Eksperiment: Sådan ændrede folks fordomme sig, da TV 2-journalister skiftede tøj

Ifølge eksperter er vi hurtigere til at dømme kvinders end mænds fremtoning. Særligt ét parameter ændrede sig for kvinden, da hun skiftede tøj.

- Hun ser sød og artig ud og har lyst hår, så hun er nok pædagog. 

- Han har sådan en glimtende halskæde på, så han er i hvert fald ikke introvert. Han virker som en frisk fyr. 

I programmet 'Menneskekender' på TV 2 ZULU lader et panel af kendte danskere deres fordomme få frit løb, når de vurderer fire almindelige danskere. Men hvor meget betyder påklædning egentlig for, hvordan vi opfatter og vurderer hinanden? Og hvorfor udstråler man noget bestemt, bare fordi man ifører sig noget bestemt tøj? 

Det har TV 2 undersøgt i et eksperiment.

To af TV 2s journalister – en kvinde og en mand – iførte sig cowboybukser, sneakers og t-shirts og placerede sig i Magasin i Rødovre Centrum.

Derefter bad vi forbipasserende vurdere de to personer på en skala fra et til ti ud fra forskellige parametre.

Efter de var blevet vurderet, skiftede de to personer tøj. Denne gang iførte de sig skjorter, spidse støvler og blazere.

Derefter gentog processen sig, hvor manden og kvinden igen blev vurderet af forbipasserende.

Og konklusionen var klar. Der var stor forskel på, hvordan de to blev vurderet. Forskellene var størst hos kvinden, efter hun havde skiftet sit hverdagstøj ud med et stilet sæt tøj. 

Hurtigere dom over kvinder

Det undrer ikke Mette Byriel-Thygesen, som har speciale i køns- og kropshistorie. 

- Kulturelt set har vi haft en tendens til i langt højere grad at lægge mærke til kvinders fremtoning. Vi er hurtigere til at dømme kvinders fremtoning, end vi er til at dømme mænds, fortæller Mette Byriel-Thygesen. 

Hun ser intelligent ud. Jeg har ikke rigtig nogen grund til at tro, at hun ikke har en høj uddannelse. Hun ligner en, der har styr på tingene, lød det fra 27-årige Ida Grim, da TV 2s kvindelige journalist havde stilet tøj på.
Hun ser intelligent ud. Jeg har ikke rigtig nogen grund til at tro, at hun ikke har en høj uddannelse. Hun ligner en, der har styr på tingene, lød det fra 27-årige Ida Grim, da TV 2s kvindelige journalist havde stilet tøj på. Foto: Christian Sejer Pedersen / TV 2

- Vi har en tendens til at forvente, at mænd går i mere ens tøj, hvor kvinder har en større tradition for at skille sig ud. 

Ifølge Torben Bechmann Jensen, som er lektor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, ligger mænd mere stabilt end kvinder, når det kommer til at blive bedømt. Der skal altså mere til for at ændre opfattelsen af en mand, end der skal ved en kvinde. 

- Rigtig mange mennesker synes, det er enkelt at bedømme en kvinde ud fra hendes udseende, siger Torben Bechmann Jensen. 

Det er lidt pinligt, at man så nemt kan vise, hvordan kvinders fremtræden er vigtigere end mænds

Torben Bechmann Jensen

Grå mus uden sexlyst

Den største forskel lå i resultatet fra spørgsmålet: "Hvor let tror du, kvinden har ved engangsaffærer?". Her lå TV 2s kvindelige journalist 55 procent højere på skalaen, efter hun havde skiftet sit hverdagstøj ud med det stilede sæt tøj.

Kvinde i hverdagstøj
VS
Kvinde i stilet tøj
Hvor let har hun det med engangsaffærer?
3,80
5,90

- Man kan se, at det er en mere selvsikker kvinde, når hun er dressed up. Og kvinden her kunne ligne en, som er karriereorienteret. Vi har en forestilling om, at den karriereorienterede kvinde har flere sexpartnere, og desuden har vi tendens til at opfatte folk med meget selvtillid som værende mere seksuelle, forklarer Mette Byriel-Thygesen. 

