Kørelærerne

Disse fire fejl laver danskerne, når de kører bil - uden at lægge mærke til det

Danske bilister har en tendens til at bruge deres mobiltelefon, mens de kører bil. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Kørelærere ser hver dag danske bilister begå masser af fejl i trafikken.

Danskerne kører over for rødt, glemmer at orientere sig, snakker i mobiltelefon, er ikke opmærksomme på vigepligt og glemmer reglen om vognbaneskift.

Det er blot nogle af de fejl, danske kørelærere peger på, bilisterne begår i trafikken.

I en rundspørge foretaget af TV 2 har 16 kørelærere besvaret et spørgeskema om danske bilisters kørevaner. Og svaret er entydigt: Alle 16 kørelærere oplever hver dag, at bilister overtræder færdselsloven. 

- Mange glemmer reglerne, efter de har fået kørekort. Det undrer mig, at man efter et par år kører som en brækket arm, fortæller indehaver af køreskolen Tip Top Trafik Niels Andersen.

Også Jeff Hansen fra det nye program på TV 2 ZULU 'Kørelærerne' lægger mærke til de danske bilisters fejl i trafikken.

De fire medvirkende fra programmet "Kørelærerne". Fra venstre Jeff Hansen, Daniel Rasmussen, Loay Zeraiq og Morten Pedersen. - Danskerne har en mentalitet, der hedder "mig først". Man hjælper ikke hinanden i trafikken.

- Ofte ser jeg en bilist, der kører på motorvejen, hvor personen kører med 100 kilometer i timen i venstre spor. Hvis man kører i overhalingsbanen (venstre spor, red.), skal man tilpasse sig farten, og hvis man ikke kan det, så skal man holde sig i højre bane, siger Jeff Hansen, der ejer Jeffs Køreskole i Skanderborg.

Trods de mange brud på færdselsloven mener 42 procent af danskerne, at de kører bedre bil end gennemsnittet. Det viser en undersøgelse, Megafon har lavet for TV 2.

I nedenstående liste er samlet de fire hyppigste fejl, som de danske bilister begår i trafikken ifølge de adspurgte kørelærere.

Fire fejl danskerne typisk laver, når de kører bil

 1. Orientering

  Bakspejlet er det første, man skal orientere sig i, når man skal dreje eller skifte vognbane.

  -Spejl, spejl, skulder.

  De tre elementer skal man bruge for at orientere sig ordentligt. Man skal orientere sig, hver gang man skal foretage sig alt andet end at køre ligeud: Forhindringer i ens vejbane, højresving, venstresving, overhalinger, sammenfletning, vognbaneskift, igangsætning og parkering.

  Der er seks blinde vinkler på en bil, som besværliggør en bilists orientering. De blinde vinkler kan man komme til livs ved at bruge bakspejlet, sidespejlet og kigge sig over skulderen for at orientere sig ordentligt og skabe en sikker trafik.

   

 2. Forkert vognbane

  Man skal generelt holde sig i højre vognbane.

  Når der er flere vognbaner, skal man holde sig i den højre side af vejen. Det er kun tilladt at skifte vognbane i tilfælde af sammenfletning, overhaling, forberedelse af sving længere fremme, eller hvis man vil forbi en parkeret bil.

 3. Vigepligt

  Den omvendte trekant betyder, at man har ubetinget vigepligt.

  Der skelnes mellem to former for vigepligt - ubetinget og højre vigepligt.

  Ubetinget vigepligt betyder, at du skal holde tilbage (vige) for al trafik fra højre og venstre.

  Højre vigepligt betyder, at du skal holde tilbage (vige) for al trafik fra højre.

 4. Horn

  Arkivfoto.

  Hornet i bilens rat kan sidde løst hos nogle bilister. Men det er kun tilladt at bruge hornet, hvis det er for at afværge en ulykke.

Kilde: Kørekort-guiden.dk

Afstemning

Hvilken fejl laver du oftest i trafikken?