Zulu Awards

Rørt vinder på scenen: - Lad os nu alle sammen tage os sammen

- Rettigheder for transkønnede er de nye menneskerettigheder, sagde Jakob Fauerby, da han sammen med sin dansepartner modtog award for 'Årets par'.

'Vild med dans'-vinderparret modtog torsdag aften endnu en hæder. De blev nemlig kåret til 'Årets par' ved ZULU Awards.

Publikum jublede, da Silas Holst og Jakob Fauerby trådte op på scenen. Og jublen fortsatte under takketalen. For særligt Jakob Fauerby havde meget på hjerte.

- Jeg er faktisk gladere, end jeg havde regnet med, lagde han ud, inden han sendte en besked til særligt de unge:

- Til alle de unge drenge og piger, der sidder ude og tænker: "Jeg er ikke rigtig". Prøv at høre, I kan gøre lige præcis det, I vil, og I kan danse med dem, I vil.

- Og især til de af vores medborgere, som ikke oplever, at deres eget køn er det, de er født med: Transkønnede har ret til et godt liv. Lad os nu alle sammen tage os sammen, lød det fra Jakob Fauerby, inden han sluttede sin del af takketalen af med ordene:

- Rettigheder for transkønnede er de nye menneskerettigheder.

For trods positiv udvikling på området har mange transkønnede oplevet problemer med både angst, ensomhed og selvskade. Det viste befolkningsundersøgelsen Projekt SEXUS, der er et samarbejde mellem Statens Serum Institut og Aalborg Universitet, og som udkom i oktober sidste år.

Her fremgik det også, at mellem tre og fire procent af den ciskønnede del af befolkningen har forsøgt at tage sit eget liv, mens det for transkønnede er omkring hver fjerde.

Vandt Danmarks hjerter

I sommer kunne TV 2 fortælle nyheden om, at to mænd skulle danse sammen i 'Vild med dans'. Dengang kunne TV 2s underholdningsredaktør, Thomas Richardt Strøbech, ikke forestille sig, at det skulle afskrække seerne.

- Der er jo ikke noget forkert i, at to mænd danser sammen. Men det kan være, at det bliver en ny og overraskende oplevelse for nogen at se noget, de ikke har set før, sagde Thomas Strøbech dengang.

Men nyheden om Silas og Jakob delte faktisk vandene.

Det overraskede blandt andet Silas Holst, der modtog negative reaktioner.

- Mange af dem var negative og omhandlede seksualitet. Det kunne være noget i stil med: ”Det er fint nok, at to mænd danser sammen og er homoseksuelle, men jeg skal bare ikke se det på tv. Hvad de laver i deres soveværelse, må de holde for dem selv”, har han fortalt i et interview med Alt for damerne.

Men både dansedommerne og tv-seerne elskede dem, da 'Vild med dans' i efteråret rullede over skærmen.

Her høstede de roser og mange point uge efter uge og skrev historie, da de vandt hele herligheden.

Det var nemlig første gang i verdenshistorien, at et par af samme køn vandt 'Vild med dans'.

TV 2s beslutning om at have et par med to mænd i programmet blev hyldet af ligestillingsminister Mogens Jensen (S):

- At de danser sammen er fantastisk. Vi viser, at man er fri til at være, som man er i Danmark. Tusinde tak til TV 2 og tusinde tak til Silas og Jakob. Det er et enormt vigtigt signal, de sender, sagde han til B.T.

Du kan se 'ZULU Awards' på TV 2 PLAY