ZULU Comedy Festival

Da 14-årige Christian Fuhlendorff så Amin Jensen, skete der noget helt specielt

Han havde ikke de sociale kompetencer som de lidt ældre kolleger, da han begyndte som komiker. Til gengæld var han manisk besat af at finde nye jokes.

Han satte sig på en stol i den store messehal med sine klassekammerater. ”Hvad kan jeg blive?”, var temaet for det store arrangement, hvor elever fra folkeskoler i hele regionen var samlet for at finde ud af, hvad de kunne tænke sig at bruge fremtiden på. Christian Fuhlendorff anede det ikke.

Det var derfor, han satte sig og så på underholdningen i stedet. Kammeraterne rejste sig hurtigt igen for at opsøge deres fremtidsdrømme i den store hal, hvor arbejdspladser reklamerede for netop deres branche.

De har vundet prisen som ’Årets komiker’

2017: Frederik Cilius og Rasmus Bruun, ’Den Korte Radioavis’

2016: Jonatan Spang, for onemanshowet ’Danmark’ og tv-serien ’Lillemand’

2015: Christian Fuhlendorff for ’Gandhi’ og ’For at gøre en kort historie lang’

2014: Martin Høgsted og Magnus Milang for ’Danish Dynamite’

2013: Anders Matthesen for ’Anders’

2012: Mick Øgendahl for ’Spas’

2011: Andreas Bo Pedersen

2010: Linda P

2009: Anders Matthesen

Kilde: TV 2 og Wikipedia

Christian Fuhlendorff blev siddende og stirrede på scenen. Her stod Amin Jensen.

- Jeg kan ikke specifikt huske, hvad han optrådte med. Amin Jensen lavede noget med sin stemme, og jeg var bare imponeret over, at man kunne være sjov alene med sin stemme. Jeg tænkte dengang ikke på, at det var stand up, jeg sad og så på, siger Christian Fuhlendorff om den dag tilbage i 8. klasse.

- Men det er lidt sjovt, for så fik jeg faktisk noget ud af ”hvad kan du blive-dagen” i messecenteret. Alle andre valgte deres arbejde den dag, og det gjorde jeg så også, det har jeg ikke tænkt på før, siger han.

Inspireret af 'Casper og Mandrilaftalen'

Drengen, der dengang sad i messecenteret og lod sig underholde af den etablerede stand up-komiker, er nu blevet en af dem. Således er han nomineret til prisen som 'årets komiker' til ZULU comedy festival 2018.

Du kan stemme på din favorit til prisen her.

Selvom han blev grebet af stand up-showet i messecenteret den dag tilbage i 1996, var det dog først tre år senere, som 17-årig, han fandt sin egentlige inspiration til karrieren.

Som storforbruger af ’Casper og Mandrilaftalen’ blev han nemlig igen fascineret af den verden, han senere selv er blevet en stor og aktiv del af.

- Jeg så nogen, der lavede lige den komik, jeg synes er sjovt. Igen uden at vide, at det var stand up, jeg så. Måske blev jeg grebet af det på grund af min alder, måske var det noget i tiden eller måske var jeg bare lige åben for den humor lige på det tidspunkt, funderer Christian Fuhlendorff og uddyber:

- Jeg tænkte, ”Gud, der er nogle voksne mennesker, der er ”røvsjove”, og de ser ud til, at have det sjovt."

Reklame i mandemagasin lokkede med DM

Især var det Frank Hvam og Lars Hjortshøj, der inspirerede ham i det populære satireprogram i 1999.

- Jeg vidste ikke, hvem de var dengang. De talte til noget i mig, og jeg synes stadig Frank og Lars er utrolig sjove i dag. Jeg har stadig den samme fascination, når de optræder, som jeg havde dengang, siger han.

Der skulle dog mere til at trække Christian Fuhlendorff ind i stand up-miljøet. Det skete til gengæld, da han så en reklame i mandemagasinet M!, der reklamerede for, at man kunne deltage i Danmarksmesterskabet i stand up.

”Tror du, du er sjov”, husker han, der stod i reklamen.

Det troede han.

- Jeg ringede ind og sagde, at jeg gerne ville stille op, og så gjorde jeg det, fortæller Christian Fuhlendorff, som var 18 år dengang i 2001.

Vil maskere joken

Det var dog ikke Christian Fuhlendorffs egne jokes, han fyrede af til mesterskabet, han anede nemlig ikke, hvordan man skrev dem. I stedet fandt han dem på nettet.

- Jeg gik på nettet og søgte efter jokes om at skide på et toilet, og så fyrede jeg dem af fra scenen.

Det var først senere han fandt ud af, at der ligger en bestemt konstruktion bag måden, man opbygger en joke, fortæller han.

- Jeg brugte mange år på at lære at bruge den konstruktion. Nu har jeg så brugt mange år på at skjule den konstruktion igen og arbejde på at få den væk, for jeg synes, der er noget smukt i at maskere joken. Den kommer mere bag på folk, hvis de ikke kan regne matematikken ud i den, siger han.

Ikke så talentfuld som kollegerne

Mens Christian Fuhlendorff er nomineret til årets komiker i år, mener han ikke, han altid har været den ”sjove fyr”.

- Jeg tror, jeg var venner med de sjove i skolen og med ”klassens klovn”. Men jeg er ikke sikker på, jeg nogensinde var ”ham”, siger han.

Ligeledes peger han på hårdt arbejde, når han skal begrunde årsagen til, at det er lykkedes ham at slå igennem som komiker.

- Jeg var ikke lige så talentfuld som de kolleger, jeg startede i miljøet sammen med. Jeg var ret ung, 18 år, og jeg havde ikke de samme sociale kompetencer til at få venner som de havde. Til gengæld havde jeg en manisk tilgang til stand up, og jeg kunne arbejde dobbelt så meget som de andre kunne, så det gjorde jeg bare, siger Christian Fuhlendorff og uddyber de maniske tendenser:

- Jeg tænkte hele tiden på jokes, og skrev hele tiden ideer ned. Jeg gik bare all in, siger han og peger på, hvad der skal til for at lykkes:

- Hårdt arbejde er det vigtigste. Talent er 10 procent, hårdt arbejde er 50 procent og held er 40 procent.

Christian Fuhlendorff vandt prisen som 'Årets komiker' i 2015, og den 30. august bliver det afgjort, om han kan gøre det igen i 2018, når ZULU Comedy Galla løber af stablen. Han er oppe imod Rasmus Botoft og Martin Buch, Nikolaj Stokholm, Jonatan Spang og mændene bag 'Den korte weekendavis' Rasmus Bruun og Frederik Cilius.

ZULU comedy galla bliver sendt på TV 2 ZULU den 9. september.