Diamantfamilien

Hun voksede op med diamanter til millioner og en far, der truede med et jagtgevær

Hun er datter af en ilter millionær og taler med sine kostbare sten. Hvem er diamant-dronningen Pitzner?

Katerina Pitzner handler med sten. Rigtig, rigtig dyre sten. Og så kan hun kommunikere med ånder. Hun er også mor. Datter af en alkoholiker. Millionær kan jeg regne mig frem til, at hun også må være. Hun har skiftet navn, fordi det gamle blev stjålet i en strid, der blev dækket af de fleste danske medier. Hun er blevet jagtet med jagtgevær, men har også sat ild til et kærlighedsbål af mandetøj.

Men jeg skal nok fortælle dig om alt det. Først skal du forstå, hvor stille der var, da jeg sad overfor hende for første gang.

Hun stirrer på mig, og jeg kigger lidt ned på mine spørgsmål, som jeg har læst igennem 100 gange. Jeg ved egentlig godt, hvad der står, men hun er intens i sit blik. Nu kan vi kun høre havet uden for vinduet og de to store hundehvalpe, der snorker i stuen.

Det startede med, at min far en dag spurgte mig, om jeg ville se noget særligt

Katerina Pitzner, diamanthandler

Der må være gået et helt minut. Så siger hun noget.

- Det startede med, at min far en dag spurgte mig, om jeg ville se noget særligt. Jeg var 17 år og gik i 2. g på en kostskole.

Han kaldte Katerina ind på sit kontor og tog noget frem, som skulle vise sig at ændre hendes liv.

Katerina Pitzner er datter af den afdøde millionær Axel Pitzner, der byggede en formue op ved blandt andet at udleje biler. Nu deltager hun i et program på TV 2 ZULU, og i den forbindelse har jeg fået lov til "bare at parkere inde i indkørslen" på adressen nord for København. På den heldige side af strandvejen, vel at mærke.

Katerina Pitzners blå bog ny

Katerina Pitzner er 47 år, mor til fire og nu i et forhold.

Børnene er Thalia på 24, Elvira på 20, Hector på 16 og Ophelia på 15.

Hun bor nord for København med udsigt over Øresund og har hundene Bentley og Houdini, der er blandinger af labrador og shar pei.

Hun blev uddannet gemmolog & diamantgraderer for mere end 20 år siden, og siden da har hun placeret sine høje hæle på de 30 diamantbørser, der findes i verden, mange hundrede gange.

Hun har sit eget firma, og hendes job går kort fortalt ud på at købe diamanter til kræsne kunder, både til smykke- og investeringsformål.

Katerinas far, Axel, havde altid været en driftig mand. Sådan en mand, der startede med at udleje sin egen private folkevogn med et papskilt i vinduet. "Til leje" havde der bare stået. Efter nogle år var firmaet vokset gevaldigt og er kendt af mange som Pitzner Auto. Et firma, der endte med at lægge kimen til slægtens millionforretning.

Han var ikke en mild mand. Især ikke når han drak. Han kunne ikke tolerere en slendrian og havde store armbevægelser såvel som forventninger. Både til sine børn og i særlig grad til sig selv.

Før den dag, hvor Katerina blev kaldt ind på hans kontor, havde han ikke udvist tvivl på sin egen succes.

Diamanten, som Axel Pitzner tog frem og viste til sin 17-årige datter, var fem millioner kroner værd.

- Den var vores forsikring, hvis alt gik galt, sagde han.

Succesen kunne falme, virksomheden kunne gå konkurs og Axel kunne fejle. En kæmpe opdagelse for den unge Katerina.

På den måde blev diamanter en sikkerhed. En redning og et hjem. Noget næsten overjordisk.

Diamanten boede i mange år hos patriarken, men da mit interview er ved at være slut, fortæller Katerina mig om, hvor stenen nu befinder sig.

Dengang med jagtgeværet

Katerina Pitzner har ikke kun gode minder omkring sin far. Særlig et ret dramatisk minde står frem. Det er det med jagtgeværet.

