For 15 år siden grinede hele Danmark af dem - nu er en minister, og andre er direktører

Et nyt kuld af unge mænd, som ikke kan spille bold, er klar til at ramme de danske tv-skærme.

I 2004 blev 16 nørder kult i Danmark, da de ikke kunne spille fodbold. Som i overhovedet ikke.

Tv-eksperimentet 'FC ZULU' samlede 16 unge mænd, som havde det til fælles, at de absolut aldrig havde udmærket sig i idrætstimerne. På tv-skærmen blev programmet en stor succes – sportsligt gik det knap så godt.

Efterfølgende har flere af deltagerne fået stor succes. Rigtig stor succes endda. Mest kendt er Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der i dag er landets økonomi- og indenrigsminister. Men også mange af holdets andre spillere har fået stor succes. Flere har egen virksomhed, er konsulenter eller direktører.

Blandt disse befinder tidligere anfører Claus Raasted sig. På banen var han holdets leder – og det har han taget med videre.

I dag ejer 'FC ZULUs' 39-årige eks-målmand det verdensomspændende firma Dziobak Larp Studios, der arrangerer store rollespilsarrangementer over hele verden. Faktisk er det ifølge ham selv verdens største af sin slags. I alt har han 24 ansatte hovedsageligt i Danmark, Polen, USA, Tyskland og Mellemøsten.

Derudover har Claus Raasted skrevet 28 bøger, er blevet far, har arbejdet med projekter for Disney og rejst verden tynd i forretningsøjemed.

- For et par år siden havde jeg 20 rejseuger om året. Det har jeg skåret ned på, men jeg rejser stadig rigtig meget, fortæller Claus Raasted.

Til foråret går turen til Japan for at promovere et nyt H. C. Andersen-tiltag.

Venskaber for livet

Formålet med 'FC ZULU' var at forsøge, om man kunne skabe et fodboldhold ved at sætte den tidligere landsholdsspiller Mark Strudal til intensivt at træne 16 unge mænd, som aldrig havde spillet fodbold før.

Turen gik blandt andet forbi en kamp mod et pigehold og en dyst mod mord- og narkodømte fra Vridsløselille Statsfængsel. Det hele kulminerede med en opvisningskamp mod tidligere stjernespillere fra F.C. København i Parken.

'FC ZULU' tabte selvfølgelig kampen mod FCK stort, men de unge mænd tog alligevel en masse med sig, fortæller Claus Raasted.

- For seerne var 'FC ZULU' nok bare et tv-program, men for os, der var med, var det en start på nogle venskaber for livet. Vi grinede jo selv med hele vejen, fortæller han. 

Programmet kørte i tre sæsoner, og da FC Zulu var på sit højeste, kunne spillerne ikke bevæge sig rundt i København uden konstant at blive passet op for at skulle skrive autografer.

Nu spiller de 16 mænd bolden videre til et nyt hold boldbesværede nørder, som i programmet 'ZULU HK' skal lære at begå sig på en håndboldbane. Den tidligere landsholdsspiller Lars Rasmussen skal sammen med den nuværende topspiller Kristina ’Mulle’ Kristiansen få de unge mænd til at blomstre. 

Inden spillerne på 'ZULU HK' bliver sluppet løs, har vi taget fat i de 16 spillere fra første sæson af 'FC ZULU'. Mens programmet kørte, var de 16 nørder på en fodboldbane. Men hvor er de egentlig i dag? 

Bo Bendtsen i fodboldtøj for FC ZULU.
Sådan ser Bo Bendtsen ud i dag.

Bo Bendtsen

 • Alder: 38 år
 • Position på holdet: Midtbanespiller
 • Dengang: Læste datalogi og film- og medievidenskab.
 • Nu: It-konsulent hos DR.

Bo Bendtsen stoppede med at spille fodbold efter 'FC ZULU'. I dag bor han på Nørrebro i København sammen med sin kæreste og deres to døtre.

Han beskriver sin medvirken i 'FC ZULU' som "underholdende". 

- På holdet befandt jeg mig i gruppen af elskværdige og pedantiske brokkehoveder, fortæller han og henviser til et afsnit, hvor han klagede over, at de lædermokkasiner, han skulle have på som en del af en øvelse, var blevet våde. 

En ung Simon Emil Ammitzbøll-Bille.
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl fotograferet i ministeriet mandag den 19. december 2016.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

 • Alder: 41 år
 • Position på holdet: Midtbanespiller
 • Dengang: Var aktiv i politik for Radikale Venstre.
 • Nu: Danmarks økonomi- og indenrigsminister samt gruppeformand og politisk ordfører for Liberal Alliance.  

Efter 'FC ZULU' første gang blev sendt, kom der fart på den daværende amatørpolitikers karriere. I 2005 blev han valgt ind i Folketinget, og i 2016 blev den boldbesværede politiker Danmarks økonomi- og indenrigsminister.

