Elvira Pitzner.
Diamantfamilien

Hun blev kendt som den forsvundne rigmandsdatter - i dag er Elvira Pitzner meget mere

Elvira Pitzner har altid været et samtaleemne. Snakken gjorde engang ondt, men i dag er hun ligeglad med, hvad du tænker eller siger om hende.

”Har du set hende? 17-årig rigmandsdatter forsvundet og efterlyst”.

Overskrifterne på BT og Ekstra Bladet spredte sig lynhurtigt på de sociale medier. Der gik kun få minutter, før de også nåede frem til Elvira Pitzner.

Hun var den ”17-årige rigmandsdatter”.

Vi er tilbage i sensommeren i 2014, hvor Elvira Pitzner og hendes lillesøster Ophelia flyttede ind på kostskolen Herlufsholm. Elvira var startet i 1. g, men ville egentlig hellere have gået på Øregaard Gymnasium.

Hun havde kun boet på kostskolen i et par dage, da hun forlod den og tog hjem til en veninde i Holbæk.

Forældrene blev bekymrede, da de ikke kunne få fat i deres datter. De meldte hende savnet til politiet med beskeden om, at hun var ”dybt ulykkelig”.

Elvira Pitzner havde aldrig regnet med, at episoden ville gøre hende landskendt som en forsvundet rigmandsdatter.

Men det gjorde den.

Om aftenen kunne hun hurtigt mærke, at noget var helt galt. Hendes telefon var gået i stykker, så det var en veninde, der opdagede, at Elvira Pitzner var meldt savnet i de danske medier.

Flere af hendes venner sendte artiklerne til veninden, som viste dem til Elvira Pitzner.

Men det var ikke kun en nyhed i deres omgangskreds. På Facebook kunne Elvira Pitzner se artiklen blive delt igen og igen af folk, hun ikke kendte.

Det var overvældende og ubehageligt. Mest fordi hun følte, historien var ude af hendes kontrol.

Et ubehageligt møde med pressen

Når hedder man Pitzner til efternavn, så interesserer folk sig for ens gøren og laden. Elvira Pitzners mor er en anerkendt diamanthandler, og hendes far har været privat ridelærer for kronprinsesse Mary.

Men efterlysningen i medierne var hendes første møde med den danske tabloidpresse.

Og det var ikke behageligt.

- Det var en sort tid, siger Elvira Pitzner, når hun tænker tilbage på dengang.

Har ikke fået alt foræret

I dag er Elvira Pitzner 22 år. Hun har 160.000 følgere på det sociale medie Instagram, har medvirket i flere tv-programmer og udgivet en single. Og så er hun netop startet som selvstændig med webshoppen Elviras Wardrobe, hvor hun blandt andet sælger tøj, hun selv har designet.

Men selvom hun er født i en yderst velhavende og entreprenant familie, har vejen til, hvor hun er i dag, ikke været uden bump for den unge, blonde pige.

Familiens velstand har ifølge Elvira Pitzner fået mange til at tro, at hun er ”født med en guldske i røven”, har fået alt foræret og ikke har skullet knokle for at nå sine mål. Men sådan er det slet ikke.

- Mine lommepenge blev eksempelvis taget fra min børneopsparing, og jeg stoppede med at få lommepenge, da jeg var 15 år. Hvis jeg havde brug for flere penge, fik jeg at vide, at jeg skulle ud og tjene dem selv, siger hun.

Derudover har hun siden de helt unge teenageår kæmpet med skoleskift og ondsindede rygter og haft en periode, hvor hun tabte sig meget.

For hvordan bliver man voksen i en ”diamantfamilie” med alt, hvad det indebærer af op- og nedture, når alles øjne er rettet mod en?

- Gå ud og fang dine drømme

Pitzner-familiens velstand kommer ikke af ingenting. Elvira Pitzners morfar, Axel Pitzner, var nemlig god for et trecifret millionbeløb og var en af landets rigeste personer frem til sin død i 2005. Hans forretning, hvor han udlejede biler, var vokset til et decideret imperium. Moderen Katerina Pitzner er en af de få kvindelige diamanthandlere på verdensplan.

Så Elvira Pitzners iværksættertrang stammer ikke fra fremmede. Både hendes morfar og mor har knoklet hårdt for at skabe deres millionforretninger.

