Zulu

Mascha Vang trodsede flere års skræk: - Det var modbydeligt

Skrækken har betydet, at Mascha Vang har sagt nej til flere arrangementer, hvor hun skulle stå på en scene og tale. Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix Denmark

Mascha Vang vidste, at hun blev nødt til at sige ja, da hun blev stillet over for, hvad hun kalder 'den ultimative udfordring'.

Shit, hvordan kommer jeg væk fra det her?

Mascha Vang mærkede, at det kom snigende, mens hun stod bag scenen. Det prikkede for hendes øjne og i hendes krop. Hun fik tunnelsyn. 

Sangskriveren og produceren Remee Jackman tog hende i hånden. 

- Nu trækker vi lige vejret sådan her, sagde han med dybe vejrtrækninger. 

Med sin højre hånd knugede Mascha Vang statuetten, som hun skulle uddele sammen med Remee til det årlige prisuddelingsshow 'ZULU Awards'. Med sin venstre hånd klamrede hun sig til Remee. Så gik de ud på scenen foran publikum.  

Det er mindst ti år siden. Men oplevelsen står stadig skarpt i Mascha Vangs hukommelse. Selv om hun var en kendt skikkelse i Danmark fra programmer som 'Paradise Hotel', 'ZULU Djævleræs' og 'Masterchef', var der noget, hun kæmpede med. Noget, som man ikke kunne se på de planlagte tv-optagelser.

Hun hadede at stå på en scene foran en forsamling levende mennesker. Ja, faktisk var hun hundeangst for det.  

Mascha Vang er tryg foran et kamera, men ikke på en scene foran et levende publikum.

Og det var derfor, hun måtte støtte sig til Remee, da de sammen skulle uddele prisen.

Tv-personligheden er klar over, at det umiddelbart kan virke paradoksalt at have en karriere som den, hun har, og samtidig have angst for at stå på en scene, når hun er vant til at være på over for hundredetusinder af danskere.

- Alene det, at jeg snakker om det nu, gør, at jeg får det helt dårligt, fortæller hun. 

Og snakker om det, det gør hun nu. For hun har sat sig for at udfordre sin angst. Hun har sagt ja til at deltage i ZULU-programmet 'Komiker for en aften'. Her skal fire kendte danskere dyste om, hvem der kan lave det bedste comedyshow, som de skal optræde med foran et levende publikum.

Jeg var nødt til at sætte mig i en situation, hvor det måtte briste eller bære

Mascha Vang

For Mascha Vang er der en stor forskel på at stille sig op på en scene og stille sig op foran et kamera. Og det på trods af at et større publikum følger med på tv-skærmen. 

- Jeg er meget tryg, når jeg står foran et kamera, men at stå foran et levende publikum har jeg det virkelig svært ved. Det er utrygheden i, at jeg ikke helt ved, hvad folk sidder og tænker om mig. Jeg bryder mig ikke om at være så tæt på modtageren, hvor jeg pludselig skal se dem i øjnene. 

- Jeg får det rent ud sagt modbydeligt, når jeg står på en scene. Min krop reagerer fysisk på det. 

Den ultimative test

At sige nej til arrangementer, fordi hun ikke kan lide at stå på en scene, er noget, som har fulgt Mascha Vang i hendes karriere.

Mascha Vang underholdt publikum med sit standup-show i 'Komiker for en aften'.

- I den her branche er det jo helt vildt skørt, at jeg har det sådan. Det er virkeligt mange år at gå og holde sig tilbage, siger hun og forklarer, at det var derfor, hun takkede ja til udfordringen i programmet.

- Da de ringede og spurgte, om jeg ville være med, vidste jeg med mig selv, at jeg simpelthen blev nødt til at sige ja. Ellers ville jeg aldrig komme mig over angsten. Jeg var nødt til at sætte mig i en situation, hvor det måtte briste eller bære. 

Mascha Vang vil nemlig gerne arbejde med sin angst, så hun en dag kan stille sig op foran en forsamling og holde foredrag. 

Indtil videre nøjes hun med at holde såkaldte talkshows.

- Jeg har det bedre, når der er en på scenen, som stiller mig spørgsmål. Jeg tror, det er trygheden i det. Når jeg først har fået et spørgsmål, kan jeg snakke i to timer uden pause, siger hun og fortæller, at hun stille og roligt er begyndt at sige ja til nogle ting, som hun tidligere ville have sagt nej til. 

Mascha Vang tager en dyb indånding sammen med sin coach, komiker Michael Schøt, inden hun skal på scenen.

Hun beskriver sin medvirken i 'Komiker for en aften' som "den ultimative test".

Og det var da også en nervøs udgave af bloggeren, som trippede for enden af trappen bag scenen på comedyklubben 'Comedy Zoo', inden hun skulle på scenen og få publikum til at grine. 

- Jeg bliver nødt til at lave nogle dybe vejrtrækninger lige nu, for jeg føler godt nok lidt, at det sortner for øjnene, lød det fra en nervøs Mascha Vang, inden hun gik op af trappen og ud på scenen for at se publikum i øjnene. 

Denne gang uden nogen at klamre sig til. 

Forud var gået fem dage, hvor hendes coach, komiker Michael Schøt, havde kastet hende ud i udfordringer. 

Hun skulle blandt andet være opråber til et spil Banko på et plejehjem.

Her blev hun afbrudt af konkurrenten Jens Werner, der er kendt som dommer i 'Vild med dans'. Han gav hende et papir med jokes, som hun skulle sige højt til plejehjemsbeboerne. 

- Det er en genial udfordring og en rigtig god, blød begyndelse, sagde Mascha Vang om udfordringen. 

Rollen som opråber skulle ruste hende til det, der ventede. Den ultimative test. 

Undgår at skilte med svagheder

At hun var hundeangst, var sandsynligvis ikke det første, publikum tænkte, da hun begyndte at tale og fik publikum til at grine blandt andet ved at hive sine gamle brystimplantater frem. 

Det var nærmest lige som at blive kastet for ulvene

Mascha Vang
Mascha Vang fik publikum til at grine med sit comedyshow. Blandt andet ved at vise sine brystimplantater frem.

Ikke desto mindre beskriver Mascha Vang oplevelsen som "helt forfærdelig". Hun fortæller, at hun gerne undgår at skilte med sine svagheder, hvis hun kan undgå det, og at man derfor heller ikke kan se, hvor ubehageligt det var for hende at stå på scenen. 

- Jeg gør det aldrig igen. Men bare det, at jeg har overvundet min frygt, er en kæmpe succes.

En lettet Mascha Vang giver coach Michael Schøt et kram, efter hun har været på scenen.

- Det var nærmest ligesom at blive kastet for ulvene. Jeg kunne ikke forestille mig noget, der var værre end det her. Jeg er enormt stolt over, at jeg har gjort det, siger hun. 

Efter hun havde rundet sit standup-show af til publikums klapsavler, løb en lettet Mascha Vang Michael Schøt i møde bag scenen til et kram. 

Den ultimative test var overstået. 

For Mascha Vang var det at stå på scenen en del af hendes arbejde med sin angst, og hun kan mærke, at hun vænner sig til at stå foran et publikum, jo flere gange hun gør det. Hun vil gerne kunne stå og tale foran en forsamling mennesker, men det kræver, at hun nedbryder den blokade, hun har. Og som hun selv siger: 

- Jeg er jo et sludrechatol, når jeg først kommer i gang, og jeg vil jo rigtigt gerne. 

Se 'Komiker for en aften' mandag til torsdag de første tre uger i december på TV 2 ZULU eller på TV 2 PLAY