Anders Matthesens liv ændrede sig fuldstændig på præcis fem minutter

22. oktober 1993 blev et vendepunkt for den kendte komiker - nu er han nomineret til prisen som Danmarks sjoveste.

Med en smøg imellem pegefingeren og langemanden, som rystede i takt med hænderne, trådte den 18-årige Anders Matthesen op på scenen til DM i standup.

I tidens ånd var den unge komiker iført en LA-Raiders kasket og et par MC Hammer-bukser. Foran ham sad dommerne Jan Gintberg og Carsten Bang, som begge havde lavet standup i et par år på det tidspunkt.

Året var 1993, og det var første gang, Anders Matthesen nogensinde bevægede sig op på en ægte standupscene.

De følgende fem minutter ændrede ham fuldstændig.

Anders Matthesens blå bog

  • Anders Matthesen er født 6. juli 1975 og er derfor 44 år gammel
  • Han er opvokset i Albertslund og i dag bor han på Frederiksberg
  • Med Cemille Matthesen har han sønnen Spencer
  • Han har optrådt med stand-up i 14 forskellige shows. Nogle af dem har været samarbejder med andre komikere, og andre har været onemanshows
  • Udover at være komiker er Anders Matthesen skuespiller. Han har blandt andet medvirket i filmene 'Simon', 'Rene hjerter' og 'De frivillige'
  • I 2016 skrev han børnebogen 'Ternet Ninja', der i 2018 blev lavet til en spillefilm

Det fortæller han i forbindelse med, at han er blevet nomineret til ’Årets komiker’ for showet 'ANDEN 25' til ZULU Comedy Galla, der løber af stablen 29. august.

Anders Matthesen er født på Østerbro i København, men opvokset i Albertslund. Her boede han med en mor, som opfordrede ham til at deltage i alle slags konkurrencer og altid opmuntrede ham til at gå efter det, han gerne ville have.

Et karaktertræk, som, efter Anders Matthesens egen vurdering, har præget det meste i hans liv. Og som var grunden til, at han stod foran den standupscene i 1993.

Anede ikke, hvad standup var

Vejen dertil havde været snørklet. For i starten var det rapmusikken, som Anders Matthesen var forelsket i. Han begyndte at rappe som 12-årig under kunsternavnet DJ And, og sammen med sin bedste ven Tue og sin bror dannede han gruppen The Human Beat Boys.

Anders Matthesen husker, hvordan de tre optrådte til skolearrangementer, men også hvordan komikken allerede i 9. klasse fik en voksende plads. Noget, som forvirrede ham.

- Jeg ville jo musikken, men imellem numrene begyndte jeg at lave længere og længere sekvenser, hvor jeg stod og underholdt - blandt andet med hat og vittigheder. Og jeg kunne bare mærke, at det ofte var den del, jeg glædede mig til, når vi skulle optræde, fortæller komikeren.

Selvom Anders havde svært ved at indse, at musikken måske ikke længere var hjertebarnet, så hans mor situationen, som den var. Derfor opfordrede hun sin søn til at deltage i DM i standupcomedy.

- Jeg anede jo ikke, hvad standupcomedy var. Det eneste, jeg havde set i den dur, var Linje 3 - og det er bestemt ikke standup. Faktisk troede jeg, at man skulle stå og improvisere sig igennem det hele, siger Anders Matthesen grinende.

DM i standup havde været afholdt en gang tidligere, hvor Lars Hjortshøj tog førstepladsen.

Trods sin tvivl meldte Anders Matthesen sig til. Arrangementet havde en indledende runde og en finale. For komikeren blev den indledende runde 22. oktober nogle af hans livs vigtigste fem minutter.

22. oktober 1993

I 1993 lå der i Lille Kannikestræde 3 i det indre København en trendy café. DIN's hed den. Det var sådan en café, hvor alle de smarte yuppier kom, husker Anders Matthesen. 22. oktober dannede den rammen om den indledende runde til DM i standup.

Anders Matthesens far havde den sene efterårsaften taget sit gamle videokamera og resten af familien under armen. De skulle ind og se sønnike optræde.

Indenfor stod 18-årige Anders Matthesen og småsnakkede med den tre år ældre Lasse Rimmer, mens de ventede på, at det blev deres tur. Anders Matthesen var voldsomt nervøs.

- Lasse stod og lirede citater fra kendte standupkomikere fra USA af, og jeg var bare slet ikke lige så vidende som ham, siger Anders Matthesen.

Da det blev Anders Matthesens tur, var det med en stor portion nervøsitet, men også med beslutsomhed, at den unge mand gik op på scenen for at underholde i fem minutter.

- Hele mit liv havde jeg ønsket at more folk. Men det var mere en tilfældighed, når jeg kunne få nogle til at grine. Nu stod jeg der på scenen, og formålet var at få folk til at grine. Der var ret meget på spil, siger Anders Matthesen.

Han blev derfor overrasket, da folk rent faktisk tog imod ham med opadvendte mundvige.

Kærlighed ved første blik

For selvom Anders Matthesen var helt ny i genren, og hans standup var uøvet, så grinte folk. Og så skete der noget inde i ham.

- Ved det første grin kunne jeg bare mærke denne her forbløffende fornemmelse. En noget så besnærende fantastisk følelse. Det var som kærlighed ved første blik, og jeg vidste bare, at det ikke længere var musikken, der var min drøm. Det var standup, som jeg ville bruge mit liv på. Det var jo et kæmpe skift inde i mig, fortæller Anders Matthesen.

På tilskuerrækkerne sad familien og klappede med. Både igennem jokesne om, at "diskotek Alkatraz i Albertslund var et fængslende sted", og når den unge Anders slog ind og ud af sine stemmer, som han senere er blevet så kendt for.

Da aftenen var slut, var Anders Matthesen overbevist. Han havde aldrig følt sig så meget i live.

Han skyndte sig hjem og forberedte sig til finalen den kommende aften. Faktisk producerede han fem helt nye minutters standup. Noget, som hans konkurrenter ikke gjorde. Men Anders troede, at det var sådan, man skulle gøre.

Hans sans for, hvad der var godt og skidt, og hans fem nye minutter var ifølge ham selv med til at sikre det flotte resultat, som han fik aftenen efter i finalen.

Finalen hos DIN's

Ved finalen kom Anders Matthesens forældre ikke, for de "havde jo allerede set ham optræde". Det gik dog godt for den unge komiker. For selvom Lasse Rimmer havde været favorit efter den indledende runde, så imponerede Anders Matthesen dommerne.

Efter fem minutters optræden, som Anders Matthesen i dag kalder "i hvert fald bedre end ved den indledende runde", kunne dommerne tildele den ihærdige spirende komiker en andenplads. Førstepladsen gik til den danske skuespiller Mads M. Nielsen - som senere har medvirket i blandt andet 'Krøniken'.

Og Anders Matthesen var yderst tilfreds.

- Det havde jeg slet ikke turdet drømme om, siger han.

Det vigtige var dog ikke den flotte placering, men derimod det skift, som var sket inde i ham. Den kærlighed til standup, som var opstået på de centrale fem minutter ved den indledende runde, betød, at han vidste, hvad han ville. Han ville være den bedste komiker.

Siden da har Anders Matthesen vundet prisen som netop dét to gange ved ZULU Comedy Galla - i 2009 og 2013. Om han kan gøre det for tredje gang, hvor han er oppe imod Mark Le Fevre, Mick Øgendahl, Frank Hvam, Lasse Rimmer og Simon Talbot, bliver afgjort 29. august ved ZULU Comedy Galla 2019.

Afstemning

Årets Komiker