ZULU HK

Flygtede fra familiens religiøse liv på få minutter - nu fejrer han fødselsdag for første gang i 18 år

Collins Opoku flyttede til Danmark fra Ghana, da han var knap 12 år. Som 15-årig tog han en beslutning, der ændrede hans liv.

Med frygten i kroppen og hurtige bevægelser pakkede Collins Opoku sine ting. Han var bange.

Han havde fået et kort øjeblik foræret. På det korte øjeblik skulle han nå at pakke – ikke en feriekuffert, men et helt liv.

Han skulle nå det, inden hans far kom hjem igen og opdagede, at han var på vej væk. Og han kunne komme når som helst. 

Hele sit liv havde han været bange for sin far. I dag var ingen undtagelse. 

Collins Opoku havde sagt til sin far, som var Jehovas Vidne, at han ikke ville være med i troen længere. At han hver weekend blev ramt af angst, fordi han vidste, at søndag var lig med kirkebesøg, og fordi det føltes så forkert at være tvunget ind i det. 

Faren var blevet aggressiv, som han ofte blev. Derefter havde han forladt rækkehuset i Hillerød. Collins Opoku vidste ikke, hvornår han kom tilbage. Han vidste bare, at han skulle se at komme væk. 

Blev overrasket

Det er cirka 15 år siden, at Collins Opoku løb væk fra sin fars rækkehus i Hillerød med hjertet siddende helt oppe i halsen. I dag er han 30 år og bor alene i en lejlighed i Brønshøj nordvest for København. Og i dag fortæller han sin historie i programmet 'ZULU HK'. 

I programmet skal han sammen med otte andre mænd lære at spille håndbold. Ingen af de ni mænd har nogensinde spillet håndbold før. Træner Lars Rasmussen og Kristina 'Mulle' Kristiansen får derfor deres sag for, fordi holdet i sidste afsnit skal spille mod det tidligere danske kvindelandshold i håndbold 'De Jernhårde Ladies', som vandt OL-guld og VM-guld i 90'erne.

Men 'ZULU HK' er ikke kun en mulighed for at spille håndbold mod stjerner som Anja Andersen og Camilla Andersen. For Collins Opoku er det også en mulighed for at komme ud med sin historie. En historie, som han har sloges med siden den dag for 15 år siden, hvor han sagde stop.

Han kom til Danmark fra Ghana, da han var knap 12 år, og han har i 18 år hverken fået fødselsdagssang, kage eller gaver. Han voksede op hos sin far som Jehovas Vidne. Det betød, at Collins Opoku tog til fødselsdag hos sine klassekammerater i folkeskolen, men at han aldrig selv holdt fødselsdag eller blev fejret. 

Derfor overraskede 'ZULU HK'-holdet ham med fødselsdagssang, flag og kagemand. Dagen inden var han blevet fejret på sit arbejde. Det var første gang i 18 år, at Collins Opokus fødselsdag blev fejret. 

- Jeg fik tårer i øjnene, da de overraskede mig. Det er kun folk, der virkelig kan lide én, som vælger at gøre sådan noget, fortæller han om overraskelsen. 

Jeg var vant til fra Afrika, at min fødselsdag blev fejret, men her i Danmark fik jeg aldrig nogensinde et "tillykke med fødselsdagen"

Collins Opoku

Hverdagen i Jehovas Vidner

Collins Opoku er født i Ghana i Vestafrika ind i en søskendeflok på syv-otte søskende – han er ikke helt sikker på det præcise antal, fordi hans far har børn med forskellige kvinder. 

Da han var knap 12 år, blev han og hans to søstre sendt til Danmark, hvor faren boede, efter han var blevet skilt fra Collins Opokus mor. Moren blev boende i Ghana, og børnene tog til Danmark for at have bedre muligheder for at få en uddannelse.

Det skulle vise sig at blive et helt andet liv end det, Collins Opoku havde forventet. Hans far var dybt engageret i Jehovas Vidner. 

Faren hev ham med ind i det religiøse samfund, som var en fremmed verden for den 12-årige dreng. Kirkegang var en del af hverdagen, og fødselsdag blev hverken fejret eller nævnt. Den del er noget, Collins Opoku særligt husker fra sin barndom. 

- Fødselsdag betød rigtig meget for mig, da jeg var barn. Jeg var vant til fra Afrika, at min fødselsdag blev fejret, men her i Danmark fik jeg aldrig nogensinde et "tillykke med fødselsdagen", siger han. 

Som årene gik, blev det klart for ham, at han aldrig ville tilslutte sig sin fars tro. Det betød, at han som knap 15-årig tog den skæbnesvangre beslutning om at pakke sin taske. 

Sendte besked nytårsaften

Tilbage i rækkehuset i Hillerød 15 år tidligere løb Collins Opoku ud af døren med sin taske. Udenfor holdt Svend Green i sin bil og ventede. Svend Green er stedfar til en af Collins Opokus kammerater. Han blev efterfølgende Collins Opokus kontaktperson –  en voksen, som kunne støtte ham. 

Derefter kørte de af sted. Men det var ikke kun rækkehuset, han forlod. Han forlod også troen og dermed sin far og resten af familien i Danmark. Han har i dag kun jævnligt kontakt med sin lillesøster, som heller ikke længere er Jehovas Vidne. 

Han kan ikke huske, hvornår han sidst har set sin far. Måske er det flere år siden, siger han. Sidst, han snakkede med ham i telefonen, var i december 2017. 

Collins Opoku fortæller, at han flere gange har kontaktet sin far. Sidste gang var nytårsaften. Den besked har han stadig ikke fået svar på. Hvorfor hans far ikke vil have kontakt med ham, har Collins Opoku aldrig spurgt ham om. 

Det var svært for min far at forstå, at jeg ikke ville troen på samme måde som ham

Collins Opoku

- Jeg føler ikke, jeg har behov for at vide det. Han ved selv, hvad der er rigtigt og forkert, og hvis han føler, det er det rigtige, så respekterer jeg det, siger han. 

Ikke desto mindre har han stillet sig selv netop det spørgsmål i mange år.

- Det var svært for min far at forstå, at jeg ikke ville troen på samme måde som ham, fortæller Collins Opoku. 

Selvom han mistede næsten hele sin biologiske familie, da han trådte ud af Jehovas Vidner, har han aldrig fortrudt. Han har nemlig fået en ny. 

- Jeg ser mine venner som min familie. Man kan nemlig godt selv vælge sin familie, fastholder han. Det er Collins Opokus historie et eksempel på.

'ZULU HK' kan ses på TV 2 ZULU fredag klokken 21.05, eller når det passer dig på TV 2 PLAY.