Er blondiner dummere end andre? - Her er svarene på 10 udbredte fordomme

16x9
Arkivfoto. Foto: Simon Bohr / Scanpix Danmark

TV 2 har sat sig for at teste ti kendte fordomme. Nederst i artiklen kan du se, om der er noget om snakken, eller om fordommene er helt forkerte.

Kvinder kan ikke køre bil. Folk med briller er kloge. Mænd, der hedder Brian, er bøller.

De fleste mennesker har sandsynligvis stiftet bekendtskab med disse fordomme.

Men hvorfor har vi egentlig fordomme om hinanden? Og hvad sker der, hvis vi finder ud af, at fordommen ikke er sand?

Ifølge Torben Bechmann Jensen, som er lektor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, er fordomme noget, vi hele tiden udvikler og laver om på.

- Når fordomme opstår, er det ikke vigtigt, om de er rigtige eller forkerte, fordi det i bund og grund handler om at identificere andre ved et kendetegn, fortæller Torben Bechmann Jensen.

En måde at forholde sig på

Faktisk kan mennesker slet ikke undgå at have fordomme. Hjernen er indrettet således, at mennesker ikke kan lade være med at fælde en dom på forhånd. 

Det forklarer Henrik Høgh-Olesen, som er professor i social- og personlighedspsykologi på Aarhus Universitet. 

- En fordom er en måde at forholde sig på. Der opstår hele tiden usande fordomme, fordi mennesker bliver nødt til at drage en slutning, siger han. 

Typisk er det grupper af mennesker, som har fordomme om hinanden, og ifølge Torben Bechmann Jensen er fordomme mellem grupperinger et spørgsmål om at fremstå bedst muligt for den enkelte gruppe. 

Skaber sammenhold

- Fordommene skaber et sammenhold, og det er rart at have noget at holde sammen om. Med fordommene skaber man et billede af en anden gruppe, som man kan underholde hinanden med, og på den måde lægger man afstand til den anden gruppe, fortæller Torben Bechmann Jensen.

I programmet 'Menneskekender', der sendes lørdag aften klokken 20.55 på TV 2 ZULU, får seks kendte mennesker testet deres fordomme. Forskellige fordomme bliver be- eller afkræftet. Men hvor meget skal der egentlig til, for at mennesker kan ændre deres fordomme om en bestemt gruppe?

Ifølge Henrik Høgh-Olesen er fordomme noget, mennesker godt kan ændre, hvis de erfarer noget nyt. 

(Fra venstre) Jesper har haft sex med 150 personer. Kathrine er singer-songwriter. Kadija har været kåret til 'Danmarks bedste røv', og Robin er dørmand på en natklub.
(Fra venstre) Jesper har haft sex med 150 personer. Kathrine er singer-songwriter. Kadija har været kåret til 'Danmarks bedste røv', og Robin er dørmand på en natklub. Foto: TV 2

Men det kan ifølge Torben Bechmann Jensen være svært, når man allerede har skabt et bestemt billede af en gruppe. Og det betyder, at mennesker kan holde fast i fordomme, som ikke er korrekte. 

- Billedet af kvinder, der ikke kan køre bil, er noget, der åbenlyst ikke passer, men som vi alligevel fastholder, siger Torben Bechmann Jensen. 

- Og så handler det ikke om, hvorvidt det er sandt eller ej. Derimod handler det om at fastholde det sammenhold i gruppen, som man har i fordomme mod andre, afslutter han. 

TV 2 har her testet ti forskellige fordomme, som danskerne har om hinanden.

10 typiske fordomme - er de sande eller falske?

Kvinder kan ikke køre bil

. Foto: Rigspolitiet
Denne fordom er ikke sand.
Hvis der skal ske færre ulykker i trafikken, er det ifølge en rapport fra Vejdirektoratet kvinderne, der skal sætte sig bag rattet.
Tallene, som er fra 2016, viser, at kvinder i langt mindre grad end mænd er involveret i trafikulykker, i forhold til hvor meget de opholder sig i trafikken.
66 procent af de involverede er således mænd, mens 34 procent er kvinder. 

Københavnere er rigere end jyder

. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark
Denne fordom er korrekt.
En opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fra 2017 viser, at de ti rigeste postnumre i Danmark alle befinder sig i København eller Nordsjælland. Det er her, borgerne har den højeste gennemsnitlige indkomst. 
Til sammenligning står postnumrene på Aalborg Øst, Randers C, Århus V og Esbjerg Ø alle på listen over de ti fattigste postnumre i Danmark.
Klampenborg i Nordsjælland er landets rigeste, mens Odense NØ er landets fattigste postnummer.

