Zulu

Danske Emmas billeder gik viralt - mod hendes vilje

25-årige Emma Kathrine fra Aarhus er kendt over hele verden som sit internet alter ego ‘Good Girl Gina’, der opstod som et 'meme' i 2011 på Reddit.

Den 19. december 2011 oprettede brugeren ‘karmadogma’ en tråd på Reddit, hvori han introducerede et nyt meme for resten af verden.

I opslaget brugte han et tilfældigt stock-foto (arkivbillede, red.) af en køn pige, han havde fundet andetsteds på nettet.

På billedet skrev han: “Uses your bathroom / Puts seat up when she’s done” (bruger dit toilet / slår brættet op, når hun er færdig, red.), for at illustrere, at pigen på billedet gør alle de rigtige ting - såsom at slå brættet op efter endt toiletbesøg.

Karmadogmas opslag blev startskuddet til det meme, der nu er kendt i hele verden som ‘Good Girl Gina’, og som primært spiller på de urealistiske og sexistiske forestillinger, en række helt unge mænd har, om den perfekte pige.

Hvad er et meme?

Et meme er en ide, som spreder sig i online-fora eller på sociale medier blandt almindelige mennesker. Typisk gennem et billede eller en video, ofte tilsat tekst.

Det originale koncept bliver efterlignet eller remixet, så memet udvikler sig og spreder sig videre på nettet. (Kilde: Kommunikationsforum.dk)

Andre populære memes:

Kendt over hele verden

Hvis du lige nu googler 'Good Girl Gina' kommer der over tre millioner resultater frem. Størstedelen af dem er billeder - eller memes - med et billede af selvsamme mørkhårede pige, altså 'Good Girl Gina', som i ‘karmadogmas’ oprindelige opslag fra 2011.

Den kønne pige på billedet smiler, og der er som regel en tekst, der beskriver hvor urealistisk god en kæreste, elsker, kvinde eller person, hun er.

Hvem er 'Good Girl Gina'?

Pigen på billedet er 25-årige Emma Kathrine, der bor i Aarhus og har været model siden hun var teenager. Hvis du er i tvivl om, hvem figuren ‘Good Girl Gina’ er, og hvad memet betyder og bruges til, kan du se Emmas forklaring i videoen øverst i artiklen.

- Da jeg var 16 år gammel, var jeg model hos det størstsælgende stockfoto-bureau i verden, ejet af Aarhusianske Yuri Arcurs, fortæller Emma.

Da jeg var 16 år gammel var jeg model hos det størstsælgende stockfoto-bureau i verden, ejet af Aarhusianske Yuri Arcurs.

Emma Kathrine / 'Good Girl Gina'

Stockfotos kan være hverdagsbilleder af mennesker, der laver hverdags-ting. Eksempelvis en pige der smiler, en pige der er ude at shoppe, en pige der sover eller lignende.

- De her billeder kan bruges til alt, og de bliver brugt til alt. De bliver lagt ud på en hjemmeside hvor reklamebureauer og lignende kan købe billederne, og bruge dem til hvad de nu end har lyst til.

- I den sammenhæng blev mine billeder brugt rigtig, rigtig meget, og det gør de stadigvæk, siger Emma.

Det var ikke Emma selv, der opdagede, at hendes billeder blev brugt på et meme. Hun fik i stedet et link tilsendt af ven. Det fortæller hun mere om i videoen herunder.

Emma Kathrine opdagede ikke selv, at hun var blevet til et 'meme' - Good Girl Gina - på nettet. Det var en ven, der sendte hende et link med et billede. - Det var meget mærkeligt, siger Emma. Video: Lasse Olesen

Internettet glemmer aldrig

Emma Kathrine forsøgte at få sit bureaus advokater til at hjælpe med at få fjernet billederne, men uden held. Det var for sent. Billederne var allerede spredt, og umulige at “slette” fra internettet.

- Der var ikke rigtig noget at gøre. Det går så sindssygt stærkt på nettet, så selvom der var mange, der forsøgte at hjælpe mig, var det for sent, siger Emma.

Det er omtrent seks år siden, at Emma fandt ud af, hendes billede var blevet til et meme. Imod sin vilje. Men med tiden har hun lært at acceptere det, og der er da også kommet enkelte gode ting ud af den globale internet-berømmelse. 

Blandt andet er hun blevet inviteret til Denver i staten Colorado sammen med en række andre unge personer fra hele verden, der også er blevet lavet til memes på nettet - mod deres vilje. De skulle alle medvirke i en video sammen.

Hør Emma fortælle om mødet med bl.a. andet ‘Bad Luck Brian’ og ‘Overly Attached Girlfriend’ - som begge har formået at gøre det at være et meme til en indtægtskilde.

Emma Kathrine - kendt på nettet som 'Good Girl Gina' - lavede en video i 2013 sammen med andre mennesker fra hele verden, som også er 'memes'. Her mødte Emma bl.a. 'Bad Luck Brian' og 'Overly Attached Girlfriend'. Video: Lasse Olesen

Emma Kathrine er 25 år, bor i Aarhus og er mor til to børn. Du kan følge hende på Instagram lige her.