Hun griner faktisk en smule, da jeg spørger ind til det. Jeg smiler og griner stille med, men føler det lidt forkert at gøre.

- Det var engang, hvor far tydeligvist var godt bedugget, og han skændtes med min mor.

Far Axel var bedugget de fleste dage igennem en 30 år lang periode.

Det var en af de mørkeste vinteraftener, og Katerinas tre brødre var hjemme fra kostskole. Skænderiet var blevet så voldsomt, at mor Marianne besluttede, at nu var de ikke længere sikre i huset. Hun fik gennet de fire børn ud i bilen. De skulle væk fra huset, og det skulle gå stærkt. Planen var at køre op i familiens sommerhus, men det havde Axel regnet ud.

- Pludselig kunne vi se Jaguarens lygter i bakspejlet.

Marianne drejede skarpt af på en sidevej. Mon de nu havde rystet ham af?

Hun kørte over ved en kirke og parkerede i lidt tid, og da hun var sikker på, at Axel ikke havde forfulgt dem, kørte hun og børnene hen til hendes arbejde for at overnatte.

Han fandt dem ikke den aften. Det er svært at vide, hvad der ville være sket, hvis han havde.

Næste dag, da alle var tilbage på familiegården, fik de dog en antydning. Jagtgeværet lå stadig på passagersædet i Jaguaren.

Jo, hun var da bange for ham. Men kun når han drak og "ikke var hjemme i sig selv".

- Man kan altid se på nogen, om de rent faktisk "er hjemme".

Men når mor var sagte og far var fuld, så kunne lille Katerina flygte et sted hen. Det havde hun af og til brug for. Et sted, som hun har holdt skjult for omverdenen - til dels også sig selv - i rigtig mange år. Det fortæller hun nu om.

Dengang med ånderne

Jeg overvejer, hvorvidt jeg tør spørge.

Det der med ånderne. Du har jo tidligere fortalt, at du er spirituel. At du kunne tale med dyrene som barn. At det var dér, du forsvandt hen, når barndommen blev hård. Ind i en åndelig verden.

Hun nikker.

Kan du sige noget om mig? Hvem er jeg?

Hun kigger på mig og smiler, og jeg fortryder med det samme spørgsmålet. Hun stirrer ind i mine øjne, ind bag hornhinden, på hjernen og ind i alle folderne og krogene.

Jeg trækker op i mundvigene og skifter stilling på mine krydsede ben. Først højre øverst. Så venstre. Så højre igen. Retter på håret. Stilhed.

- Der kører nogle forskellige lag. Jeg får nogle forskellige indtryk.

Hun bevæge sine hænder, som om hun tegner etager i luften.

- Du er meget mild. Megen mildhed er det indtryk, jeg får. Men også meget ærekær og meget grundig. Men blid og mild.

Katerina Pitzner kan fornemme ånder og spirituelle forandringer. Det har hun altid kunnet. Og hvis folk giver hende lov - som jeg lige gjorde - kan hun læse mennesker, fortæller hun.

Det er en side af hende, hun har holdt skjult, for hun er også en ret velrenommeret forretningskvinde, og hvad nu hvis kunderne begynder at tro, at hun er småskør?

Hun uddyber sine evner.

Alt er energi, og energi påvirker os alle sammen. Vi kan ikke undgå at blive påvirket af energier, der ikke er vores. Det er et kollektivt felt, vi alle tapper ind i, og nogle energier er rigtig tunge.

Der har for eksempel lige været en periode med tunge energier. Perioden startede i sidste uge af februar, og da hun spurgte "ovenpå", hvor længe det ville blive ved, fik hun svaret: Indtil den 16. marts.

Mens Katerina fortæller, bliver jeg lullet en smule. Hendes stemme har en rolig radioklang, og hendes ansigt ville være godt på tv. Da hun begynder at fortælle om ham manden fra baren, bliver jeg dog revet ud af min nikken og smilen. "Undskyld, HVAD gjorde du?"

