To stille jyske drenge var få måneder fra fede lønposer – men så smed de det hele væk

De to komikere Jonas Mogensen og Kasper Gross havde en strålende fremtid for sig. Så smed de det hele væk for at satse på det, de selv kalder "gøgl".

I en gammel nedlagt sojafabrik i Aarhus’ havn sidder to mænd på deres kontor.

De har aldrig følt sig så grimme, som de gør i dag.

På hovedet vokser håret uhæmmet og krøller stift i alle retninger. Den nederste del af ansigtet er dækket af et usoigneret langt skæg.

Aldrig har de to nussede mænd været så spændte.

Skægget er nemlig ikke fast inventar på ansigtet på de to mænd, som hedder Kasper Gross og Jonas Mogensen. Skægget og håret har vokset vildt, for at de kunne spille hovedrollerne i komedieserien ’Minkavlerne’, som kan ses hver mandag aften på TV 2 ZULU og TV 2 PLAY.

For ti år siden så fremtiden meget anderledes ud. Dengang kunne ingen gætte, at de to skulle spille hovedrollerne i en tv- serie, som de selv har skrevet.

Jonas Mogensen og Kasper Gross var kun én sidste eksamen fra at springe ud i voksenlivet med uddannelse på cv’et og en fed lønpose hver måned.

Men så mødte de hinanden. Og smed det hele væk.

Voksenlivet

33-årige Jonas Mogensen er født og opvokset i den lille by Birkelse lidt udenfor Aabybro i Nordjylland.

Han var den stille dreng, som spillede fodbold med vennerne. Det var hans liv og det, han kunne forholde sig til. Når han fandt på vittigheder, mumlede han dem for sig selv. Med kraftig nordjysk dialekt.

Som årene gik, tog han den sikre vej mod voksenlivet. Videre på gymnasiet. Videre på universitetet i Aarhus. Han kunne uden problemer vælge sit foretrukne studie.

I dag ved han ikke, hvorfor han valgte jura. Måske lå det i generne. Hans far er jurist.

31-årige Kasper Gross kommer fra Stavtrup, en lille by lidt udenfor Aarhus. Han beskriver sig selv som en nørd til it og vild med komik. Men tidligere helst ikke foran andre. Det havde han ikke selvtilliden til. Som Jonas Mogensen tog Kasper Gross også den sikre vej mod voksenlivet. Gennem gymnasiet. Flytte ind til Aarhus. Videre på universitetet for at læse informationsvidenskab. I mange år var hans mål i livet at arbejde indenfor it.

På det tidspunkt havde Kasper Gross og Jonas Mogensen ikke mødt hinanden og troede, at deres fremtid lå i paragraffer og html-koder.

Når bøgerne blev lukket om aftenen, søgte Jonas Mogensen og Kasper Gross ned i Aarhus’ små gader. Ikke for at drikke øl og kigge på kvinder, men for at lytte.

Der var nemlig ofte ’åben mikrofon’ på flere cafeer, hvor håbefulde og lovende komikere kunne få publikums opmærksomhed i fem minutter. I stilhed drømte Kasper Gross og Jonas Mogensen om at gøre det samme.

Med mikrofonen i hånden kunne de komme ud af deres skal og sige de vittigheder, de altid bryggede på. Men aldrig sagde.

De prøvede at tage scenen engang imellem. Men der kunne gå måneder imellem.

Selvom de elskede stand-up og mærkede suset af at stå på en scene, følte de, at det var en levevej, de ikke kunne forfølge. For Kasper Gross og Jonas Mogensen var stand-up underholdning, og det skulle forblive sådan.

- Standup var en dum, lille hobby. Jeg vidste, at det ikke var noget, jeg skulle leve af, siger Kasper Gross.

En aften kom Jonas Mogensen på sin sædvanlige stand-up-café. På scenen stod Kasper Gross.

Sådan gik det til, at de mødte hinanden.

