- Er du fuld? Sådan lød Frank Hvams svar på Mick Øgendahls overraskende besked

Idéen ulmede i årevis, før de to garvede komikere valgte at slå pjalterne sammen og lave twoman-showet ’Det gode selskab’.

Frank Hvam fik en sms, og indholdet var skuffende.

I beskeden sagde komikerkollegaen Mick Øgendahl nej tak til forslaget om et fælles stand-up-show – en idé, han ellers i første omgang ikke havde virket afvisende overfor.

Det ærgrede Frank Hvam, der på det tidspunkt savnede modspil og selskab på landevejene, når han turnerede med sine shows.

Vi er tilbage i 2009, hvor Hvam havde rigeligt at se til med tv-succesen ’Klovn’.

Øgendahl havde succes med tv-programmer, spillefilm og stand-up-shows.

Derfor troede Frank Hvam ikke sine egne ører, da Mick Øgendahl otte år efter pludselig kontaktede ham og spurgte, om han stadig ville lave et fælles show.

- Er du fuld? Udbrød Frank Hvam.

I dag er makkerparret nomineret som ’Årets Komiker’ ved ’ZULU Comedy Galla’ for deres show ’Det Gode Selskab’.

Frank var ’ham med håret’

Øgendahl og Hvam debuterede som begge komikere i midten af 1990’erne. Stand-up miljøet herhjemme ikke særlig stort, og derfor har de fulgt hinandens karrierer tæt.

De har set hinandens shows, hængt ud sammen backstage og hilst på den røde løber.

Og de blev hurtigt fascinerede af hinandens forskelligheder.

Øgendahl husker komikerkollegaen som en meget jysk ung mand. Med meget langt slangekrøllet hår.

Men udover at være ’ham med håret’, var Hvam også noget helt særligt: Han skilte sig ifølge Mick Øgendahl ud blandt de andre komikere og havde ikonstatus.

- Det havde han, fordi han havde nogle ordvalg fra sin opvækst i Midtjylland, som lå milevidt fra dem, vi andre brugte. Han gik til tingene som ingen andre komikere gjorde, fortæller Mick Øgendahl.

Hvam husker også tydeligt Mick Øgendahl: Første gang han så ham, vandrede Øgendahl frem og tilbage som en løve i et bur bag baren på det sted, hvor han skulle optræde.

- Jeg husker dig som en voldsom nervøs komiker. Jeg mener også, du kastede op i en håndvask, inden du skulle på. Er det ikke rigtigt? Spørger Frank Hvam sin komikerkollega, som svarer:

- Ja, det er rigtigt. Det var en hæmsko i starten, at jeg havde så svært ved at kontrollere nerverne.

Men selvom Øgendahl var meget nervøs, kunne Hvam sagtens se hans talent.

Øgendahl var nemlig meget mere fysisk end nogen af de andre, som Hvam beskriver som nogle 'visne pinde ved siden af Mick’.

Vidt forskellige

Gennem tiderne fandt de begge ud af, hvad de hver især var gode til, men også hvor de måske manglede noget.

Hvam har altid ment, at Øgendahl var en energisk og meget fysisk komiker, og netop på det punkt kunne han lære noget af ham.

Vi kan jo godt lide at drille hinanden, men vi ville ikke risikere, at publikum skulle blive i tvivl, om vi overhovedet kunne lide hinanden

Frank Hvam

Derfor tøvede han heller ikke, da det viste sig, at Øgendahl ikke var fuld og faktisk mente, at de skulle lave et show sammen.

Og de nåede ikke langt i skriveprocessen, før deres forskelligheder kom i spil.

- Hvorfor spiller du ikke flere karakterer på scenen? Lød fra det Øgendahl, der blandt andet er kendt for lave gakkede karakterer både i tv-programmer, film og på scenen.

Det havde Hvam ikke lige tænkt over, men det er han ifølge ham selv kommet efter.

- Jeg løber meget mere rundt på scenen nu og har skabt mig mere end nogensinde i vores show, fortæller han.

Men forskelligheden er god.

For ifølge Mick Øgendahl handler det i virkeligheden om at finde en, som ikke er som en selv, men som man kan komplimentere.

Med en god portion forskellighed og scenestil føltes det derfor også som en radikal beslutning, da de bestemte sig for at stå på scenen sammen under hele showet.

- Mig bekendt er der ikke andre komikerpar, der har gjort det på den måde herhjemme, siger Frank Hvam.

Skulle være enige om alt

Det var både lærerigt og udfordrende, fordi de var nødt til at blive enige om alt, der skulle foregå på scenen.

Da de begyndte at prøve deres materiale af, havde de svært ved ikke at stikke til hinanden og kommentere det, den anden sagde.

Men de opdagede hurtigt, at det bremsede den fælles fremdrift.

- Vi kan jo godt lide at drille hinanden, men vi ville ikke risikere, at publikum skulle blive i tvivl, om vi overhovedet kunne lide hinanden, siger Frank Hvam.

Showet endte med at være udsolgt i adskillige byer og blev rost af anmelderne.

Afstemning

Årets Komiker

26. august til 8. september er der 'ZULU Comedy Festival', hvor du både kan opleve live stand-up, overraskelser og comedy på TV 2 ZULU og det helt store galla-show 29. august, hvor Søren Rasted inviterer indenfor i Operaen i København.

Du kan stadig nå at købe din billet ved at klikke lige HER.

Til showet bliver 'Årets komiker' kåret, og desuden vil 'Talentprisen 2019' også blive uddelt sammen med 100.000 kroner. Her er følgende nomineret: Mahamad Habane, Lars Dons, Per Sodemann og Mads Holm