- Det var en stor oplevelse (at være med i programmet, red.). Det var særligt det der med at prøve kræfter med noget, man var virkelig dårlig til. Der er en tendens til, at man kun kaster sig over ting, man rent faktisk kan finde ud af, har Simon Emil Ammitzbøll-Bille tidligere sagt til TV 2.

I 2005 blev han gift med manden Henning Olsen, som døde af kræft i 2016. I 2017 blev han gift igen – denne gang med kvinden Kristine Rishøj Bille – og parret blev i maj 2018 forældre til deres første barn.

Isaack Rasmussen for 14 år siden, da han var med i 'FC ZULU'.
Isaack Rasmussen som han ser ud i dag.

Isaack Rasmussen

 • Alder: 37 år
 • Position på holdet: Forsvarspiller
 • Dengang: Havde et deltidsjob som programmør.
 • Nu: Arbejder fuld tid som programmør.

Isaack Rasmussen fortæller, at hans medvirken i 'FC ZULU' har givet ham et andet syn på det at være i god form. Det betyder, at han i dag dyrker cykling og også spiller fodbold et par gange om året.

Han vedligeholder stadig venskaberne fra 'FC ZULU'.

- Vi startede med at mødes en gang om året til julefrokost, og det er nu blevet til, at vi årligt mødes til reunion, fortæller Isaack Rasmussen. 

Christian Emanuel Gydesen

 • Alder: 41 år
 • Position på holdet: Midtbanespiller
 • Dengang: Studerede datalogi.
 • Nu: Arbejder med udvikling, drift og fotografi.

Christian Emanuel Gydesen stoppede med at dyrke holdsport, umiddelbart efter 'FC ZULU' var slut. I dag har han kastet sig over noget helt andet – han dyrker nemlig paragliding. 

Michael Ulrik Stobbe
Michael Ulrik Stobbe i dag.

Michael Ulrik Stobbe

 • Alder: 43 år
 • Position på holdet: Angriber
 • Dengang: Studerede jura.
 • Nu: Arbejder i et entreprenørfirma.

Deltagelsen i 'FC ZULU' har efterfølgende haft en stor betydning for "brokkehovedet og fighteren", som Michael Ulrik Stobbe eller bare "Stobbe" kalder sig selv.

- Jeg lærte meget om mig selv og om andre af at være med i 'FC ZULU'. Det har lært mig at kunne acceptere at tabe – dog helst ikke for meget, fortæller han. 

Han har ikke spillet fodbold fast siden 'FC ZULU'.

Claus Raasted som målmand og anfører for FC ZULU.
Claus Raasted ejer i dag et internationalt rollespilsfirma.

  Claus Raasted

  • Alder: 39 år 
  • Position på holdet: Målmand og anfører 
  • Dengang: Spillede rollespil og udgav sin første bog under optagelserne.
  • Nu: Ejer af verdens største rollespilsfirma.

  I dag ejer Claus Raasted det internationale rollespilsfirma Dziobak Larp Studios, som arrangerer rollespilsevents i hele verden. Han har desuden udgivet mere end 20 bøger siden 2004, hvor 'FC ZULU' startede.

  - Da programmet var slut, og vi lavede den uofficielle sæson fire – nemlig en danmarksturné – var jeg hovedkoordinator. Så vi kommer nok ikke udenom, at jeg var den ledende type på holdet, fortæller Claus Raasted.

  Tiden som anfører for 'FC ZULU' beskriver Claus Raasted som "fantastisk".

  - Det gav mig nogle spændende venner. For mig var mine 'FC ZULU'-år særligt fede, fordi jeg kom så meget ud til steder, hvor jeg ellers aldrig ville have været.

  Claus Raasted har ikke beskæftiget sig med fodbold udenfor 'FC ZULU', siden programmet sidste gang kørte over skærmen i 2006.

  Martin Kjærulff
  Martin Kjærulff som han ser ud i dag.

  Martin Kjærulff

  • Alder: 40 år
  • Position på holdet: Midtbanespiller
  • Dengang: Solgte ringetoner og logoer til mobiltelefoner.
  • Nu: It-supporter og politisk aktiv i Alternativet.

  Martin Kjærulff fandt hurtigt ud af, at livet i rampelyset ikke var noget for ham. Han beskriver det at blive genkendt på gaden som "en mærkelig oplevelse".

  - Men det er egentlig meget rart at have prøvet det, for det giver en vis ro i livet. 

  - Det har også kastet nogle rigtigt gode venskaber af sig, fortæller han.

  x
  x

  Lars Paludan-Müller

  • Alder: 47 år
  • Position på holdet: Midtbanespiller
  • Dengang: Læste psykologi og havde sin egen psykolog-virksomhed.
  • Nu: Driver stadig sin psykolog-virksomhed.

  Lars Paludan-Müller kalder sin deltagelse i 'FC ZULU' for "sin sidste drengerøvs-ting". Han var nemlig med sine 33 år den ældste på holdet. 

  - Mit gåpåmod var højt, og jeg gik op i holdet, spillet og træningen, husker han.

