Diamantfamilien

Diamantdatter: - Jeg føler, at mine søskende er blevet curlet gennem deres opvækst

Ofte har de små søskende andre privilegier end de store. Det mærker storesøsteren i Diamantfamilien Thalia Pitzner. Og det er helt normalt.

Historien om Diamantfamilien er ikke bare en fortælling om at vokse op med en mor, der handler med diamanter i Nordsjælland. Det handler også om at være en del af en familie, hvor der er lige så stor forskel på de enkelte søskende, som på de enkelte diamanter.

I hvert fald hvis du spørger Thalia Pitzner, der er den ældste i søskendeflokken på fire.

- Det har altid været sådan: Thalia skal nok klare den. Og det synes jeg bare ikke er fair, siger hun.

26-årige Thalia Pitzner har efter eget udsagn hele sit liv oplevet, at der gælder forskellige regler alt efter, hvor i søskendeflokken man er.

Den gode nyhed for Thalia er, at hun ikke er alene. Langtfra.

I familier med en søskendeflok sker der ofte en naturlig rollefordeling alt efter, om man er ældst, det mellemste barn, eller yngst.

Og ubevidst er der også forskellige forventninger til det enkelte barn fra forældrenes side, forklarer børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, der blandt andet har skrevet bogen ’Søskende – en bog til forældre om at skabe gode søskenderelationer’.

Dej-drama var ved at spolere julehyggen

Thalia Pitzner

Alder: 26 år

Datter af: Diamanthandler Katerina Pitzner og kongelig ridelærer og forretningsmand Hans Helmgaard Kristiansen

Opvokset i henholdsvis: Nordsjælland og Sverige

Arbejder som: Professionel springrytter og coach

Har boet i: Hoogeveen i Holland, hvor hun udover at ride sine egne tre heste også trænede andres heste.

Familien Pitzner, der har diamanthandleren Katerina Pitzner som mor og overhoved, er kendt fra ZULU-programmet ’Diamantfamilien’.

Her bliver tv-seerne lukket helt ind – også når bølgerne går højt.

Og det gjorde de for nyligt, da familiens fire kvinder – mor Katerina, storesøster Thalia, den midterste søster Elvira og den mindste Ophelia – var taget til Finland.

Her gik de flere gange skævt af hinanden, og det var tit Thalia Pitzner, der måtte overgive sig eller trække sig.

- Det er som om, man altid er i storesøsterrollen. Man skal træde til side og lade de små… sagde hun på sit værelse i skihytten.

Det kom blandt andet til udtryk, da de skulle julehygge med at udstikke brunkager og dekorere dem. Der var nemlig ikke dej nok til alle tre søstre, og derfor endte det med, at Thalia måtte undvære og i stedet hjælpe sin mor i køkkenet.

Så er der da fred, tænkte Thalia.

Bølgerne går højt, når Diamantfamilien skal julehygge med at bage julekager. For der er ikke dej nok til alle søstre. Video: Marie Holm Mathiasen

Børnepsykologen forklarer, at netop brunkage-situationen er et godt eksempel på, hvordan en storesøster typisk reagerer.

- Det er ikke atypisk, at den ældste lægger sine egne behov til side for at undgå uro og konflikt, siger Margrethe Brun Hansen.

Ofte har de ældste i en søskendeflok fået utrolig meget opmærksomhed, indtil nummer to bliver født, og der er store forventninger til dem.

Det mellemste barn bliver let trængt mellem den store og den lille. Det gør dem tit diplomatiske, men ifølge Margrethe Brun Hansen kan de til gengæld have svært ved at træffe beslutninger.

Den yngste lander i en allerede etableret familie og må derfor tage den ledige plads eller rolle. Man vil tit se, at de modsætter sig den ældste. Den lille vil typisk være i opposition og nej-siger.

En særlig plads i hierarkiet

Hos familien Pitzner er Katerina Pitzner utvivlsomt familiens overhoved og bestemmer slagets gang. Men så kommer Thalia, der har indtaget den klassiske storesøster-rolle.

- Jeg har altid været næstkommanderende i familien lige efter mor, siger Thalia Pitzner, der sammen med sine søskende primært har boet med deres mor det meste af deres opvækst.

De ældste bliver helt naturligt lederen af børneflokken. Og når forældrene eller i dette tilfælde moren er til stede, er de hendes støtte og hjælper.

- Med lederskabet følger også fordele. Eksempelvis får den førstefødte ofte et meget nært forhold til forældrene. De bliver i højere grad betroet, forklarer Margrethe Brun Hansen.

Afstemning

Hvilken søskende er du?

- De andre er blevet curlet

Thalia kan bedst mærke, at hun er den ældste i forhold til de forventninger, der er til hende. Hun oplever, at der hele livet har været nogle lidt andre og højere forventninger til hende end til de andre.

Og så føler hun, at hun i højere grad end de mindre søskende har skulle passe sig selv.

Da Thalia var barn, boede familien på landet. Her var der langt til alting, og bussen kørte sjældent. Hendes mor havde travlt med at passe de mindre søskende, så det var sjældent en mulighed at blive kørt til venner eller fritidsinteresser, fortæller Thalia Pitzner.