Brian er en bølle

. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark
Vi har sikkert alle hørt sætningen "han er en rigtig Brian" - sagt om en mand, der måske er lidt på kant med loven. Og ifølge Navnehjulet, som Avisen.dk har lavet ud fra tal fra Danmarks Statistik fra 2016, er Brian også "meget mere kriminel end gennemsnittet".
4,4 procent af de personer, der hed Brian, havde fået en straf i perioden 2011-2016. 
Ud af alle danskere havde 1,8 procent fået en straf inden for samme tidsrum.
Man skal dog tage højde for, at gennemsnitsalderen for en person, der hed Brian, på det tidspunkt var relativt høj - nemlig 42 år. 

Mænd drikker mere alkohol end kvinder

. Foto: Søren Bidstrup / Scanpix Danmark
Denne fordom holder stik.
Ifølge tal fra Den Nationale Sundhedsprofil 2017 har 9,7 procent af danske mænd ikke drukket alkohol inden for de seneste 12 måneder, mens andelen for kvinder ligger på 16,7 procent.
Ligeledes har 4,7 procent af mændene drukket 30 eller flere genstande inden for de seneste 12 måneder, mens andelen for kvinderne ligger på 0,9 procent. 

Københavnere køber økologisk

. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark
Idéen om, at københavnere fylder indkøbskurven med økologiske varer, er korrekt.
Ifølge tal fra Danmarks Statistik fra 2016 er 10,3 procent af forbruget i Region Hovedstaden økologisk. Det gør Region Hovedstaden til den region i Danmark med det højeste forbrug af økologi.
I Region Syddanmark styrer man indkøbsvognen uden om de økologiske varer - andelen ligger her som det laveste i Danmark med 5,4 procent af det samlede fødevareforbrug.  

Folk med briller er klogere

. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark
På film har den kloge nørd altid store, tunge briller på, for vi forbinder ofte klogskab med briller. Og der er faktisk noget om snakken. Det viser et stort studie fra 'Science Alert' fra 2018 i hvert fald.
Undersøgelsen omfattede over 300.000 europæere. Den gruppe af deltagerne, som var mest intelligente, havde 28 procent større sandsynlighed for at bruge briller eller kontaktlinser.
Ligeledes havde gruppen 30 procent større sandsynlighed for at være nærsynet. 
Professor i øjensygdomme ved Aarhus Universitet Tove Bek har dog tidligere udtalt til DR, at det er veldokumenteret, at nærsynethed ikke hænger sammen med intelligens.
I stedet kan det hænge sammen med, at personer, der læser eller studerer meget i deres hverdag, har øget risiko for nærsynethed og dermed øget risiko for at skulle have briller. 

Jyder arbejder sort

Arkivfoto. Foto: Anne Bæk / Scanpix Denmark
En undersøgelse lavet af Rockwoolfonden fra 2015 afkræfter fordommen om, at jyder arbejder mere sort end resten af danskerne.
Ifølge undersøgelsen har 23,2 procent af jyderne deltaget i sort arbejde. Men forskellen på jyder, fynboer og københavnere er så lille, at den ikke anses for signifikant. 
Fynboerne og sjællænderne følger nemlig trop med henholdsvis 22,3 og 21,8 procent.
Region Hovedstaden er undersøgt separat, og her er procentdelen for sort arbejde lavest med 18 procent. 
 

Mænd er klogere end kvinder

. Foto: Shutterstock / Shutterstock
Denne fordom er ikke korrekt.
Ifølge Videnskab.dk viser en stor skotsk undersøgelse, at mænd og kvinder i gennemsnit er lige kloge.
Flere mænd end kvinder i undersøgelsen har en IQ på over 130, og der er derfor flere mænd end kvinder, som er højt begavede.
Til gengæld er der tilsvarende flere mænd end kvinder, der har en IQ på under 70, og som derfor er mindre begavede. 

Blondiner er dumme

Arkivfoto af Janni Christensen, der er kendt som dum blondine i Oddset-reklamerne. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark
'Blondine-jokes' er sandsynligvis noget, de fleste kan nikke genkendende til.
Men faktisk konkluderer et studie, som er publiceret i 'Economics Bulletin', at de lyshårede kvinder, som medvirkede i undersøgelsen, havde en højere IQ end sort-, brun-, og rødhårede kvinder.
Forskerne bag undersøgelsen mener, at intelligensniveauet kan hænge sammen med, om deltagerne er vokset op i et bogligt hjem.
Undersøgelsen viste nemlig, at de lyshårede kvinder var vokset op i mere boglige familier end de andre deltagere. 

Mænd har bedre stedsans end kvinder

. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix
Hvis mænd synes, at de er bedre end kvinder til at navigere, så har de helt ret. I hvert fald ifølge et norsk studie fra 2015.
I studiet fandt man ud af, at mænd og kvinder bruger forskellige dele af hjernen, når de skal finde vej.
Det betyder, at mændene stoler på deres generelle retningssans, mens kvinderne typisk vil navigere efter ting, de har set og kan huske på vejen. Derfor når mænd hurtigere frem til deres mål end kvinder. 

Du kan se programmet 'Menneskekender' lørdage kl. 20.55 på TV 2 ZULU eller allerende nu på TV 2 PLAY.