ZULU HK

Da kæresten begik selvmord, besluttede han sig for at kæmpe sig ud af sorgen

Et selvmord motiverede Anders Petersen til at tage flere chancer og kæmpe for ikke længere at være den stille dreng.

- Jeg skal lige ud og tale med min vejleder, sagde Anders Petersens kæreste til ham, da hun rejste sig midt i timen og forlod klasselokalet.

Det var der ikke noget mærkeligt i. Kæresten havde gennem en årrække kæmpet med først anoreksi og derefter bulimi.

Derfor fik hun støtte og hjælp fra en vejleder på skolen.

Men denne forårsdag skulle vise sig at være helt anderledes. For kæresten gik ikke hen til vejlederens kontor, og det var sidste gang, Anders så hende.

Klassens stille dreng

23-årige Anders Petersen er med i ’ZULU HK’, hvor træner Lars Rasmussen og håndboldspiller Kristina ’Mulle’ Kristiansen skal lære ni mænd uden boldøje at spille håndbold.

Det var ikke kun for at blive god til håndbold, at Anders meldte sig til programmet.

Han har nemlig hele livet kæmpet med frygten for at stå frem og fylde i sociale sammenhænge.

I folkeskolen var han klassens stille dreng, og år efter år var beskeden den samme til forældresamtalerne: "Jeres søn kender godt svarene, men han rækker ikke hånden op og siger dem. Man skal hive dem ud af ham".

- Det har været et gennemgående tema i mit liv; jeg ved det godt, men jeg siger det ikke, fortæller Anders Petersen.

Udover at blive bedre til at sige sin mening højt håbede Anders Petersen også, at 'ZULU HK' ville hjælpe ham ud af den sorg, der havde tynget ham gennem fire år.

Skulle blive gamle sammen

Efter folkeskolen kom Anders Petersen på efterskole, hvor der ifølge ham selv var bedre plads til ham. Året modnede ham til at starte på Handelsgymnasiet i hjembyen Ringsted.

Her kom han i klasse med en pige, der hurtigt gik fra at være klassekammerat til at være kæreste.

Hun var i gruppe med nogle, som var ligeså arbejdsomme som Anders Petersen, så han spurgte, om han måtte være med. Og derfra udviklede forholdet sig.

Han følte, han havde fundet den, han skulle blive gammel med, men sådan skulle det ikke være.

- Hun var virkelig sød. Kærlig og venlig. Det er meget trist, at vi ikke nåede at få mere tid sammen, siger Anders Petersen.

Pause fra sygdommen

Anders Petersen vidste godt, at hans kæreste havde en spiseforstyrrelse, inden de blev kærester. Det var nemlig tydeligt, fordi hun var meget tynd.

Og det var ikke nemt at være en del af, men han gjorde sit bedste for at støtte hende og give pauser fra sygdommen.

- Jeg prøvede at holde humøret oppe og bare være hos hende. Det er ikke godt med alenetid, når man kæmper med så mange tanker, siger Anders Petersen.

En forfærdelig nyhed

Da undervisningen den forårsdag var slut, var Anders Petersens kæreste ikke kommet tilbage til klasselokalet, og han besluttede sig for at gå ud for at lede efter hende.

Vejlederen fortalte, at hun ikke havde været der, og da hun heller ikke tog sin telefon, begyndte han at undre sig.

Det var forkert, at man som 19-årig skulle bære sin kæreste ud i en kiste

Anders Petersen

Ude på parkeringspladsen opdagede Anders Petersen, at hendes lille røde bil var væk.

Derfor ringede han til sin mor og bad hende køre hen til skolen, så de kunne køre ud og lede efter kæresten.

På dette tidspunkt troede Anders ikke i sin vildeste fantasi, at hans mor kort tid efter ville overbringe ham den forfærdelige nyhed.

- Det gik jo så godt

Har du tanker om selvmord?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, hjælper det at få sat ord på de svære tanker og følelser.

Du kan kontakte Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11.00-04.00. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

Det er også muligt at skrive eller chatte med Livslinjens rådgivere.

Du kan også kontakte Psykiatrifonden, der tilbyder personlig rådgivning og samtale til mennesker med psykiske sygdomme og problemer. Telefonnummeret er 39 25 25 25.

Da Anders Petersens mor var på vej mod skolen, blev hun stoppet af politiet ved en jernbanebro. Der var sket en soloulykke. Vejen var spærret, og der var både en ambulance, brandbil og en lægehelikopter på stedet.

Moderen talte ikke længe med politiet, før hun fandt ud af, at det var sønnens kæreste, som var årsagen til den afspærrede vej.

