Nikolaj Stokholm fik skældud i skolen - indtil en lærer gav ham to vigtige minutter

Nikolaj Stokholm har altid underholdt - på godt og ondt. Særligt én lærer fandt ud af at vende det til noget positivt.

På forreste række i klasselokalet sad teenageren Nikolaj Stokholm.

Han sad ikke forrest, fordi han var specielt deltagende i undervisningen. Faktisk det modsatte.

Til gengæld havde han indgået en aftale med sin dansklærer, som i dag har været medvirkende til, at han kan kalde sig en af Danmarks sjoveste.

Nikolaj Stokholm er en af de nominerede til prisen som 'Årets komiker 2018' til ZULU Comedy Galla, der løber af stablen den 30. august i Operaen i København, og da TV 2 møder ham for at ønske tillykke, fortæller han om de betydningsfulde dage i 9. klasse.

Du kan stemme på 'Årets komiker' her.

Men historien starter et andet sted. Helt tilbage i børnehaven faktisk, for Nikolaj Stokholm har altid været et underholdende barn. På godt og ondt.

- Jeg så andre mennesker som mit publikum, hvilket jo godt lidt kan være et problem, for så forstyrrer man jo en del, fortæller han over et stykke fiskefilet på hans stamrestaurant - den gammeldags Café Gammeltorv.

Når familien fik gæster, stod 5-årige Nikolaj i indkørslen udklædt som politimand og guidede i bedste fald-på-halen-stil med store armbevægelser, gæsterne ind i indkørslen.

- Jeg underholdt altid. Det har jeg gjort, så længe jeg kan huske. Når jeg var færdig med showet som politimand i indkørslen, så løb jeg indenfor og forberedte det næste show, siger Nikolaj Stokholm.

De har vundet prisen som ’Årets komiker’

2017: Frederik Cilius og Rasmus Bruun, ’Den Korte Radioavis’

2016: Jonatan Spang, for onemanshowet ’Danmark’ og tv-serien ’Lillemand’

2015: Christian Fuhlendorff for ’Gandhi’ og ’For at gøre en kort historie lang’

2014: Martin Høgsted og Magnus Milang for ’Danish Dynamite’

2013: Anders Matthesen for ’Anders’

2012: Mick Øgendahl for ’Spas’

2011: Andreas Bo Pedersen

2010: Linda P

2009: Anders Matthesen

Kilde: TV 2 og Wikipedia

Nikolaj Stokholm er kendt som en af Danmarks mest populære komikere. Han startede med at lave standup i 2007 og blev for alvor landskendt i 2010, gennem TV 2 ZULUs fjerde omgang af 'Comedy Fight Club'. Siden da har han blandt andet deltaget i ZULU-programmerne 'Stand-up.dk' og 'ZULU kvæg-ræs'.

Far sagde stop for skældud

Med det store underholdningsgen fulgte også en del problemer. Selv i de små klasser lagde især lærerne mærke til Nikolaj Stokholms meget hyppige komiske indspark. De kaldte dem for afbrydelser af undervisningen. Og det fik man skældud for som 6-årig.

Lærerne fortalte tit Nikolajs forældre om deres lille drengs påfund og afbrydelser, men en dag til en skole-hjem-samtale, sagde hans far stop.

- Min far sagde til lærerne, at nu havde det jo ikke hjulpet at skælde mig ud de første mange år af folkeskolen, så nu måtte de altså prøve noget andet. For det havde jo ikke hjulpet, husker Nikolaj Stokholm.

Det var dog først i 9. klasse, at en lærer rigtig skulle finde metoden til, at håndtere Nikolaj Stokholms afbrydelser, og samtidig være med til, at få hans evner som komiker til at udvikle sig eksplosivt.

- Jeg lavede en aftale med min lærer om, at hvis jeg ikke afbrød i timen, så ville jeg i slutningen af hver lektion få to minutter til at fremføre alle mine observationer af, hvad der havde foregået i løbet af timen, fortæller Nikolaj Stokholm.

Og sådan blev det. På forreste række sad Nikolaj derfor med pen og papir og noterede hver gang, han synes, der skete noget morsomt, eller noget han lige kunne vende på hovedet og give en sjov kommentar eller vinkel. Så sluttede hver lektion med, at Nikolaj lige fremførte sine to minutters comedy for hele klassen.

En ret vild lærings- og træningsperiode, mener komikeren selv.

40 i feber og madforgiftning

Fra han gik ud af folkeskolen skulle der dog alligevel gå nogle år, hvor han stadig var i udvikling. Indtil den dag på en scene til et velgørende show, hvor han for alvor fik sit gennembrud. Selv husker han særligt de 40 grader i feber og den voldsomme madforgiftning, han havde imens.

- Det var efter en optræden til 'Comedy aid', at alting virkelig gik godt i min karriere. Det var sådan en aften, hvor det hele fungerede - også selvom jeg faktisk havde det sindssygt dårligt. Jeg var så syg med madforgiftning, griner Nikolaj Stokholm.

Efter dette show stak Stokholms karriere af. Video: Nanna Nagy

I dag er Nikolaj Stokholm en veletableret komiker, der lever af at underholde. Han har deltaget i ZULUs 'Comedy Aid' fire gange, og han er desuden kendt for rollen som Øland i tv-serien 'SJIT Happens' - en serie, der har vundet fire ZULU Awards.

Han fatter dog stadig ikke, hvad folk egentlig vil med den lille, irriterende fyr, som bare gerne vil optræde foran et publikum.

- I dag kan jeg nok godt være lidt menneskesky. For eksempel forstår jeg nok ikke rigtig, hvad det er, jeg kan give folk, når de henvender sig til mig i Netto. Jeg tror, at jeg altid skal være sjov, for det kan jo ikke passe, at de bare gerne vil møde Nikolaj Stokholm, siger han.

Men populariteten er ikke til at benægte, og den har blandt andet skaffet ham nomineringen til 'Årets komiker 2018' ved ZULU Comedy Galla. Det bliver afgjort den 30. august, om han kan slå tunge drenge som Christian Fuhlendorff, Rasmus Bruun og Frederik Cilius fra 'Den korte weekendavis' og Jonatan Spang.