Har haft kørekort i 10 år - dumpede fire gange til en køreprøve

TV 2s journalist følte sig egentlig som en rimelig habil bilist.

Danskerne mener selv, at de er ret gode til at køre bil.

I en undersøgelse foretaget af Megafon for TV 2 svarer 42 procent, at de er bedre eller meget bedre end gennemsnittet. Spørger man de danske kørelærere, er dommen dog en anden.

Ud af 16 kørelærere fra Tip Top Trafik og Søernes Trafikskole, som TV 2 har talt med, mener halvdelen af dem, at det kun er under 10 procent af de danske bilister, der ville kunne bestå en køreprøve, hvis de skulle tage den i morgen.

Så det satte vi os for at teste.

TV 2s journalist Sebastian Myrup Hansen har haft kørekort i 10 år, så han kastede sig hovedkulds ud i en opsat køreprøve med en af kørelærerne fra TV 2 ZULUs nye program 'Kørelærerne'.

Og det gik - mod hans forventning - ikke godt.

Allerede efter fem minutter smækker kørelæreren bremsen i bund. Dumpet. Vores journalist glemte at orientere sig ved en lille sidevej. Og så er reglen om højre vigepligt altså overtrådt.

Da hele køreturen er ovre, er dommen klar.

- Jeg må sige, at du nok dumpede alvorligt fire gange, siger Daniel Rasmussen, der er ejer af Brøndby Køreskole, og som i dagens anledning agerer køreprøvesagkyndig for vores journalist.

Udover de fire store fejl, som hver især ville have fået køreprøvesagkyndige til at sige, "du kan godt bare køre tilbage nu", så var der også et hav af mindre fejl.

Den var blandt andet gal med højrevigepligten, orienteringerne og at lukke af for cyklister. Fejl, som Daniel Rasmussen siger, er meget normale for danske bilister.

- Danskerne kan jo godt køre bil, men jeg ved, at det er de færreste, der ville kunne bestå en køreprøve, hvis de skulle tage den i morgen. De kender nemlig ikke reglerne, siger han.

Og det kan være farligt. For som Daniel Rasmussen siger, så er reglerne jo til af en grund.

- Hvis man for eksempel ikke har helt styr på højrevigepligt, så kan biler altså ramle sammen, siger han.

Efter køreprøven var Sebastian noget overrasket over sin kørepræstation.

- Jeg må indrømme, at jeg havde ikke regnet med, at det ville være så svært at bestå. Jeg er vel et bevis på at efter at have haft kørekort i 10 år, så tilegner man sig sin egen kørestil, fortæller han.

Det var dog opløftende for dagens køreelev, at Daniel Rasmussen trods alt mente, at Sebastian kørte fint bil, men det var reglerne i trafikken, der haltede.

Danskerne bryder færdselsloven

Og TV 2s journalist er ikke alene om at begå fejl i trafikken.

Spørger man de 16 kørelærere, som TV 2 har talt med, så er dommen også klar. Alle fortæller de, at de mange gange om dagen ser, at danske bilister bryder færdselsloven.

Særligt handler det om mange af de samme ting, som Sebastian dumpede på; Vigepligt, orientering og forkert vognbane er blandt de helt store syndere.

Du kan se 'Kørelærerne' på TV 2 ZULU hver mandag fra den 26. februar.

Nedenfor kan du se, hvilke fejl danskerne, ifølge kørelærerne, oftest begår i trafikken.

Fire fejl danskerne typisk laver, når de kører bil

 1. Orientering

  -Spejl, spejl, skulder.

  De tre elementer skal man bruge for at orientere sig ordentligt. Man skal orientere sig, hver gang man skal foretage sig alt andet end at køre ligeud: Forhindringer i ens vejbane, højresving, venstresving, overhalinger, sammenfletning, vognbaneskift, igangsætning og parkering.

  Der er seks blinde vinkler på en bil, som besværliggør en bilists orientering. De blinde vinkler kan man komme til livs ved at bruge bakspejlet, sidespejlet og kigge sig over skulderen for at orientere sig ordentligt og skabe en sikker trafik.

   

 2. Forkert vognbane

  Når der er flere vognbaner, skal man holde sig i den højre side af vejen. Det er kun tilladt at skifte vognbane i tilfælde af sammenfletning, overhaling, forberedelse af sving længere fremme, eller hvis man vil forbi en parkeret bil.

 3. Vigepligt

  Der skelnes mellem to former for vigepligt - ubetinget og højre vigepligt.

  Ubetinget vigepligt betyder, at du skal holde tilbage (vige) for al trafik fra højre og venstre.

  Højre vigepligt betyder, at du skal holde tilbage (vige) for al trafik fra højre.

 4. Horn

  Hornet i bilens rat kan sidde løst hos nogle bilister. Men det er kun tilladt at bruge hornet, hvis det er for at afværge en ulykke.

Kilde: Kørekort-guiden.dk