- Min mor ringede til mig, og jeg kunne høre, der var noget helt galt. Men hun ville ikke sige noget, før hun var kommet hen på skolen, fortæller Anders Petersen.

Da han kort tid efter stod på skolen med sin mor og fik beskeden om, at hans kæreste var død, var han i chok.

- Det kunne ikke passe, tænkte jeg. Det kunne bare ikke være sandt. Det gik jo så godt, fortæller Anders Petersen og fortsætter:

- Det gik fremad, og vi var i en god periode. Vi havde det godt sammen, vi var lige flyttet sammen. Men nåede kun at bo der i tre måneder.

Alt gik i stå

Kæresten havde sat sig ind i sin bil og kørt mod viadukten, hvor hun med høj fart var kørt over i modsatte vejbane og braget frontalt lige ind i bropillen. Hun havde ikke haft sikkerhedssele på.

Hvad der skete resten af dagen, kan Anders Petersen ikke huske.

- Det hele gik bare i stå.

Afskedsbrev gav afklaring

Da Anders Petersen i tiden efter skulle rydde op i lejligheden, fandt han en masse forskellige tekster og billeder, som tydeligt indikerede, at hans kæreste ikke havde haft det godt.

Og kort tid efter kærestens død modtog han et brev fra hendes psykolog, der slog fast, at hun selv havde ønsket at dø.

Det var et afskedsbrev, som hans kæreste havde skrevet og sendt til sin psykolog, inden hun havde sat sig i bilen og kørt afsted mod viadukten.

Og selvom det var trist at læse, at hun ikke kunne finde en mening med livet, så var det rart for Anders at få sat ord på, hvad der var sket.

- Jeg havde gået i sorg, uden afklaring og med tusind spørgsmål, så det hjalp at læse, at det var hendes eget valg, og at jeg ikke kunne have gjort noget for at forhindre det, siger Anders Petersen.

Himlen græd

Nogle dage efter skulle Anders Petersens kæreste bisættes. Og trods omstændighederne var det en smuk forårsdag i Pedersborg Kirke.

Kirken var fyldt med familie, venner og skolekammerater, og fra kisten og helt ned til indgangen lå der blomsterbuketter.

Vi har jo ikke slået op. Det stoppede bare

Anders Petersen

Anders Petersen husker, at dagen var fuld af ambivalente følelser. Det hele var surrealistisk for ham.

- Det var forkert, at man som 19-årig skulle bære sin kæreste ud i en kiste, fortæller han og fortsætter:

- Jeg husker det, som om der var godt vejr hele dagen, men da hun blev kørt væk, begyndte det at regne. Det var egentlig et meget smukt tegn. At himlen græd.

Svært at finde en ny

Fordi Anders ikke havde haft muligheden for at sige farvel til sin kæreste, følte han ikke, at forholdet blev afsluttet.

Derfor har det i årene efter også været svært for ham at finde en ny.

- Vi har jo ikke slået op. Det stoppede bare.

Men i afskedsbrevet skrev Anders Petersens kæreste, at hun håbede, at han ville komme videre i sit liv i stedet for at gå i stå. Og den sætning har brændt sig fast.

- Det var dét, der fik mig videre. For jeg kunne godt have gået i stå og tænkt, at nu kunne det hele være lige meget, fortæller Anders Petersen.

Mod til at turde

Og da han hørte om ’ZULU HK’, tænkte han, at det var oplagt at prøve at kaste sig ud i det.

- Jeg tænkte, at der skulle ske noget, siger han.

Derfor sendte han en ansøgning, men havde dog ikke regnet med at blive udvalgt. Selvfølgelig ville han gerne lære at spille håndbold, men Anders Petersen ville også gerne prøve sig selv af på det personlige plan.

Og mange af de udfordringer, deltagerne skal igennem i programmet, har da også givet Anders mod på at turde mere.

- Jeg er blevet bedre til at sige de ting, jeg tænker og mener.

Teambuilding, rykkede grænser og coaching har tydeligvis hjulpet Anders, der fører an, når en tømmerflåde skal bygges. Video: Marie Holm Mathiasen

Teambuildingen og samtaler med en coach har også hjulpet ham med at være mindre tilbageholdende.

Det kom blandt andet til udtryk, da Anders Petersen ud af det blå tog styringen, da han og de otte andre håndboldaspiranter skulle bygge en tømmerflåde på en overlevelsestur.

- Det havde jeg ikke turdet, hvis ikke jeg havde været med i programmet, siger Anders Petersen.

Du kan se Anders Petersen og hans holdkammerater i ’ZULU HK’ fredag klokken 21.05 på TV 2 ZULU eller på TV 2 PLAY.