Da de rige forældre klappede, fik han sit første kick - nu er Rasmus Bruun en af Danmarks sjoveste mænd

Rasmus Bruun fra 'Den korte radioavis' fortæller om både at blive accepteret som dreng - men også som mand i det danske medielandskab.

På en stor scene stod en lille dreng med halvlangt, lyst hår. Han gik i 5. klasse og var flyttet til Klampenborg i Nordsjælland nogle år forinden.

Han var klædt ud som soldat, med fine ridestøvler og skinnende knapper, og på rækkerne i skolens gymnastiksal sad hans mor og så på. Hun arbejdede til daglig som vicevært – langt fra mange af de fine jobs, som kammeraternes forældre havde.

De har vundet prisen som ’Årets komiker’

2017: Frederik Cilius og Rasmus Bruun, ’Den Korte Radioavis’

2016: Jonatan Spang, for onemanshowet ’Danmark’ og tv-serien ’Lillemand’

2015: Christian Fuhlendorff for ’Gandhi’ og ’For at gøre en kort historie lang’

2014: Martin Høgsted og Magnus Milang for ’Danish Dynamite’

2013: Anders Matthesen for ’Anders’

2012: Mick Øgendahl for ’Spas’

2011: Andreas Bo Pedersen

2010: Linda P

2009: Anders Matthesen

Kilde: TV 2 og Wikipedia

Det var premiereaften på skolens version af H.C. Andersens ’Fyrtøjet’, og en ung Rasmus Bruun skulle spille hovedrollen.

Netop denne aften skulle vise sig at lægge kimen til Rasmus Bruun komikkarriere. Det fortæller han, da TV 2 møder ham for at ønske tillykke i forbindelse med nomineringen til ’Årets komiker’ til ZULU Comedy Galla, der løber af stablen den 30. august.

Du kan stemme på din favorit her.

- Jeg stod på scenen i det her soldatertøj, og pludselig gik klappen ned for Martin fra klassen og han glemte sine replikker, fortæller Rasmus Bruun.

- Jeg var ret besat af Charlie Chaplin på det her tidspunkt, så jeg sprang hurtigt til og erstattede de manglende replikker med noget improviseret fald på halen-komik-agtigt, og folk skreg af grin.

Bruun husker ikke, hvad han præcis sagde, men han husker følelsen. Publikum der - på grund af hans indfald og uventede optræden - var underholdt. Det var en brusende, positiv følelse.

Seancen har højst varet nogle sekunder for Martin og alle de andre i salen. Men for Rasmus Bruun betød den oceaner. Især da hans mor senere fortalte om de andre forældres reaktioner.

'Den korte radioavis' blev til

35-årige Rasmus Bruun danner i sit arbejdsliv par med komikeren Frederik Cilius. De står bag radioprogrammet ’Den korte weekendavis’ hos Radio24syv.

Programmet startede for tre et halvt år siden som 'Den korte radioavis', men fra starten af 2018 omdøbte de programmet. Det gik fra at være en times daglig satirisk udsendelse bygget op omkring fem minutter lange nyhedsudsendelser, til at være en ugentlig to timer lang satirisk diskussion af stort og småt i det aktuelle danske, politiske nyhedsbillede.

Rasmus Bruuns karriere startede efter en ”semidårlig HF” med optagelse på DR's talentshold. Dengang i 2007 var talentholdet et fire måneder langt kursus hos DR, hvor talenter blev uddannet i forskellige medier.

Efter endt forløb blev Bruun hos DR, og der mødte han Frederik Cilius, som blev optaget på uddannelsen året efter ham selv. Frederik Cilius var lidt yngre end Bruun, virkede arrogant og burde generelt have været mere taknemmelig for de gode råd, som Bruun forsøgte at kaste efter ham.

- Han var ikke så duperet over at modtage gode råd fra en mere rutineret kollega, og det irriterede mig gevaldigt, husker Rasmus Bruun.

Få lyttere men høje krav

Alligevel var der noget ved Cilius, som Rasmus Bruun fandt interessant.

De blev sat til at lave børne-tv sammen, og efter en tid udviklede det sig til et godt samarbejde - blandt andet lavede de det humoristiske program ’Go’ lorteweekend’.

Men alting skulle være meget pænt og ordentligt hos DR. Efter nogle år rykkede både Bruun og Cilius videre til den dengang nye radiostation Radio24syv for at få albuerum. Her fortsatte de samarbejdet og lavede korte sommerudsendelser.

Sommerudseendelserne gik åbenbart fint. Makkerparret blev tilbudt en fast times sendetid hver dag, hvor de skulle opfinde et helt nyt format. Bruun og Cilius fik intervallet klokken 12-13 at lege med. Her var lytterantallet så lavt, at man ikke kunne måle det. Men kravene var høje.

Cheferne på Radio24syv ønskede sig et aktuelt, satirisk program, som kunne sætte dagsordenen, aktivere politikere og almindelige danskere og sige alt det, som man egentlig ikke måtte. Og så skulle de altså sende en time. Mandag til fredag. Det kunne lyde som en umulig opgave.

Men sådan begyndte 'Den korte radioavis'. Og ikke længe efter opstarten kunne cheferne Mikael Bertelsen og Mads Brügger fortælle makkerparret, hvordan deres forsøg i den svære satiriske disciplin gik. 

Accepteret i nærmiljøet

Tilbage i Klampenborg var den unge Rasmus Bruun høj efter sin forestilling den aften i 5. klasse.

