fra aftenen, var, at det bare var en virkelig god oplevelse, siger Mark Le Fevre og fortsætter:

- Endelig kunne jeg mærke, at jeg lavede det, som jeg hele min barndom havde ønsket.

Den open mic-aften i 2010 blev startskuddet på hans comedy-karriere.

Han begyndte at optræde flere gange. Og i 2013 ansatte radiostationen The Voice ham som vært på morgenprogrammet '’Vågn op'. Ved siden af fortsatte han med at optræde og udvidede med Facebook-videoer.

Det blev Facebook-videoerne, der gav ham det folkelige gennembrud. Og i 2017 blev han kåret til årets webstar ved ZULU Awards 2017.

- De råbte efter mig

I dag er han 30 år og har efter en karriere på ni år netop været på turné med sit første onemanshow 'Bøvl'.

Nu kan den lille dreng fra Horsens sagtens kalde sig "anerkendt komiker" – uden at folk begynder at grine.

Han husker, da han en af de første gange tænkte: "Okay, nu kører det da for mig".

Mark Le Fevre har været venner med både Ruben Søltoft og Thomas Warberg længe, og de var begge blevet mere kendte end ham.

- Jeg kan huske, at Ruben og jeg for et par års tid siden var på en jobmesse sammen. Her var det pludselig mig og ikke ham, de unge råbte efter. Det var da lidt fedt, siger Mark Le Fevre og tilføjer med et grin:

- Og skriv også lige, at jeg har flere følgere end både ham og Thomas Warberg på Facebook nu.

Om Mark Le Fevre kan slå sværvægtere i kampen om at blive 'Årets komiker 2019' ved ZULU Comedy Galla bliver afgjort den 29. august. Her er han oppe imod tunge drenge som Mick Øgendahl, Frank Hvam, Lasse Rimmer, Simon Talbot og Anders Matthesen.

Afstemning

Årets Komiker