Tobias Dybvad kæmper mod at ende som alle dem, han griner af
I første sæson af ’Dybvaaaaad’ lavede han sjov med, at TV 2 ZULU består af mænd på 40, der laver tv, som de tror, de unge kan lide. Nu er det ham.
Der er én ting, der ikke har ændret sig, selvom der er gået ni år og 11 sæsoner af ’Dybvaaaad’.
Tobias Dybvad står midt på den sorte scene foran det karakteristiske logo. Han stamper lidt på stedet. Små forsigtige skridt. Frem og tilbage.
Han skyder hoften til den ene side og den anden side. Det ligner en dans uden rytme eller noget for at skjule nervøsiteten.
Men der er en særlig grund til det.
Kameraets fokus er indstillet på hans ansigt fra start, og han forbliver kun skarp, hvis han bliver samme sted på scenen.
Derfor skal han balancere på et lille kryds.
Han har egentlig tendens til en slags lille dans, når han optræder, men med fødderne klistret til scenen bliver det kun et lille hoftesvung, når han smider punchline.
Men det er også noget af det eneste, der stadig holder ved. For det meste andet har ændret sig, mens han har balanceret på krydset de seneste ni år.
Han er blevet ældre. Ikke bare ni år. Men ni år, som betyder, at han nu har rundet 40. Og er blevet noget af det, han lavede sjov med – og ikke ville ende som, dengang det hele startede:
Den 40-årige kreative mand, som stadig vil være sjov med de unge.
- Jeg kommer også ind på det i første afsnit af sæson 12. Du ved, den yngre stemme tænker: “Hvad fanden ved 40-årige om ungdommen”, siger Tobias Dybvad og fortsætter.
- Pludselig er man selv 40 og tænker: “Jo, bevares, men altså, det er jo heller ikke fordi, jeg er der, hvor jeg er på vej til at hoppe over på CHARLIE”.
Det bliver sværere og sværere at løbe fra det. Men på mange måder passer det ham egentlig godt.
Far, forhold og hus på Frederiksberg
De seneste år er Tobias Dybvads liv blevet mere konformt.
Helt lavpraktisk har han forladt den treværelsesandelslejlighed, hvor der skiftevis boede kollegaer og venner til leje i det ekstra værelse. Det var sådan en lejlighed, hvor der altid var fest efter byen. En smadret drengehybel med en kæmpe flyder. Beskidt og ingen gardiner.
Nu har han sammen med sin kæreste købt et hus på 150 kvadratmeter på Frederiksberg. En treetagers villa med kælder og have. I sine tidlige år som komiker havde han aldrig drømt om, at han ville have lyst til at købe en villa på Frederiksberg.
Men drømmen er kommet snigende med kæresten. For det er ikke længere Nikolaj Stokholm og vennerne, der på skift holder til i det tilstødende værelse, men derimod hans forlovede og deres toårige søn Charley.
- Vi har begge været frie typer, der flakkede rundt. Vi er mødtes i at være voksne sammen og nyde det, siger Tobias Dybvad tilfreds.
På et følelsesmæssigt plan har han også fået styr på følelserne med alderen. I de tidligere sæsoner var han nemlig single. Ikke den type single, der gav den gas på klubben, men mere ham, der drak rødvin hos gode kammerater. Han drømte allerede der om et voksent parforhold.
Nu er han i fast forhold og far. Han mødte sin kæreste i forbindelse med sit onemanshow om jagten på kærlighed.
- Hun har skabt ro. Familien har tilført lykke og en grundglad følelse. Det er virkelig det, jeg har lyst til.
Det er den ro, der er svær at få øje på, når man ser få år tilbage.
For han har altid været tiltrukket af det ustrukturerede, og det har passet ham godt at hente takeaway, spise ude eller stege et spejlæg, når han lige var sulten.
Det første år han var sammen med sin kæreste, spiste de kun rigtig hjemmelavet aftensmad to gange. De havde ikke behov for faste rammer.
Nu spiser den lille familie aftensmad hver aften på samme tidspunkt.
- Det er lidt surrealistisk for os begge to, men vi kan godt lide det, siger han.
Styr på karrieren
Det er ikke kun personligt, Tobias Dybvad kan identificere sig med den livsstil, der følger med at fylde 40, blive far og leve i fast forhold på Frederiksberg. Også professionelt er der kommet struktur.
