Martin Buch turde ikke sige noget i skolen – nu er han en af Danmarks sjoveste

Han nægtede at spille med i skolekomedierne, og han rakte aldrig hånden op. Alligevel har humoren bragt ham ind i de fleste danske tv-stuer.

Genertheden er stor.

I skoletiden skulle han være et hundrede procent sikker på, at svaret var korrekt, før han rakte hånden op. Derfor skete det sjældent.

Skolerevyerne nægtede han også at deltage i.

De har vundet prisen som ’Årets komiker’

2017: Frederik Cilius og Rasmus Bruun, ’Den Korte Radioavis’

2016: Jonatan Spang, for onemanshowet ’Danmark’ og tv-serien ’Lillemand’

2015: Christian Fuhlendorff for ’Gandhi’ og ’For at gøre en kort historie lang’

2014: Martin Høgsted og Magnus Milang for ’Danish Dynamite’

2013: Anders Matthesen for ’Anders’

2012: Mick Øgendahl for ’Spas’

2011: Andreas Bo Pedersen

2010: Linda P

2009: Anders Matthesen

Kilde: TV 2 og Wikipedia

Alligevel blev det skuespilverdenen, der lagde scenegulv til karrieren for Martin Buch, der udgør den ene halvdel af 'Rytteriet'. Et satireprogram, der er blevet landskendt blandt andet for parodier på rigmandsvennerne ”skønne” Frits og ”søde” Poul og for ”fed penis til alle”, sunget i en parodi på Thomas Helmig.

Humoren har altid været et frirum for Martin Buch. Også i skoletiden, hvor han, ligesom i dag, var enormt sky.

- Jeg var ikke så meget for opmærksomhed. Det er jeg stadig ikke omkring min egen person. Men i skoleklassen kunne jeg godt mærke, at jeg syntes, det var rart, at klassekammeraterne reagerede på noget, jeg sagde, fordi det var sjovt eller vittigt, siger Martin Buch om oplevelserne fra skoletiden omkring 6. eller 7. klasse.

Du kan stemme på din favorit til prisen her.

Det fortæller han, da TV 2 ønsker ham og Rasmus Botoft tillykke i forbindelse med nomineringen til ’Årets komiker’ til ZULU Comedy Galla, der løber af stablen den 30. august.

Vender virkeligheden på hovedet

Martin Buch opdagede især sine humoristiske evner, når der var diskussioner i klassen. Diskussioner, han ikke selv deltog aktivt i.

- Jeg har minder fra klassen, hvor der blev diskuteret frem og tilbage. Jeg var ikke rigtig med i de diskussioner. Jeg observerede, og så var det tit, at jeg kom med en sjov bemærkning og vendte det hele på hovedet, og så grinede klassen, siger han og uddyber:

- Jeg var ikke opmærksom på det dengang, men på en eller anden måde var det måske starten på at se et stykke virkelighed og vende det på hovedet eller gøre det ekstremt smukt eller sødt.

Den generte dreng blev set og hørt

På den måde fandt han sikkerhed og tryghed.

- I humorfeltet fandt jeg sikkerhed. Der var et lille frirum der. Det var da en meget rar følelse for den lille, generte dreng at blive set og hørt, siger han, når han rationaliserer over det efterfølgende.

En følelse han også har i dag, når publikum kvitterer for 'Rytteriet's sketches og parodier.

- I dag kan jeg godt genkende følelsen fra dengang. Når jeg står på en scene, er det ikke så fedt, hvis der ikke bliver grinet særlig meget. Selvfølgelig betyder det meget, at der bliver reageret på det, vi laver, det er en del af benzinen, siger han og understreger, at 'Rytteriet' er et resultat af, hvad han og kollegaen Rasmus Botoft selv synes er sjovt.

"Skønne" Fritz og "søde" Poul udstiller danskerne

Det er således ikke rettet mod en bestemt målgruppe, påpeger han.

- Vi følger bare vores mavefornemmelse. Vi forsøger ikke at indrette humoren efter nogen aldersklasser eller befolkningsgrupper, siger han, der selv kalder de populære sketches med rigmændene ”skønne” Fritz og ”søde” Poul for verdensøkonomisk satire.

- Med snobberne udstiller vi selvfølgelig de karakterer, vi spiller, men vi forsvarer dem lige så meget. Jeg har altid set dem som satire over meget rige mennesker i Danmark. Men jeg ser dem lige så meget som en karakter på flertallet af mennesker i Danmark i forhold til andre nationaliteter, der ikke er så rige som vi er her. På den måde er det verdensøkonomisk satire, siger han.

Udover at ’Rytteriet’ giver en masse grin og arbejde for de to skuespillere, har det også givet en masse frihed, afslører Martin Buch.

- Det har givet os en arbejdsmæssig base som gør, at vi i højere grad kan arbejde med det, vi har lyst til. Vi behøver ikke spille teater hver aften for at få det til at løbe rundt, siger han.

Den 30. august bliver det afgjort, om Rasmus Botoft og Martin Buch løber med prisen som 'årets komiker 2018', eller om det bliver Jonatan Spang, Nikolaj Stokholm, Christian Fuhlendorf eller mændene bag 'Den korte weekendavis' Rasmus Bruun og Frederik Cilius.

ZULU comedy galla bliver sendt på TV 2 ZULU den 9. september.