  - Min deltagelse har givet mig rigtig mange fantastiske oplevelser og en endnu stærkere fightervilje.

  x
  x

  Jan Farberov

  • Alder: 40 år
  • Position på holdet: Angriber
  • Dengang: Studerede til civilingeniør og spillede rollespil
  • Nu: Selvstændig it-konsulent og underviser unge hos Coding Pirates Microsoft 

  Jan Farberov dyrkede rollespil, da han medvirkede i 'FC ZULU', og det er noget, som han ikke siden har lagt fra sig. Han mener selv, at det var kombinationen af hans nørdede hobby og hans studie, som betød, at han blev udvalgt til 'FC ZULU'-holdet. 

  - Fodbolden har desuden givet mig oplevelser, der udfordrede mig på et helt andet niveau, end min hobby nogensinde ville gøre, fortæller han.

  I dag arbejder han  – ved siden af sit job som it-konsulent  – som frivillig på museet Mosede Fort. Her fortæller han, udklædt i uniform, om Danmark under første verdenskrig.

  Daniel Szylit

  • Alder: 36 år
  • Dengang: Læste serviceøkonomi
  • Nu: Ejer juice-firmaet 'Bar Djus'

  Daniel Szylit er endnu en af de 'FC ZULU'-spillere, som slutter sig til flokken af selvstændige. Han startede sit eget juice-firma for fire år siden, 'Juice and Jokes', hvor han cyklede rundt og solgte juices. Med juicen fik hans kunder også en joke.

  I dag nøjes han med at sælge juice, og virksomheden hedder således 'Bar Djus'. 'Bar Djus' leverer juices til virksomheder og spillerne i fodboldklubben Brøndby. Noget som startede, da Mark Strudal var træner for klubben.

  x
  x

  Thomas Rivieré

  • Alder: 38 år
  • Position på holdet: Midtbanespiller
  • Dengang: Læste medicin og teknologi på DTU
  • Nu: Produktudvikler hos Kube Data

  I dag fortæller Thomas Rivieré, at hans deltagelse i 'FC ZULU' har betydet, at han kan tale kvalificeret om fodbold samt se en landskamp og rent faktisk forstå, hvad der sker på banen. 

  Han ses fortsat med flere af spillerne. 

  Jonas Flensbak

  • Alder: 36 år
  • Position på holdet: Forsvarspiller 
  • Dengang: Læste datalogi
  • Nu: Direktør hos Kube Data

  Jonas Flensbak var bekymret for at skulle på tv, dengang han meldte sig til 'FC ZULU'. Men han syntes også, det lød sjovt, og i dag kigger han tilbage på det gode fællesskab, der var på holdet. 

  - I kontrast til andet reality-tv, hvor der er splid og drama, var der på 'FC ZULU' et fedt sammenhold og gå-på-mod over for en temmelig umulig opgave, fortæller han. 

  ​Morten Eggers

  • Alder: 38 år
  • Position på holdet: Venstre back 
  • Dengang: Læste til lærer
  • Nu: Folkeskolelærer

  I dag er fodbold noget, der er forbeholdt fjernsynet og de årlige kampe med jobbet, fortæller Morten Eggers. Han tænker blandt andet tilbage på, da 'FC ZULU'-holdet i 2005 vandt 4-0 over det svenske 'FC ZULU'-hold. 

  Claus Hjelm

  • Alder: 42 år
  • Nu: Arbejder i Forsvarsministeriets materiel- og indkøbsstyrelse. 

  Morten Rudkjær

  • Alder: 37 år
  • Nu: Civilingeniør i it fra DTU
  Mark Strudal.
  .

  Mark Strudal

  • Alder: 50 år
  • Position på holdet: Træner
  • Dengang: Var lige blevet uddannet folkeskolelærer og arbejdede som ungdomstræner i Køge. 
  • Nu: Stoppede som træner i fodboldklubben Lyngby BK i november 2018 og overvejer nu, hvad han vil i sit arbejdsliv.

  Den tidligere landsholdsspiller fik i 2004 opgaven at forvandle de 16 nørder til fodboldspillere. Og det var noget af en udfordring, fortæller Mark Strudal. 

  - Jeg stod med en type drenge, som aldrig havde været der til idrætsundervisningen i skolen, og som aldrig havde bevæget sig før. Det betød omvendt også, at jeg havde mulighed for at rykke dem rigtig meget.

  Netop det med at rykke sig fremhæver Mark Strudal som noget, han husker tilbage på ved 'FC ZULU' – både for spillerne, men også for hans eget vedkommende.

  - 'FC ZULU' ramte på et godt tidspunkt. Jeg ville gerne prøve nye udfordringer, fortæller Mark Strudal og fortsætter:

  - I sidste ende udslettede drengene sig selv, fordi de simpelthen blev for dygtige. Det kejtede og sjove forsvandt, og de lærte at udtrykke sig over for medierne. Det endte med, at de udviklede sig vanvittigt flot.

  Se, hvordan det går, når et nyt hold nørder skal lære at spille håndbold i 'ZULU HK' fredag klokken 21.05 på TV 2 ZULU eller på TV 2 PLAY