I Pitzner-familien er man sin egen lykkes smed. Der hersker ingen jantelov, og ingen drømme er for store.

Lige siden Elvira Pitzner var helt lille, har hendes mor sagt "tag arbejdshandskerne på, og gå ud og fang dine drømme".

Datteren skulle have høje tanker om sig selv og store ambitioner.

Med den indstilling og efternavnet følger opmærksomhed. Allerede som barn mærkede Elvira Pitzner det.

Hvem ville være venner med Elvira?

Elvira Pitzner har gået på intet mindre end otte forskellige skoler. Hun skiftede ikke skole, fordi hun ikke fungerede, men primært fordi hendes mor flyttede på grund af arbejde eller mente, at der var en anden skole, der var bedre for datteren.

Hun gik eksempelvis i 2. klasse på en privatskole i Hørsholm. Her insisterede læreren på, at Elvira skulle skrive med højre hånd, selvom hun var venstrehåndet. Det fik moderen til at flytte hende til en mindre skole i Karlebo.

Hver gang Elvira Pitzner trådte ind i et nyt klasselokale, lå der en stor opgave foran hende fagligt og socialt. For hvor var de nye klassekammerater nået til i matematikbogen? Og hvem ville være venner med hende?

I takt med de mange skoleskift lærte Elvira Pitzner hurtigt at tilpasse sig alle mulige forskellige miljøer og mennesker. På godt og ondt.

Hun var god til at afkode sociale fællesskaber og få venner. Efterhånden blev hun også dygtig til at tilpasse sig en ny klasses pensum.

Men i 8. klasse blendede hun lidt for godt ind i fællesskabet. Her dominerede en kedelig trend nemlig blandt pigerne.

Og Elvira Pitzner hoppede med på den.

Blev knoglet at se på

Nogle af pigerne i klassen havde fundet en app, der kunne tælle kalorier og beregne, hvor lidt man skulle spise for at tabe sig.

Det endte med, at de konkurrerede om, hvem der kunne spise færrest kalorier.

Elvira Pitzner tabte sig meget og vejede på et tidspunkt under 50 kilo. Hun blev tynd og knoglet at se på.

Selvom hun var 14 år, havde hun ikke skyggen af bryster.

På det tidspunkt boede Elvira Pitzner sammen med sin storesøster Thalia hos sin farmor og farfar, fordi deres mor boede i Sverige med deres to mindre søskende, som hun havde fået med en svensk mand. Deres far havde de ikke meget kontakt til. Elvira Pitzners forældre blev skilt, da hun var helt lille.

Dengang syntes Elvira, det var helt fint, at moderen flyttede til Sverige. Hun ville gerne blive i Danmark, hvor hun havde sine venner og sin ridning. Og hos bedsteforældrene var der heller ikke den samme indblanding, som hvis hun havde boet med sin mor.

Elvira Pitzner kunne med egne ord ”køre sit eget liv".

Hun tror ikke, det var kommet så vidt med vægttabet, hvis hun havde boet sammen med sin mor.

Elvira Pitzner begyndte først at spise normalt, da hendes mor flyttede tilbage til Danmark. Elvira Pitzner flyttede skole og hjem til moren.

Det satte gang i kroppens udvikling. Hun beskriver det selv, som at den indtil da havde været i dvale.

Og hendes udvikling gik ikke ubemærket hen.

Faktisk startede det en kavalkade af rygter på hendes skole.

Bryster i konfirmationsgave

En dag, da Elvira Pitzner gik i 9. klasse, så hun sit navn i et chatforum på internettet. En person, der udgav sig for at være hendes veninde, skrev, at Elvira Pitzner havde fået opereret sine bryster større i Thailand.

Det var ikke kun på internettet, at rygterne spredte sig.

Gang på gang blev hun spurgt, om hun havde fået kunstige bryster. Og udover historien om Thailand var der også nogen, der sagde, at hun havde fået et par nye, store bryster i konfirmationsgave af sin mor.

Rygterne påvirkede Elvira Pitzner meget. For selvom hun var populær og den, der råbte højest i klassen, var hun også en meget følsom pige.

Hun blev ked af, at folk troede noget forkert om hende.

Hun føler, at Pitzner-efternavnet var en del af årsagen til, at hun jævnligt endte som samtaleemne.

Det var det uden tvivl den aften, hvor ”den 17-årige rigmandsdatter” blev efterlyst i de danske medier.