Da han lavede sit første Dybvad-program i 2012, stod han i stampe professionelt. Han arbejdede på et onemanshow, men selv tvivlede han på, om han overhovedet kunne fylde salene med 200-300 pladser.
Ved hans seneste onemanshow solgte han 42.000 billetter.
I første sæson fulgte 8.000 programmet på Facebook. Nu følger 244.000 programmet, og yderligere 182.000 følger komikerens egen profil. Alene på Facebook.
Og så er han gået fra at få produceret programmet hos et produktionsselskab til at blive co-producent. Derudover producerer han selv både ’Verdensmænd’ og ’Dybvads sofa’ og udgiver bøger på sit eget forlag.
Og teamet bag er vokset. I de første programmer havde han kun én fotograf med. Han så selv omkring 20 programmer om ugen, som han kunne skrive jokes ud fra.
I sæson 12 har han to fotografer, en lydmand, en produktionsassistent og en bag-om-fotograf, der laver indhold til nettet med. Derudover har de et helt hold komikere ansat til at se tv for dem og til at tjekke indbakken for tips.
Men det er stadig Tobias Dybvad, der har det afgørende ord.
- Jeg har hånd i hanke med alt og tager alle beslutninger. Jeg laver manus, dagen før vi optager i 10-12 timer. Jeg har folk til at kaste ekstra ideer op i luften, men jeg laver selv mit manus. Det hele skal være mig.
Med tiden har han også fundet ud af, hvad der virker, og hvad der ikke gør. I de første programmer var det realitydeltagerne og realityseerne, der blev grint af. Men allerede i slutningen af første sæson blev det tydeligt for Tobias Dybvad, at fokus skulle vendes mod tilrettelæggerne.
Det gik op for ham, efter han havde gjort grin med et klip fra Amalies Verden, hvor Amalie Szigethy ikke kunne finde vej til Vesterbrogade. Tilrettelæggerne havde lagt klovnemusik på og sat pile op, der viste, hvilken retning hun burde gå.
- Men der går faktisk fem voksne mennesker sammen med hende, som ikke siger, hvor Vesterbrogade er, men bare griner i skjul.
Tilrettelæggerne har han forsøgt at ramme lige siden.
Der er også et andet område, hvor han har fundet den rette vej. I mange år sagde han ikke nej til et eneste standupjob, og han arbejdede derfor i døgndrift.
I to år har han sagt nej firmaarrangementer og holder fri i weekenderne. For det er vigtigt for ham ikke at gå ned med stress.
Og ja, Tobias Dybvad er 40 år og vil gerne fange de unge. Men han holder fast i, at han altid bare har lavet det, han synes er morsomt, og så må alle hoppe med. Det betyder, der er folk ned til tiårsalderen, der citerer hans program, og folk op i pensionistalderen, der elsker det.
- Men jeg kunne aldrig finde på at tænke, “hvem er modtageren, og hvordan skal det i så fald målrettes vedkommende”. For mig dræber sådan noget al kreativitet.
Ungdommens kompromisløshed
Tobias kan ikke løbe fra, at han er fyldt 40, men der er stadig en del af ham, der kæmper imod.
Han citerer en af sine kollegaer for, at han ligesom mange andre mænd i 40'erne er frosset fast i den tøjstil, som var moderne, sidst han var sej. Og ser man de gamle programmer, er der heller ikke sket det store. Sneaks, en løs t-shirt og mørke bukser.
Selvom faste aftensmadstider har kæmpet sig ind i hverdagen, holder han troligt fast i en ting.
- Min værste voksenfrygt har altid været madskema. Det ville være for vild en livsændring for mig, hvis jeg pludselig lavede det.
Udover madplanen er der et andet område, hvor han ikke er parat til at overgive sig. Det er nemlig alt eller intet.
For når det kommer til uenigheder i forbindelse med programmet, vil han ikke gå på kompromis. Det er også lige præcis derfor, det passer ham bedst at producere selv.
Han er klar til at opgive programmet for at få ret.
- Jeg er parat til at sætte ild til mig selv. Så kan det være fucking lige meget, hvis jeg mister mit program. Hvis det er konsekvensen af, jeg ikke kan få det sådan og sådan, siger han.
Og lige præcis dér kan han fortsat mærke ungdommens kompromisløshed.
12. sæson af 'Dybvaaaaad' bliver sendt mandag 6. september klokken 20.40 på TV 2 ZULU og TV 2 PLAY