Dengang, hvor kærlighedsbålet knitrede på gårdspladsen

Katerina Pitzner har fået sine fire børn med to forskellige mænd. Hun har også haft en del kærester. Nu er hun single, men hun leder ikke.

Hun har haft fire særlige mænd i sit liv. En af dem gjorde hende sindssyg. Sådan smide-med-ting-sindssyg.

Det første møde havde ellers været magisk.

Hun var på en bar i New York, inden hun skulle ud og spise aftensmad. Det er kedeligt bare at snakke med dem, man ankommer til baren med, så Katerina begyndte at kigge lidt rundt. Ham dér. Ham oppe i baren. Ham ville hun gerne snakke med. Det viste sig, at han var dansker, hvilket egentlig var en skam - man kommer jo ikke til USA for at møde en dansker - men da de gav hinanden hånden for første gang, gav det stød. Så var der ingen vej tilbage.

Jeg vil gerne selv tro, at jeg er ret rolig af natur, men ham her, han gjorde mig skør

Katerina Pitzner, diamanthandler

I starten gik det godt. Bålet på gårdspladsen blev først tændt år efter.

- Jeg vil gerne selv tro, at jeg er ret rolig af natur, men ham her, han gjorde mig skør. Og det var ikke, fordi han ikke selv forstod det. Han vidste jo godt, at han var svær.

En dag, da han havde været ekstra svær og havde kørt fra hjemmet efter et skænderi, samlede Katerina alt hans tøj i en bunke på gårdspladsen.

Og der satte hun ild til det. Så brændte det ellers lystigt, mens Katerina fik ro på sig selv.

Da han kom hjem og så resterne og de forkullede skjorter, grinte han vist bare.

Forholdet varede i fire hæsblæsende år til, indtil de gik hver til sit.

Måtte skifte navn

Da fotografen og jeg begynder at pakke optageudstyret sammen, falder spørgsmålet mig ind.

Hey, hvad blev der egentlig af diamanten til de fem millioner, som din far viste dig?

- Faktisk fik jeg for nylig at vide, at min fars ekskone prøver at sælge den.

Efter to retssager endte ringen med diamanten nemlig hos Axel Pitzners enke. Grunden til, at Katerina kalder hende ekskone, er, at Axel faktisk var blevet skilt fra hende, men de to blev tilsyneladende gift igen på hans dødsleje. Noget som retten kendte for gyldigt, men som hele den originale Pitzner-familie ikke tror på.

Axel Pitzners enke valgte at skifte navn til Carina, dengang Axel stadig levede, da de to var gift første gang. Hun hed derfor Carina Pitzner. Men det er også det navn, som Katerina er født med. Efter nogle år valgte Katerina derfor at skifte navn til Katerina. Hun følte, at hendes navn var blevet stjålet af farens nye kone.

Stenen er i Carina Pitzners besiddelse nu, og Katerina ville da gerne have den tilbage. Men samtidig køber hun ikke sten med affektionsværdi. Det ville skæmme hendes dømmekraft i forhold til pris versus kvalitet.

Da vi taler om diamanter, henter hun nogle af sit firmas sten. Diamanter hun har købt, fordi de var for fantastiske til at lade være.

Hun viser mig den lyserøde, som hun holder med en pincet. Stenen er cirka fire millimeter stor. Fire millimeter til 1,2 millioner kroner.

Hun stirrer på den igennem sin lup og bliver tydeligvist underholdt. Smiler lidt, kniber øjnene sammen og fører en lille samtale:

- Hvad er der med dig? Hvem er du? Nååårh, ja sådan. Virkelig?

Man kan se på en diamant, om den har en sjæl. Diamanter er smukkest, mest levende og interessante, hvis de har en historie. Er de netop blevet udvundet 150 kilometer under jordens overflade og er nyslebet, så er de uden tvivl pæne, men også uden substans.

Drama, udfordringer, kærlighed og historier giver alt sammen en diamant sin mystik og skønhed. Måske meget lig en diamanthandler.

Mandag aften kan du se Diamantfamilien på TV 2 ZULU klokken 20.40.