ZULU Comedy Galla

Overraskede med jokes om oralsex med folkeskoleven: - Det var sårbart, og der var meget på spil

Victor Lander havde parkeret en cykel ved bagindgangen, hvis hans show blev modtaget dårligt.

Komiker og tv-vært Victor Lander var fuld af nerver, inden han gik på scenen til ‘ZULU Comedy Galla’ med seks minutters meget betydningsfuldt og sårbart materiale.

Han underholdte nemlig publikum med dengang, han sammen med en folkeskoleven eksperimenterede med at give hinanden oralsex.

Og det var ikke kun for at få folk til at grine, at han gjorde det.

For selvom han selvfølgelig var der for at underholde, ville han også udfordre dem med et helt særligt statement:

Nemlig, at det er i orden, at man – som især helt ung – har lyst til at prøve nogle ting af seksuelt.

Sårbart materiale

Fortællingen er et udsnit fra hans kommende onemanshow ‘Weekend’, som han skal turnere med i efteråret. Og netop historien om Victor Lander og hans folkeskolevens seksuelle eksperimenteren har krævet meget arbejde.

Faktisk startede Victor Lander med at skrive om den eksperimenterende periode for et halvt år siden. I den proces prøvede han også materialet af til open mics – både for at se, om det var sjovt, men også for at prøve at snakke højt om det.

Vi skal stoppe med at skamme os. Vi lever i en verden, hvor der er meget skam, og hvor folk er bange for at træde forkert

Victor Lander

Det har han nemlig ikke gjort tidligere.

- Det er jo sårbart materiale at udvikle, fordi der er noget på spil. Jeg oplevede, at jeg skulle værne om det, siger Victor Lander, der også var opmærksom på, at han skulle kunne deale med eventuelle negative reaktioner.

Og folk har da også reageret forskelligt på det. Men nok mest af alt blevet overrasket.

Reaktionerne gjorde indtryk på Victor Lander:

- Jeg har meget sjældent begivet mig ud i materiale, der provokerer, fortæller Victor Lander, der altså nu har begivet sig ud i at tale om skam uden at nævne det direkte.

Oplevede klap, grin og forvirring

Han oplevede, at de, som normalt køber billetter til hans shows og følger ham, fordi de synes, at han er sjov, havde en meget chokeret reaktion på de ærlige beretninger fra ungdommen.

Men den reaktion gjorde kun, at Victor Lander kunne mærke, at det var en vigtig historie for ham at nå ud til publikum med.

- Det er vigtigt at vise, at standup kan være noget andet end det traditionelle. Det skal også kunne sætte et spejl op foran publikum og få dem til at reflektere over, hvorfor de reagerer, som de gør.

Derfor endte han også med at optræde med netop den joke til ‘ZULU Comedy Galla’.

Og her reagerede publikum, ligesom han havde regnet med.

For da han fortalte, at ham og hans ven var blevet enige om, at det da var meget nemmere at “sutte hinandens pikke” end at forsøge at gøre det på sig selv, grinede publikum.

De klappede og hujede.

Men Victor Lander oplevede også, at de var en anelse forvirrede over, om det kun var for sjov, eller om det rent faktisk var en sand historie.

- Det er jo sket før, at der er blevet lavet sutte pik-jokes, hvor vi har grinet, fordi vi har kunnet mærke, at det har været for sjov.

Fra scenen slog han fast, at han ikke mente, at der var noget mærkeligt i, at to 14-årige drenge eksperimenterede inde på teenageværelset.

- Det eneste, der er mærkeligt, er den stemning, der er herinde lige nu, pointerede han over for publikum.

Og den reaktion har også været spændende for Victor Lander at modtage.

For hvad sker der hos dem, og hvorfor er det så ubekvemt at høre om?

Vi skal være nysgerrige

Victor Lander mener egentlig ikke, at det er, fordi han som sådan bryder normerne, når han fortæller om at give og modtage oralsex fra en ven.

For han har oplevet, at han ikke er den eneste mand, der har haft sådanne oplevelser.

- Men det er oplevelser, som man ikke har turdet dele ud af. Inklusiv mig selv, siger han og fortsætter:

- Og den her ubekvemhed hos publikum er jo et tegn på, at ja, vi kan godt acceptere, at vi er forskellige, men vi vil også gerne holde hinanden i de båse, som vi har aftalt, at vi er i.

Den tilgang er Victor Lander modstander af.

- Hvis vi bliver forhindret i at være nysgerrige, mister vi jo modet til at følge vores intuition, siger han og tilføjer:

- Vi skal stoppe med at skamme os. Vi lever i en verden, hvor der meget skam, og hvor folk er bange for at træde forkert.

Det budskab følte Victor Lander, at han fik frem under sin optræden. Og efter showet havde han en god følelse i kroppen.

Faktisk var han forberedt på, at det ville gå helt anderledes.

- Jeg havde parkeret en cykel ved bagindgangen og lavet en aftale med en ven om, at jeg kunne køre væk og mødes med ham på en bar, hvis jeg var gået af scenen med en anden fornemmelse, end jeg gjorde.

Det gik heldigvis ikke sådan.

- Jeg følte mig lettet og meget rørt over, at jeg havde turdet stole på, at den historie var værd at fortælle, siger Victor Lander.

Mænd fortæller om lignende oplevelser

Bag ‘ZULU Comedy Galla’-kulissen blev han mødt af tætte venner og sin kæreste.

- Jeg gik på scenen med noget på hjertet. Jeg ville snakke om skam uden at nævne det. Det gik, som jeg håbede, og jeg er meget stolt af min optræden, siger han.

Komikerkollegaerne har også bakket ham op og rost ham for at lykkes med at skrive og fremføre en joke om noget så sårbart.

Og den anerkendelse betyder meget:

- Det er dejligt at opleve, at der bliver sat pris på, at man prøver noget nyt af.

Men det er ikke kun venner og kollegaer, der har mødt ham positivt.

Både efter hans prøveshows til open mic og efter ‘ZULU Comedy Galla’ har mænd henvendt sig til Victor Lander og fortalt om lignende oplevelser fra deres ungdom.

- Det har generelt været en samtalestarter, siger Victor Lander og fortsætter:

- Det sker tit, efter at jeg har talt om det på scenen, at mænd har set, at man ikke dør af at stå ved sin eksperimenterende adfærd. Og nogle gange lukker de også mig eller andre ind i deres historie med mindre skam og mere latter.

Victor Lander vil ikke kun være sjov.

Han vil også tage sårbarheden ind i comedy-verdenen og udfordre.

Se eller gense 'ZULU Comedy Galla' på TV 2 PLAY. Du kan også se 'LEGO Masters' med Victor Lander som vært på TV 2 og TV 2 PLAY.