Resultatet for den mandlige journalist havde til sammenligning kun rykket sig med 0,1 på skalaen. 

Mand i hverdagstøj
VS
Mand i stilet tøj
Hvor let har han det med engangsaffærer?
6,60
6,70

Ifølge Mette Byriel-Thygesen er det et udtryk for den grundopfattelse, vi har af manden som et seksuelt væsen – uanset fremtoning. En grundopfattelse, som, ifølge eksperten, ikke gælder for vores opfattelse af kvinder. 

Jeg forbinder fremtoning og påklædning med, hvilken uddannelse man har. Han ligner en, der er vant til at gå pænt klædt og har en høj uddannelse, sagde 27-årige Rasmus Boesgaard Andersen om TV 2s mandlige journalist i det pæne tøj.
Jeg forbinder fremtoning og påklædning med, hvilken uddannelse man har. Han ligner en, der er vant til at gå pænt klædt og har en høj uddannelse, sagde 27-årige Rasmus Boesgaard Andersen om TV 2s mandlige journalist i det pæne tøj. Foto: Christian Sejer Pedersen / TV 2

- Uafhængigt af, om en mand er håndværker eller direktør, har vi den samme grundopfattelse, når det kommer til mænds seksualitet. Det ligger mere til manden, at han har en sexlyst, som han udøver med flere seksuelle partnere. Kvinden kan derimod godt være en "grå mus" uden særligt stor sexlyst, siger hun. 

Kvinde i hverdagstøj
VS
Kvinde i stilet tøj
I hvor god form er hun?
6,50
7,20
Hvor intelligent er hun?
7,20
7,70
Hvor tillidsvækkende er hun?
8,20
7,50
Hvor høj en uddannelse har hun?
6,30
7,80
Hvor medfølende er hun?
8,50
7,90

Klæder skaber folk

Også folks vurdering af uddannelsesniveauet ændrede sig – især for kvinden – efter tøjskiftet. Kvinden fik en score, som var 24 procent højere, end da hun var iført sit hverdagstøj, mens mandens score steg med ni procent. 

Torben Bechmann Jensen henviser til talemåden "klæder skaber folk" og forklarer, at det spiller ind, når vi vurderer folks uddannelsesniveau.

- Studier viser, at smukke og nydelige folk vurderes til at være dygtigst. Det er helt i tråd med, hvad man ved fra en masse studier: Nemlig at folk nemmere får et job, jo mere appetitlige og nydelige de ser ud, forklarer han. 

Mand i hverdagstøj
VS
Mand i stilet tøj
I hvor god form er han?
7,30
5,90
Hvor intelligent er han?
7,20
7,70
Hvor tillidsvækkende er han?
8,10
7,10
Hvor høj en uddannelse har han?
7
7,60
Hvor medfølende er han?
7,50
7,20

Kvinders fremtræden er vigtigere 

Begge eksperter forklarer, at eksperimentet illustrerer, at vi generelt har forskellige forventninger til mænd og kvinder, selvom de umiddelbart udstråler det samme. 

- Når kvinder klæder sig i traditionelt "mandetøj", tænker vi automatisk, at de lever et tjekket liv, hvor alt går op i et skema, og hvor de har tid til at træne og spise varieret. Kvinden her udstråler kontrol og ejerskab i sin påklædning, siger Mette Byriel-Thygesen og fortsætter:

- Kigger vi på manden i stilet tøj, kan vi tænke, at han har en karriereorienteret livsstil, og at han slet ikke har tid til at træne. Hvis manden kun koncentrerer sig om karriere, er det mere socialt acceptabelt, mens karrierekvinden i højere grad skal kunne det hele.

Ifølge Torben Bechmann Jensen viser eksperimentet, at vi siger ét og gør noget andet, når det kommer til ligestilling. 

- Det er lidt pinligt, at man så nemt kan vise, hvordan kvinders fremtræden er vigtigere end mænds. Det er en indikation på, at vi ikke er nået så langt, som vi tror, når vi snakker ligestilling, lyder det fra Torben Bechmann Jensen.