Derfor var det en stor lettelse, da hun fyldte 16 år og fik foræret en knallert af sin farmor og farfar.

- Det gav mig en kæmpe frihedsfølelse, husker Thalia.

Thalia har oplevet, at hun op gennem sin barndom og ungdom altid selv har haft ansvaret for at passe sine fritidsinteresser.

Thalia Pitzner føler også, at hun har taget alle kampene for sine søskende for at få lov at være ude til sent, drikke alkohol eller tage til en bestemt fest.

- Jeg føler, at de andre er blevet curlet mere igennem deres opvækst, uddyber hun.

Igen er det helt klassisk ifølge børnepsykologen.

- Med det første barn skal alt være perfekt. Mange er ofte mere firkantede i forhold til eksempelvis sengetider og opdragelse, forklarer Margrethe Brun Hansen og uddyber, at forældrene ofte slækker på disse ting ved de næste børn.

Ifølge hende er den førstefødte ofte isbryderen, og det kan derfor være svært at acceptere, at der gælder andre regler for de mindre søskende.

Herunder kan du se Margrethe Bruun Hansens bud på, hvilke karaktertræk den ældste, mellemste og yngste i søskendeflokken har.

Den ældste - Thalia

De ældste får utroligt meget opmærksomhed, indtil nummer to bliver født, og der er store forventninger til dem. De har en meget stor selvtillid, men lider også nogle gange af lavt selvværd og kan være meget selvkritiske, fordi de er usikre på, om de faktisk er gode nok og gør tingene rigtigt.

De er typisk ja-sigere og ikke så meget i opposition til forældre og autoriteter. De er meget bestemmende, tager hurtigt lederskab på sig og føler, at de er ansvarlige for, at familien hænger sammen. Det vil typisk være den ældste søskende, der for eksempel sørger for, at moren kommer på plejehjem eller melder sig til at holde talen til familiefesterne, fordi de selv tager lederrollen og er bange for, at det bliver for fjollet, hvis de mindre søskende gør det.

Disse egenskaber finder man ofte hos den ældste:

 • Ja-siger
 • Ansvarsfuld
 • Bestemmende
 • Traditionsbærende
 • Stor selvtillid
 • Selvkritisk
 • Resultatorienteret
 • Dominerende

Den mellemste - Elvira

Det kan være ligeså svært at forudsige det mellemste barn, som det er at forudsige det danske vejr. De er meget sjældent ens - blandt andet fordi der er stor forskel på, hvornår det næste barn kommer, og hvor længe de i så fald har været ”den mindste”. Ens for den mellemste er dog, at de på et tidspunkt skal skifte identitet og gå fra at være den yngste til den mellemste.

Som mellemste barn står man i midten, og der bliver let trængt mellem den store og den lille. Derfor bliver de tit diplomater. Hvis familien diskuterer, hvor de skal hen, vil den ældste sige et, den yngste noget andet, og så tænker den mellemste, ”det orker jeg ikke at blande mig i, jeg ved ikke engang selv, hvad jeg vil,” hvormed han eller hun vil forsøge at mægle og finde en mellemvej mellem den yngste og ældstes ønsker.

Derfor har de ofte stor retfærdighedssans - til gengæld har de svært ved at træffe beslutninger og sætter tit sig selv bagerst i køen. De vil også ofte ligge omkring midten rent politisk. Man skal dog ikke se de mellemste børn som nogen trist gruppe, de finder nemlig tit deres plads og identitet hos vennerne, som de også typisk vil henvende sig til, når de har problemer.

Disse egenskaber finder man ofte hos den mellemste:

 • Diplomater
 • Stor retfærdighedssans
 • Svært ved at træffe beslutninger
 • Tilsidesætter egne behov
 • Tæt tilknytning til deres venner

Den yngste - Ophelia

Den yngste lander i en allerede etableret familie og må derfor tage den ledige plads eller rolle, som de store søskende ikke allerede har indtaget, og man vil tit se, at de modsætter sig den ældste. Den lille vil typisk være i opposition og nej-siger. Hvis forældrene råber, at der er mad, vil den ældste sige, ”jeg har allerede vasket hænder”, mens den yngste vil råbe, ”jeg gider ikke spise nu”.

De er ofte eventyrlystne, risikovillige, frisindede og har en trang til at gøre op mod autoriteter. Hvis de sidder med en gruppe folk, der taler om én bestemt politisk holdning, er de ikke bange for at sige, at de stemmer på noget andet. De har tit et stort selvværd og er mindre ansvarsfulde og pligtopfyldende. De har modet til at gøre det, de synes er sjovt, og stiller ikke så store krav til sig selv. Det vil også ofte være dem, der stiller op i 'X Factor' uden at kunne hverken synge eller spille – det tager de ikke så tungt.

Disse egenskaber finder man ofte hos den yngste:

 • Nej-sigere
 • Risikovillige
 • Forandringsvillige
 • Stort selvværd
 • Frisindet
 • Eventyrlysten
 • Trang til at gøre oprør mod autoriteter

Du kan se de to første afsnit af 'Diamantfamilien i sneen' på TV 2 PLAY.