Mange ser deres bedsteforældre alt for lidt – hvor ligger du på skalaen?

Nederst i artiklen kan du sammenligne, om du ser dine forældre og bedsteforældre mere eller mindre end gennemsnittet.

Det kan være svært at finde tid til at se sin familie - selv den allernærmeste. Det viser en ny undersøgelse, lavet af Megafon for TV 2.

Undersøgelsen viser, at 70 procent af danskerne mener, at de ser deres bedsteforældre for lidt - og at 36 procent mener, at de ser deres forældre for lidt.

Men der kan være store konsekvenser ved ikke at se sin familie ofte. Det fortæller Nadia Holmgren, der er ekspert i familiepsykologi.

- Samvær på tværs af generationer har potentiale til at være virkelig godt for både den unge og den ældre. Har man ikke en relation til den ældre generation, kan det resultere i, at du mister mange positive input i livet, siger hun til TV 2.

Blevet et bedre menneske

32-årige Tiger Sennenwald er en af de mange danskere, der har gået rundt med dårlig samvittighed. Han så tidligere sin morfar cirka hvert tredje år, men det valgte han at lave om på. Nu ser de to hinanden en gang om ugen - og snakker i telefon flere gange om dagen.

- Der er virkelig mange, som ikke får set familien særlig meget - og sådan var det jo også tidligere for mig, men det har virkelig ændret meget for mig, at vi nu ses så tit, fortæller han.

Tiger Sennenwald og hans 84-årige morfar Aage er med i TV 2 ZULUs nye program 'Tiger og morfar'.

- Min morfar har været dement længe, men det var, da hans sygdom blev værre, og min mor bad mig bruge lidt mere tid med ham, at vores venskab startede, fortæller Tiger Sennenwald.

Du kan allerede nu se næste uges afsnit af 'Tiger og morfar' på TV 2 PLAY her.

I dag kalder de to sig for bedste venner. Og Tiger Sennenwald er ikke i tvivl om, hvordan forholdet til Aage har ændret ham.

- Det betyder virkelig meget at have et nært forhold til sin familie. For mig har relationer fået en anden vægt. Jeg er blevet en bedre person, for jeg er blevet mere kærlig og opmærksom af at bruge mere tid med min morfar, siger han.

Derfor er det godt

Nadia Holmgren er ikke overrasket over, at 70 procent af danskerne føler, at de ser deres bedsteforældre for lidt. Men hun ærgrer sig i den grad. For hvis den yngre generation føler, at de ikke ser de ældre nok, sidder der ifølge eksperten også en ældre generation og har det på samme måde. Og udover at det er trist, mener hun, at meget potentiale går tabt.

- Du kan især høste en masse positive følelser af at dyrke denne relation. Det kan være følelsen af at være fælles om noget, en gensidig beundring og en følelse af at have en mening i sit liv, forklarer hun.

Hun lægger vægt på, at man ikke skal forcere en relation til sin familie for alt i verden, men hvis man kan finde en god måde at være sammen på, kan det både give den yngre og ældre generation enormt meget.

Helt generelt kan man sige, at hvis bedsteforældre bliver inddraget i hverdagen, vil de få følelsen af at bidrage med noget, og du vil kunne nyde godt af både deres erfaring, anderledes livssyn og selvfølgelig den praktiske hjælp.

Tendens i samfundet

 Vi ser generelt vores familiemedlemmer mindre nu til dags end for 50 år siden. Nadia Holmgren fortæller, at TV 2s tal på den måde er et udtryk for en tendens i samfundet.

- Tidligere passede de ældre på børnene, mens de arbejdsdygtige arbejdede. Nu placerer vi i stedet de omsorgskrævende i institutioner. Der resulterer jo i, at vi ikke behøver at bo sammen i storfamilier, og at vi derfor ser hinanden mindre, siger hun.

Vi er dog i det små begyndt at se en modtendens, hvor flere og flere voksne vælger at bo sammen med deres forældre. I 2017 viste en undersøgelse over danskernes familiemønstre, at 25 procent flere har valgt netop den boligform i løbet af de sidste 10 år.

Nedenfor kan du få et overblik over, om du ser dine forældre og bedsteforældre mere eller mindre end gennemsnittet: