Skuespiller har oplevet chikane for at holde sin mand i hånden: - Jeg kan mærke, når folk bliver provokeret
41 procent LGBTQ-personer i Danmark holder ikke deres partner i hånden offentligt. Det er et af emnerne, Danish Rainbow Awards i år sætter fokus på.
Opdateret: Siden artiklen blev publiceret, har Jakob Fauerby sammen med sin tidligere dansepartner Silas Holst vundet prisen for årets LGBT+-person. Det gjorde han ved 'Danish Rainbow Awards', der blev afholdt onsdag aften i Cirkusbygningen i København.
Ikke nok med at de i 'Vild med dans' sidste år skabte både Danmarks- og verdenshistorie med samkønsdans og vandt, så skabte de også positiv opmærksomhed på LGBT+-personer.
Selvom skuespiller Jakob Fauerby har været gift med sin mand i seks år, er der stadig steder og tidspunkter, hvor de ikke tager hinanden i hånden.
Tanken om blikke, tilråb og chikanerende opførsel fra nogle mennesker omkring dem har givet skuespilleren en evne til – sommetider ubevidst – at scanne et rum eller en situation, før han fletter fingre med sin udkårne i offentligheden.
- Jeg kan jo godt mærke, når folk bliver frastødt eller provokeret af, at jeg går hånd i hånd med ham, jeg elsker, siger han.
"Man vænner sig til det"
Ofte er det sigende blikke fra modgående, der røber folks forargelse, fortæller Jakob Fauerby. Men hans seksualitet har også ført til et overfald og til skæmmende tilråb fra fremmede.
Og selvom skuespilleren kun sjældent er udsat for de ubehagelige episoder, kan han ikke helt undgå at lade sig påvirke af de tidligere oplevelser.
- På en eller anden måde vænner man sig til det og lærer at tænke, at ”det var bare en idiot”. Men det gør også, at man laver om på den måde, man handler på. Så lader jeg sommetider være med at tage min mands hånd, siger Jakob Fauerby.
Flere oplever frygten
Det er dog ikke en følelse, skuespilleren står alene med.
41 procent af danske LGBTQ+-personer undgår at holde i hånd offentligt af frygt for tilråb, chikane og vold. Det viser en undersøgelse lavet for Ligestillingsafdelingen under Miljø- og Fødevareministeriet.
Og det vækker ærgrelse i landsforeningen LGBT+ Danmark. Her kalder sekretariatschef Susanne Branner tallene for ”en trist statistik”, der peger på manglende frisind i Danmark.
- De fleste af os, der lever som en minoritet, har hele tiden en ekstra bevidsthed kørende. Vi vurderer for eksempel, om vi er et sted, hvor vi trygt kan holde i hånden eller færdes i det hele taget, siger hun.
- Det sætter sig som en stress i hverdagen.
Frygten for chikane og tilråb er et af de emner, som årets Danish Rainbow Awards sætter fokus på, når showet løber af stablen 30. september.
'Minoritetsstress'
Den ekstra årvågenhed betegnes som 'minoritetsstress'. Det fortæller Karina Kehlet Lins, der er psykolog med specielt fokus på LGBTQ+.
Ifølge psykologen opstår det på grund af den frygt for stigmatisering eller diskrimination, som mange LGBTQ+-personer oplever.
- 'Minoritetsstress' er en konstant stress i kroppen, og det kommer ofte til udtryk ved, at man altid er opmærksom og forberedt på at skulle håndtere andres reaktioner på en, siger hun.
Konsekvenser heraf kan ifølge Karina Kehlet Lins være både angst og depressioner. Tilstande, som LGBTQ+-personer oftere end befolkningen generelt bliver ramt af, viser tal fra undersøgelsen Sexus fra 2019.
Men 'minoritetsstress' kan også føre til, at personerne, som oplever det, redigerer i sin gøren og laden i hverdagen.
- De bliver jo gennem samfundets reaktioner opdraget til, at deres kærlighed er forkert. Og det kan gøre, at de for eksempel lader være med at tage deres partner i hånden for at skåne sig selv fra reaktionerne, siger psykologen.
Rykker i en positiv retning
Men selvom chikanen stadig findes i samfundet, er der sket meget, siden Jakob Fauerby for første gang tog en i fyr i hånden på Rågeleje Strand en sommerdag i 1992.
- Er du tosset, hvor har vi rykket os i Danmark. Det kan næsten ikke sammenlignes, siger skuespilleren og fortsætter:
- Der er en helt anden åbenhed i dag end tidligere.
Især i forbindelse med sin deltagelse i TV 2-programmet 'Vild med dans' oplevede Jakob Fauerby, at de fleste danskere ifølge ham var ”klar til forandring”. Som den første nogensinde dansede skuespilleren med en professionel danser af samme køn – og det skabte stor debat.
- Jeg havde gjort mig mange tanker om folks reaktioner ved at vise den slags intimitet mellem to mænd, som dansen jo er. Men jeg står tilbage med en rigtig god oplevelse, siger han om sin medvirken, som endte med at indbringe ham en førsteplads i programmet.
På trods af negative kommentarer på sociale medier var langt størstedelen af reaktionerne på skuespillerens første skridt på 'Vild med dans'-scenen nemlig positive, fortæller han.
Sammenlignet med sidste års undersøgelse fra Ligestillingsafdelingen går det da også den rigtige vej. Dengang svarede 49 procent af danske LGBTQ+-personer, at de undgår at holde deres partner i hånden i offentligheden.
Danish Rainbow Awards hylder organisationer, virksomheder og enkeltpersoner, der er med til at skabe opmærksomhed om Danmarks LGBTQ+-miljø. Arrangementet kan ses på TV 2 ZULLU og TV 2 Play 2. oktober.