34-årig komiker: - Jeg burde slå ham ihjel, men jeg er afhængig af ham

Daniel lever af likes, og bekræftelsen giver et kick, som han konstant jagter. Men interessen er dalende, og derfor er Daniel Hoff i krise.

Det hele begyndte for alvor en dag, hvor Daniel Hoff sad fast i Københavns tætte trafik. The Voice kørte i baggrunden, og pludselig fik han en idé. Hans alterego, Jyden, som han længe havde udviklet på hobbyplan, havde noget på hjerte.

Iført sort hættetrøje og sort hue tog han sin telefon frem og begyndte at filme en omgang brok på godt gammeldags jysk.

Hvad er en influent?

En influent/influencer deler personlige oplevelser, erfaringer eller sjove videoer og billeder med sine følgere på de sociale medier - såsom Instagram og Youtube. I takt med at de får mange følgere, kan de tjene penge på at reklamere for virksomheder.

Kendte influenter er eksempelvis: Julia Sofia, Irina Olsen, Anders Hemmingsen, Lakserytteren, Louise Madsen, Emil Olsen og Mascha Vang.

- Københavnerkørsel. Det er pisselangsomt. Det er bare 40 kilometer i timen. Hold kæft, det går langsomt, råbte han ind i telefonen og brokkede sig over konstant at skulle holde for rødt lys.

Han kom hjem, klippede optagelserne sammen til 28 sekunder og smed det på sin Facebook-profil.

Det havde han egentlig gjort før, men hvad han ikke vidste, var, at denne lille sketch-video med Jyden skulle bane vejen for en karriere som influencer. På godt og ondt.

Næste morgen kunne han se på sin telefon, at der var kommet en masse notifikationer. Videoen med Jyden, der brokkede sig i trafikken, var natten over gået viralt, og hver gang han opdaterede sin profil, kom der flere følgere til. Og det fortsatte.

Antallet af følgere voksede herefter fra 1.000 til 100.000. Og videoen er i dag set over en halv million gange.

Folk elskede den bøvede ungkarl fra det mørke Jylland, der elsker Captain Morgan med cola og sænkede biler. Pludselig mødte Daniel folk på gaden, der med rystende hænder ville tage en selfie med ham.

Suset af anerkendelsen føltes fantastisk.

- Det føltes som en masse små krammere, fortæller 34-årige Daniel Hoff, der i øjeblikket kan opleves i TV 2 ZULU-serien ’Følg mig’, hvor du kan følge fem forskellige influenceres liv.

I dag lever han af at poste billeder og videoer på de sociale medier. Tilsammen har hans profiler over 200.000 følgere.

Men hånd i hånd med den overvældende anerkendelse og opmærksomhed går præstationsangsten. Med succesen kom frygten for at floppe.

Brugte internettet som sin scene

Daniel Hoff har egentlig altid været glad for at underholde. Som lille var han meget betaget af eksempelvis Dirch Passer, og han brugte timer på at aflure sjove sketches for så at underholde sine forældre og to søstre. Men det blev også ved det.

Om Daniel Hoff

Fulde navn: Daniel Obenhausen Hoff

Alder: 35 år

Geografi: Fra Give i Jylland, er ved at flytte fra København til Århus

Udannelse: Multimedie- og grafisk designer

Har blandt andet:

  • arbejdet i Casper Christensens bureau Douglas Entertainment (FunnyHAHA og Live fra Bremen)
  • arbejdet på Nordisk Film ('Menneskeforsøg' på DR)
  • arbejdet som ideudvikler, tilrettelægger, b-foto og klipper i produktionsselskabet United (De unge fiskere, Holder Danmark i live)
  • arbejdet for Splay som udvikler og tilrettelægger

For lige så glad han var for at underholde, ligeså angstprovokerende var det også at få opmærksomhed.

- Jeg var ikke den, der stillede mig op i klassen og underholdte eller generelt fyldte meget i sociale sammenhænge.

Derfor var de sociale medier en oplagt platform. Her kunne Daniel Hoff få folk til at grine uden at skulle stå lige foran dem.

Kendt med de kendte

Succesen med Jyden gjorde, at Daniel blev suget ind i de sociale mediers store tromle. Nu var han i selskab med de store stjerner på festivaler, til efterfester og award-shows.

På hans Instagram-profil dukkede det ene kendis-selfie efter det andet op i et sammensurium af fis og ballade, kærestebilleder og sponsorerede opslag. For Daniel Hoff kunne pludselig leve af at være influencer, dj, konferencier og meget mere.

Jyden skaffede ham reklamepenge og blev hyret som dj til fester. Her skreg unge gymnasieelever, når Daniel Hoff iført Jyden-outfittet – sort hættetrøje og hue – trådte op på scenerne.

Han var noget. Han kunne noget. Men samtidig voksede en afhængighed af likes og følgere, fordi Daniel Hoff kom til at sidestille det med at være god nok. Sådan har han det stadig i dag.

- Hvis et opslag ikke får mange likes, går det mig virkelig på, og jeg bliver i tvivl, om jeg så skal slette det. Betyder det, at de ikke kan lide mig mere? 

Drømmen brast

I sommeren 2017 peakede rockstar-tilværelsen. Daniel Hoff var inviteret med på fænomenet Gulddrengs turné, var konferencier til L.O.C.'s koncerter og havde en ung smuk forlovet, der fulgte ham trofast rundt til arrangementerne. Det kørte bare.