Snakken, blikkene og rygterne påvirkede Elvira Pitzner så meget i tiden efter, at lægerne troede, hun havde fået mavesår.

Hun følte, at hendes liv stod stille, mens klassekammeraterne havde det sjovt og tog på studietur.

Elvira Pitzner fortalte aldrig til medierne, hvad der egentlig skete det døgn, hvor hun blev meldt savnet. Og det er stadig ikke noget, hun har lyst til at rippe op i.

Opmærksomheden fra pressen chokerede hende, men som årene gik, blev hun bedre til at håndtere den.

I dag nyder Elvira Pitzner godt af, at folk interesserer sig for hende.

- Det er hyggeligt at have en relation til rigtig mange mennesker - også selvom det er online, siger hun.

Blev kendt for noget godt

Elvira Pitzner vendte aldrig tilbage til Herlufsholm. I stedet holdt hun et sabbatår og startede på Øregaard Gymnasium i Hellerup. På det tidspunkt var hun fyldt 18 år.

I løbet af gymnasietiden steg antallet af følgere på de sociale medier. Og Elvira gik fra at poste billeder af sine hunde og heste til at poste selfies. Det trak folk til.

Nu havde hun pludselig 60.000 følgere på Instagram.

Så jeg har kun én farve på paletten, jeg kan bruge? Jeg kan ikke få lov at ville flere ting?

Elvira Pitzner

Det var også i denne periode, at Elvira og hendes veninder blev fulgt af et tv-hold. Det blev til ZULU-serien ’Pigerne’. Kort tid efter skrev Elvira, hendes mor og to søstre under på at lave tv-serien ’Diamantfamilien’.

Her fulgte man blandt andet Elvira Pitzner blive student, møde kæresten Marc og udgive singlen 'Perfect'.

Nu var hun ikke længere kun kendt for sin forsvinden fra Herlufsholm.

Tog kontrol over sin fortælling

I takt med at hun blev kendt, begyndte Elvira Pitzner for alvor at bruge sin Instagram-profil professionelt.

- Gennem billeder og små videoer tager jeg ejerskab over fortællingen om mig selv, siger Elvira Pitzner.

Og nu kan folk mene, hvad de vil. Hun skammer sig ikke over at lægge et bikinibillede op eller vise sig frem i tætsiddende kjoler.

Overskrifterne, rygterne og ikke mindst larmen i hendes hoved har dæmpet sig.

Vil skabe sin egen succes

I dag er Elvira Pitzner sprunget ud som tøjdesigner og sælger sit eget tøj på sin webshop. Tidligere har hendes mor været inde over de ting, hun har arbejdet med, men denne gang er det anderledes.

- Jeg har brugt mine egne kontakter til at få startet mit projekt. Jeg har selvfølgelig fortalt min mor om det og fået hendes mening undervejs, men derudover har hun ikke haft noget at gøre med det, understreger Elvira Pitzner.

Elvira Pitzner fortæller, at det faktisk har været rart at ”holde tingene adskilt”. For nu er det hendes helt egen forretning, hun skaber.

Og her kommer vi til rygterne om at være født ”med en guldske i røven”. For siden Elvira Pitzner offentliggjorde planerne om sit nye projekt, har hun utallige gange måttet forholde sig til påstande om, at hendes mor havde finansieret det hele.

Flere har stillet spørgsmål til, hvor seriøs hun er med projektet. I Elvira Pitzners øjne handler det om, at folk ikke kan acceptere, at man har lyst til at lave flere forskellige ting.

Så hvis man laver en sang, kan man kun være sangerinde.

Førhen ville det have påvirket Elvira Pitzner negativt, at folk mødte hende med kritik og ikke troede på hende. Men i dag giver hun ikke meget for kritikken.

- Så jeg har kun én farve på paletten, jeg kan bruge? Jeg kan ikke få lov at ville flere ting? siger Elvira Pitzner, mens hun hæver stemmen og virker tydeligt træt af at skulle forsvare sine valg.

Men som hun siger, er hun en Pitzner.

- Og en Pitzner forfølger sine drømme.

Følg Elvira Pitzner og resten af 'Diamantfamilien', når programmet torsdag aften klokken 21.00 har premiere på TV 2 ZULU. Du kan også se programmet på TV 2 PLAY.