Er det ikke tit sådan, at man udvikler de færdigheder, som man først i livet oplever at få stor ros for?

Rasmus Bruun, komiker

- Jeg tror, at jeg blev grebet af den ros, som lå i grinene, siger han og fortsætter:

- Er det ikke tit sådan, at man udvikler de færdigheder, som man først i livet oplever at få stor ros for?

Og hans mors reaktion bakkede drengens drømme op.

- Vi var måske en smule udenfor, fordi min mor var vicevært, men jeg kan huske, at hun fortalte, at mange af de andre børns forældre var kommet hen til hende efter forestillingen og havde sagt: ”Sikke en talentfuld og sjov dreng, du har”, siger Rasmus Bruun.

Rasmus Bruun husker det som et stolt øjeblik. Med sin sjove optræden havde han på en måde været med til at flytte familien fra at være en nytilkommen middelklassefamilie til at blive godkendt af klampenborgborgerne.

- Så var vi ligesom accepteret i nærmiljøet.

Den samme følelse opstod igen hos Rasmus Bruun mange år efter, da ’Den korte radioavis’ blev en succes.

Voksende succes

Kort efter opstarten af 'Den korte radioavis' skulle der evalueres på, hvordan programmet klarede sig.

Cheferne Mads Brügger og Mikael Bertelsen var henrykte for programmet, og kiggede man på tallene, var de heller ikke til at tage fejl af. 'Den korte radioavis' var lynhurtigt rykket til en af de mest downloadede podcasts i Danmark.

Det var lykkedes Bruun og Cilius at lave et satirisk program, hvor den fiktive Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm leverede dagens vigtigste nyheder i en noget mere ærlig version end andre steder.

Fordi Frederik Cilius var klædt ud som en kvindelig karakter, kunne duoen få lov til at sige ting, som tidligere havde været for grove eller tabubelagte, til at andre turde røre ved dem uden at få smudset deres egen person til.

- Men fordi Frederik ikke optrådte som Frederik, var der markant længere line, siger Rasmus Bruun.

De tog fat på en ægte politisk dagsorden, men turde i høj grad råbe: "Han har jo ikke noget tøj på" - for det var jo også satire. Og danskerne elskede kombinationen.

Nogen, der til gengæld ikke var pjattede med konceptet, var ofrene: Politikerne.

Blandt andet har Ulla Tørnæs og Morten Løkkegaard kritiseret 'Den korte radioavis' for ikke at honorere sin public service-forpligtelse, dengang Kirsten Birgit arbejdede for et nej til at afskaffe Danmarks retsforbehold. Dengang fik hun sin såkaldte 'troldehær' af frivillige lyttere og internetbrugere til at bestorme ja-sigerne med kritiske spørgsmål på deres facebooksider.

De mente, at det var direkte brud på demokratiet at bruge satire til at påvirke en afstemning. Men det viste bare, hvor meget magt makkerparret havde fået.

Der gik ikke længe, fra Bruun og Cilius var begyndt at sende den satiriske radioavis, til de kunne mærke succesen i den virkelige verden. Særligt husker Rasmus Bruun to specifikke episoder, hvor deres fremgang kom til udtryk.

At føle sig som en smuk kvinde

Tydeligt husker Rasmus Bruun en dag på gaden, hvor han bagefter tænkte: "Sådan føles det nok at have succes".

Bruun var ude at gå en tur i København, og skuespilleren Lars Ranthe kom gående imod ham. De to havde aldrig mødt hinanden tidligere. Lars Ranthe hilste med et dybt hovedbuk, og så passerede de to mænd hinanden.

- Det var en ret pudsig følelse. At man nu pludselig var kommet på ’hovedbuk’ med Lars Ranthe.

Sådan havde det ikke tidligere været for den generte Bruun. Men dørene åbnede sig ligesom bare lettere, efter 'Den korte radioavis' fik succes. Kilder ville snakke - og det ville de kendte også.

En anden episode opstod, efter at Bruun og Cilius udkom med deres show 'Det skide show'. Det var en live-opsætning af 'Den korte radioavis' - men nu kunne man altså møde Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm og Rasmus Bruun live. Showet fik overvejende en positiv modtagelse blandt publikum, men flere anmeldere gav dårlig omtale af opsætningen. Rasmus Bruuns store idol, komikeren Frank Hvam, var dog på publikums side.

- Frank Hvam var inde og se showet, og bagefter kom han over og roste os for at have lavet det mest ambitiøse og – heldigvis også - vellykkede comedyshow, han havde set, hvilket må siges at være lidt af en cadeau, fortæller Rasmus Bruun.

Følelsen af succes var overraskende for Bruun. Han sammenligner det med at være en smuk kvinde.

- Jeg kan forestille mig, at hvis du er en smuk kvinde, så er livet måske på nogle områder måske lidt lettere. Man kan pludselig komme ind til fester, folk kommer over for at snakke med dig helt af sig selv, siger han.

Makkerparret bag ’Den korte radioavis’ og ’Den korte weekendavis’ løb sidste år med prisen som ’Årets komiker’ ved ZULU Comedy Galla.

Den 30. august bliver det afgjort, om de kan gøre kunsten efter i år – og fortsætte med at føle sig som smukke kvinder - eller om de må lade pladsen for Jonatan Spang, Nikolaj Stokholm, Christian Fuhlendorf eller mændene bag 'Rytteriet', Rasmus Botoft og Martin Buch.

ZULU comedy galla bliver sendt på TV 2 ZULU den 9. september.