Ingen paragraffer

Årene gik. Jonas Mogensen var til sidst kun én kandidatopgave fra at være jurist. Så ville han have gennemført en af de mest populære studier med attraktive jobmuligheder efterfølgende.

Kasper Gross manglede to semestre, før han var færdig på informationsvidenskab.

Han havde ikke svært ved sin eksamener. Han fik altid topkarakterer.

På papiret gik det godt for dem begge. Deres liv havde krydset hinanden, og nu fulgtes de ad.

Men Jonas Mogensen kom sjældent til undervisning. Til sidst læste han kun op to uger før eksamenerne.

- Det smittede af på resultaterne, siger Jonas Mogensen.

Han kedede sig.

De kedede sig begge to.

De tog to sabbatår undervejs, men når pausen var slut, kom den samme følelse igen.

De ville ikke leve af at arbejde med jura og it.

De ville leve af at få folk til at grine.

Men de gruede for samtalen med mor og far om den nye beslutning. At de ønskede at satse på komik og gøgl, hvor fremtiden er mere usikker og formentlig mindre lønsom.

De forstod godt, at deres forældre ville blive bekymrede over deres beslutning.

I dag husker de begge deres fædres svar.

Den rigtige beslutning?

Kasper Gross byggede sig selv op til snakken. Op til aftenen, hvor han ville breake nyheden midt i aftensmaden. Han havde forberedt sig. Han fortalte sine forældre om passion og drømme.

Han husker sin fars ord: "At prøve at leve af sin passion er ikke den dummeste beslutning".

Jonas Mogensen indså, at hans drømme om jura var et billede af en mand i jakkesæt med attachémappe og Audi. Nu tænkte han på alle de timer, han skulle sidde og svede foran computeren, når han var færdig.

- Jeg kunne simpelthen ikke holde det ud, siger han.

Han fortalte sin far om planen over telefonen. Svaret var kort og nordjysk.

- Man skal jo ik’ sætte sig mellem to stole, sagde han.

Bekymringen viste sig at være ubegrundet.

Sådan gik det til, at to stille jyske drenge trådte ud af deres komfortzone og begyndte at træne sig til at være sjove. De lavede sketches og videoer til sociale medier. De skrev serier, der aldrig blev optaget.

Men de blev hele tiden bedre og bedre. Og nu har de skrevet en serie, der rent faktisk er blevet optaget, med de to i hovedrollerne. Historien om en dysfunktionel minkavlerfamilie fra Nordjylland, hvor sønnerne roder sig ud i problemer med københavnere, fyrværkeri og dyreaktivister.

Jonas Mogensen er vokset op i Nordjylland og husker minkavlerne som snusfornuftige mennesker med sans for at tjene penge. Derfor er deres mission ikke at pege fingre ad nordjyder, men at vise et karikeret billede af nogle typer, der altid er et skridt bagud – selvom de gerne vil være et skridt foran.

’Minkavlerne’ har endda nogle af landets helt store komediestjerner som Mick Øgendahl og Frank Hvam på rollelisten. Komikere, som Kasper Gross og Jonas Mogensen så op til, da de læste jura og it.

- Man kan få nok så mange fine karakterer, men det kan slet ikke måle sig med anerkendelsen af at få et publikum til at grine, siger Jonas Mogensen.

De to håber, at serien bliver deres gennembrud, og at de bliver de erfarne kræfter på den danske komediescene. De vil prøve at undgå anmeldelser, men de ved, at det bliver svært.

- En anmeldelse kan være ubarmhjertig. Den er skrevet til alle andre end dem, der bliver anmeldt, siger Kasper Gross.

I årevis har de drømt om at leve af at få folk til at grine. Fra deres kontor i den gamle sojafabrik arbejder de på at realisere den drøm.

I de næste uger finder de ud af, om det var den rigtige beslutning.

'Minkavlerne' sendes hver mandag klokken 20.40 på TV 2 ZULU. Du kan altid se flere afsnit på TV 2 PLAY.