Diamanthandler forsøgt snydt: Stenen var for god til at vÌre sand

Stenen ville angiveligt have kostet flere millioner.

- Er denne diamant noget for dig? En grøn diamant?

Katerina Pitzner sad overfor en diamanthandler pĂĽ den israelske diamantbørs i november sidste ĂĽr, da han viste hende en ring med en stor grøn sten.

Diamanten fik hende til at ĂĽbne øjnene lidt ekstra i overraskelse. Hun havde i sin karriere som diamanthandler kun set tre grønne diamanter - og ingen sĂĽ store som denne.

Men hun fik alligevel en mavefornemmelse, der gjorde hende urolig.

I det nye tv-program 'Diamantfamilien' pü TV 2 ZULU kan du følge den danske diamanthandler büde helt privat og i hendes glamourøse virke.

Svindel?

47-ürige Katerina Pitzner er datter af den afdøde millionÌr Axel Pitzner, der byggede en formue op ved blandt andet at udleje biler. Hun blev uddannet som gemmolog & diamantgraderer for mere end 20 ür siden, og siden da har hun placeret sine høje hÌle pü de 30 diamantbørser, der findes i verden, mange hundrede gange.

LĂŚs hele portrĂŚttet med hende her.

Hendes job gür kort fortalt ud pü at købe diamanter til krÌsne kunder, büde til smykke- og investeringsformül. IsÌr farvede diamanter er interessante for hende. De har en mystik og et sprog. Og sü bliver de tilsyneladende ved med at stige drastisk i vÌrdi. Minen, der udvinder farvede diamanter, stür til at lukke om halvandet ür - den er nemlig ved at løbe tør.

Tilbage i Israel havde Katerina füet ringen med den store grønne diamant i hÌnderne. Normalt ville hun aldrig købe en sten, der var indfattet i en ring. Hun køber kun de løse sten.

Men farven pü denne var fantastisk. Klar og grøn, sü den fristede.

Ringen som Katerina Pitzner blev tilbudt.
Ringen som Katerina Pitzner blev tilbudt. Foto: Katerina Pitzner / www.katerinapitzner.com

Hun meddelte diamanthandleren, at hun var interesseret, hvis stenen blev taget ud af ringen, sü hun bedre kunne vurdere den. Til det fik hun et nej. Ville hun købe stenen eller ej?

Katerina prøvede en anden tilgang. Hun ville forpligte sig til at købe den grønne diamant, hvis farven holdt, nür hendes eget team tog stenen ud af ringen. Og südan blev det.

Alle ventede spĂŚndt, mens ringen blev sendt afsted til Katerinas vĂŚrksted i Belgien.

Katerina Pitzner kigger pĂĽ en af sit firmas diamanter.
Katerina Pitzner kigger pĂĽ en af sit firmas diamanter. Foto: TV 2

Afsløringen

Meldingen, der kom retur, var skuffende.

Ringen var blevet malet grøn pü indersiden for at fü stenen til at se mere grøn ud. Stenen i sig selv var gul med grønlige undertoner, og ikke grøn med gullige undertoner.

Her er
Her er "den grønne" diamant taget ud af ringen. Her kan man se, hvordan indersiden af ringen er malet grøn for at fremhÌve den eller gulgrønne diamants grønne farve. Foto: Katerina Pitzner / www.katerinapitzner.com

Forskellen betød i dette tilfÌlde cirka to millioner kroner, for gule diamanter er betydeligt billigere end de grønne.

At male indersiden af en ring er faktisk ikke forbudt. Det er en lovlig og meget hyppig anvendt metode for at fü farvede sten til at optrÌde stÌrkere, men man skal oplyse, at det er foretaget - og det havde sÌlgeren ikke gjort i dette tilfÌlde.

Diamantbørsen i Israel kunne ikke retsforfølge manden, da handlen ikke officielt var gået igennem, inden Katerina afslørede hans fup. Men på diamantbørsen bliver den slags forsøg på snyd taget yderst alvorligt, da de handlende altid skal udvise ‘en passende etisk adfærd’.

Katerina fortÌller, at selvom diamanthandleren ikke blev retsforfulgt, sü kom den "grønne diamant" til at lukke nogle døre for den ikke sü etiske diamanthandler hos andre kunder.

Den 26. marts kan du se mere til Katerina Pitzner og hendes tre døtre og ene søn i TV 2 ZULUs premiere pü det nye program 'Diamantfamilien'.