Men året efter gik parforholdet til grunde. Drømmen om at stifte familie blev sat på standby, og de perfekte kærestebilleder på Instagram blev udskiftet med selfies og festbilleder.

Voksen i en børneverden

Fra at have kørt i højt tempo konstant, skiftede Daniel Hoff gear. Pludselig kunne han mærke, hvor stressende det var at navigere på de sociale medier, hvor målgruppen var fra en hel anden generation end ham selv.

I en periode arbejdede Daniel hos SPLAY, der blandt andet rådgiver unge influencere. Det betød, at han brugte mange af sine vågne timer sammen med børn og helt unge mennesker. Han var fuldvoksen i et teenageunivers.

- Nogle gange kommer jeg hjem og har det helt vildt, andre gange lægger jeg mig på mit gamle børneværelse og ligger der i to dage og har det nederen

Daniel Hoff

 - Nogle gange kunne jeg godt sidde og kigge ud over et arrangement og tænkte: ”What the fuck. Nogle af dem kunne jo være mine børn”.

Og selvom de professionelt havde en masse til fælles, blev det ensomt at være ung med de unge.

Ensomheden mærker Daniel Hoff stadig. Især på vej hjem fra jobs. Hans karakter Jyden kan nemlig bookes som dj til gymnasiefester. Anerkendelsen fra de fulde teenagere, der råber og skriger, når han går på scenen, føles fantastisk.

Og som han selv beskriver det, holder det ham ”ung og frisk”. Men der er sjældent nogen at dele oplevelserne med.

- Når jeg er på job i Jylland, kører jeg tit hjem og sover hos mine forældre i Give. Og det er da antiklimaks ad helvede til at sætte sig ind i bilen og køre afsted.

- Jeg har ingen at fejre det med. Ingen at evaluere med. Det bliver ensomt.

Pludselig kan Daniel Hoff zoome ud og se sig selv udefra, og synet er ikke så glamourøst. Hans fans er børn, antallet af følgere falder, og han er single igen.

Fansene skriger sådan set stadigvæk, men nu føles det bare anderledes for Daniel. Det giver ikke den samme tilfredsstillelse som før.

- Nogle gange kommer jeg hjem og har det helt vildt, andre gange lægger jeg mig på mit gamle børneværelse og ligger der i to dage og har det nederen.

Træt af at være festligt indslag

Som single blev det også endnu sværere at passe ind i det gamle venneslæng fra Give, hvor alle mere eller mindre har ægtefælle, børn og hus. Noget Daniel Hoff stadig håber på at få.

Når han er sammen med vennerne, er han altid det festlige indslag. De snakker om, hvordan deres børn sover, og hvornår de skal starte i institution, mens han kan bidrage til samtalen med fest og farver.

- Jeg ville sgu gerne også være den, der kan tale med om børn. Nu har jeg fandme festet nok, så det ville være rart med ro på hjemmefronten.

Slet ikke så fedt

Daniel Hoff har længe kun vist den polerede side af sig selv på de sociale medier med kendisfester, smukke kvinder og masser af alkohol. Men nu åbner han op for, hvordan det også kan være at være influencer.

- Det er slet ikke er så fedt, som det ser ud til, siger Daniel Hoff.

Og det tænker han faktisk tit. For hver gang et job er slut, og opmærksomheden for en stund er væk, frygter han, at det hele er slut. Præstationsangsten hænger ved.

- Jeg bliver bange for, at der ikke kommer nye jobs, og at folk ikke synes, jeg er sjov længere.

Daniel Hoff har svært ved at finde sig til rette i det univers, han har brugt så lang tid på at skabe. For selvom han virker selvsikker og ovenpå, når han står foran et skrigende publikum, så er han helt op til showet bange, usikker og nervøs.

For hvad nu hvis de hverken kender eller kan lide ham?

Skal Jyden dø?

I dag står Daniel Hoff ved en skillevej. Han er blevet 34 år og kan ikke rigtig se sig selv sprøjte vand på unge gymnasieelever, når han ”egentlig burde have en pensionsopsparing”.

- Mit liv er ved at smuldre.

Daniel er mere end klar til at slå sig ned med kone og børn. Men det er ikke så ligetil at finde den rigtige. Han er bange for, at den kvinde, han møder, enten vælger ham på grund af berømtheden eller modsat ikke kender til hans liv på de sociale medier og så bliver skræmt væk.

- Jeg skal ikke have en megaung kæreste. Men alle de gode er bare taget, når man er 34. Det føler jeg i hvert fald.

Er det ved at være tid til at lægge Jyden og livet på de sociale medier på hylden for at kunne lægge al sin energi i at forfølge drømmen om at lave et traditionelt stand-up-show og måske skrive en tv-serie?

Det spørgsmål popper hele tiden op. For jo ældre Daniel bliver, jo mindre Jyden bliver han. Alligevel har han svært ved at slippe ham. Han giver Daniel det, han altid har søgt, nemlig anerkendelse.

- Jyden virker! Og jeg er sgu lidt misundelig på, at han får al opmærksomheden, siger Daniel Hoff og griner lidt, inden han fortsætter:

- Men det er hårdt og anstrengende. Men hvad skal jeg gøre? Jeg kan jo ikke stoppe. Nu er jeg blevet afhængig af det.